Horner: 'Weet zeker dat overtreding van Mercedes niet bewust was' Formule 1
Formule 1

Horner: 'Weet zeker dat overtreding van Mercedes niet bewust was'

Horner: 'Weet zeker dat overtreding van Mercedes niet bewust was'

Christian Horner stelt dat Mercedes niet bewust onreglementair gehandeld heeft in Brazilië. Op de vrijdag van het Grand Prix-weekend werd duidelijk dat de DRS van Lewis Hamilton verder openklapte dan toegestaan volgens de technische voorschriften. Het leidde tot een dure diskwalificatie voor Hamilton en Horner kan zich dan ook niet voorstellen dat een team bewust zo'n risico neemt.

'Ik weet zeker dat dat niet bewust was', stelt hij na afloop van de sprintrace tegenover onder meer The Race. 'Teams ontwerpen onderdelen niet bewust om de reglementen te verbreken. Dat zouden immers illegale praktijken zijn.' Mercedes gaf zelf na het vonnis van de FIA aan dat er iets gebroken zou zijn in de eerste vrije training, waardoor de bovenste flap van de achtervleugel iets omhoog schoot. Zodoende kwam de W12 van Hamilton de test niet door.

Dit was ook volgens de Red Bull Racing-teambaas dus niet een geval van de grenzen van de reglementen opzoeken, al verwacht hij wel dat Mercedes dit in 2021 wel doet: 'De ingenieurs gaan altijd op zoek naar het randje van de reglementen. Alsof ze een encyclopedie lezen, kijken ze naar alle details en proberen ze die te interpreteren en te vertalen.' Dat is dan ook precies wat van de ingenieurs en technici verwacht wordt van F1-teams.

'Ingenieurs zullen dat altijd blijven doen. Dat hebben we dit jaar gezien', benadrukt Horner, die daarmee refereert naar diverse keren dat de FIA in heeft moeten grijpen in 2021. Dit deden ze onder meer halverwege het seizoen bij de flexibele achtervleugel van zijn eigen renstal. 'Ze blijven ons uitdagen, en wij Mercedes ook. Dat de FIA daar hoofdpijn van krijgt, is logisch. Zij zijn namelijk de partij die dit allemaal moeten overzien.'

Horner vindt straf Mercedes terecht

Dat Mercedes uiteindelijk gestraft is voor het vergrijp kan Horner goed begrijpen. Het betrof in Brazilië een overtreding van de regelgeving en dan moet er ingegrepen worden, denkt de Brit: 'Zo zit het al acht of tien jaar, of hoe lang het ook is. Ze zijn de afgelopen drie of vier races ook getest. Wat er gebeurd is, is gebeurd. Wij gaan hier niet langer op door hameren.'

'De focus ligt bij ons op onszelf, ik ben blij dat wij niet in die situatie stonden', concludeert hij. Wel kende Red Bull uiteraard een soortgelijke situatie, met Max Verstappen die het betreffende onderdeel aanraakte na afloop van de kwalificatie van de Grand Prix van Brazilië. Dit was niet toegestaan, oordeelden ook de stewards, waarna hem een boete opgelegd werd van 50.000 dollar. Verstappen hoopt dat de stewards er een luxe diner en wijn van bestellen.

Al het laatste F1-nieuws binnenkrijgen op Instagram? Volg F1Maximaal.nl voor je dagelijkse updates!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws