Het verwarrende Concorde Agreement: wat is het nou eigenlijk? Formule 1
Formule 1

Het verwarrende Concorde Agreement: wat is het nou eigenlijk?

Het verwarrende Concorde Agreement: wat is het nou eigenlijk?

Het Concorde Agreement is een begrip wat vaak voorbij komt in de Formule 1-wereld. De overeenkomst, opgesteld door de FIA, bevat een aantal belangrijke regels voor alle betrokken teams in de Formule 1: het was dan ook van belang dat op 19 augustus alle teams unaniem instemden met de regels. Maar wat staat er nou precies in?

De overeenkomst is, kort gezegd, een contract tussen de FIA, alle Formule 1-teams en de Formula One Group (FOM). De officiële beschrijving van het Concorde Agreement luidt: 'De professionaliteit van de sport te vergroten en de sport tot een commercieel succes te maken', maar in de praktijk gaat het vooral over geld.

In de overeenkomst staan namelijk de afspraken over hoe het geld van de televisie-inkomsten wordt verdeeld over de sport. En dat is niet zonder reden: de FOM krijgt namelijk een ruime 750 miljoen euro per jaar binnen door het verkopen van televisierechten. Teams willen hier natuurlijk ook een deel van, en dat werd lang geleden al geregeld door niemand minder dan Bernie Ecclestone.

Hoe het Concorde Agreement tot stand kwam

In 1979 ontstonden er flinke ruzies in de Formule 1. Twee partijen hadden namelijk ruzie over de commerciële rechten van de sport. Aan de ene kant de FISA (wiens taken nu onder de FIA vallen), aan de andere kant de FOCA (Formula One Constructors Association). Beide groepen zagen de grote geldpot wel voor zich en probeerden de rechten te bemachtigen.

Deze ruzie ging erg ver: meerdere races werden afgelast en bandenleverancier Goodyear dreigde zelfs de sport te verlaten. Na lang onderhandelen tussen de twee ruziënde partijen werd uiteindelijk op 19 januari 1981 het Concorde Agreement afgesloten. De FOCA was de grote winnaar en kon de televisierechten gaan exploiteren.

Aangezien Ecclestone destijds president was van de FOCA, gaven de constructeurs hem de taak om de televisierechten in beheer te nemen. De Brit zorgde hiermee voor een enorme commerciële opmars van de sport, en profiteerde hier zelf ook goed van: het vermogen van de Brit wordt tegenwoordig geschat op zo'n 2,6 miljard euro. En dat allemaal door het Concorde Agreement.

Concorde Agreement ook belangrijk voor eerlijkheid in de Formule 1

In 2020 werd alweer de achtste versie van de overeenkomst ondertekend. Elke paar jaar verloopt het document namelijk en moeten de teams nieuwe afspraken maken. Naast het geld moeten er een paar andere belangrijke afspraken ondertekend worden. Teams tekenen namelijk ook de verplichting om een Grand Prix te verrijden: even thuis blijven kan dus niet zomaar.

Het tekenen van de overeenkomst gaat vaak gepaard met grote veranderingen in de sport: het is dus geen toeval dat de technische reglementen ongeveer tegelijkertijd veranderen. Het heeft allemaal te maken met de plannen van teams over een langere termijn, want ze zijn niet bezig met één seizoen, maar met de toekomst van de sport.

De prijzenpot is ook een onderdeel van het Concorde Agreement, want dit betreft ook de verdeling van het geld onder de teams. Liberty Media wilde bijvoorbeeld de prijzenpot gelijkmatiger verdelen onder de teams, maar Mercedes was het hier in eerste instantie niet mee eens.

Dus het Concorde Agreement maakt de sport helemaal eerlijk?

Nee. Van oudsher heeft één team namelijk altijd al voordelen gehad in de koningsklasse van de autosport: Ferrari. De Italiaanse renstal krijgt namelijk een dikke geldinjectie van miljoenen euro's, puur vanwege hun historische waarde in de sport. Hiernaast heeft Ferrari ook nog eens als enige team een veto-stem bij de World Motor Sports Council, die de regels bepaald in de Formule 1.

Uiteindelijk zijn de teams toch akkoord gegaan met de achtste versie van het Concorde Agreement, zelfs met de voordelen bij Ferrari. Het document is door alle teams getekend, en zal de flinke pot geld eerlijker moeten gaan verdelen onder de teams. De topteams zullen hierdoor iets achteruit gaan, hoe veel ze inleveren valt hier te lezen.

In een sport waar het draait om geld gaat één van de belangrijkste overeenkomsten dus niet geheel verrassend ook over euro's. De teams kunnen in ieder geval weer een aantal jaren door een deur, in ieder geval wat betreft de televisie-inkomsten. (Foto: Formula One Group)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws