Is dit het begin van het einde van Ricciardo? 'Zo haalt hij het einde van het seizoen niet' Formule 1
Formule 1

Is dit het begin van het einde van Ricciardo? 'Zo haalt hij het einde van het seizoen niet'

Is dit het begin van het einde van Ricciardo? 'Zo haalt hij het einde van het seizoen niet'

Red Bull Racing-reservecoureur Rudy van Buren en oud-coureur Giedo van der Garde zagen twee coureurs op een negatieve manier uitblinken: Daniel Ricciardo en Lewis Hamilton. Ze denken dat de een mentaal al bij Ferrari zit, en dat de ander mentaal geknakt is na slechts twee races. Het ging zowel de Australiër als de zevenvoudig wereldkampioen niet voor de wind op de kwalificatiedag.

Voor Ricciardo is het weekend in Australië ook nog eens extra speciaal omdat hij op zijn thuiscircuit rijdt. Hij heeft zijn fans echter nog niet kunnen bedanken met zijn prestaties op de baan. Ricciardo was onderweg om zijn tijd te verbeteren, maar vanwege track limits werd zijn tijd verwijderd. Hij mag de race aanvangen vanaf P19. 'Hij maakt toch wel weer zelf die fout', zegt Van der Garde in de nabeschouwing bij Viaplay. 'Ik denk dat de druk toch weer te hoog is voor hem. Dat hij het op de een of andere manier toch niet aankan. Ik denk dat hij het einde van het seizoen niet gaat halen als hij zo door blijft gaan', legt de oud-coureur uit.

Na twee races staat de Australiër ook al onder druk van Red Bull-topadviseur Helmut Marko. De Oostenrijker gaf aan dat de 34-jarige wel moet beginnen met laten zien wat hij in huis heeft. 'Of hij moet in Japan een hele stap zetten, of een wereldrace rijden hier dat hij op het podium staat. Hij is gewoon klaar', zegt Van der Garde. 'Ik denk dat het ook heel lastig gaat worden, want Tsunoda blijft beter presteren en de afgelopen race heb je hem ook zien spinnen. Het lijkt wel alsof hij een beetje geknakt is of zoiets. Het thuisvoordeel lijkt nu niet echt meer een voordeel te zijn.' Daar is Van Buren het mee eens. 'Je ziet dat er wat scheurtjes ontstaan. Yuki wordt zwaar onderschat, want wat hij er af en toe uit tovert is echt indrukwekkend.'

Tekst gaat verder onder de foto.

daniel ricciardo visa cash app rb 2024 australie vrijdag
Er wordt steeds meer getwijfeld of Ricciardo zijn mojo echt weer heeft gevonden. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Ricciardo legde zelf uit dat hij diezelfde snelheid van Tsunoda op de een of andere manier niet kon bereiken. 'Dus eigenlijk suggereert hij dat die auto's niet gelijk zijn', concludeert Van Buren. 'Dat moet zo'n team gaan opereren en gaan kijken van: oké, misschien heeft het met het chassis te maken, of andere onderdelen. Maar goed, als het gat dan alsnog blijft, dan is het klaar.' Tsunoda leverde de verrassing van de kwalificatie, de Japanner klokte namelijk in Q2 al een heel goede tijd en wist dat in Q3 nog een keer te doen. Hij zal tien plekken voor zijn teamgenoot starten, op P8.

'Zal hij niet al kijken naar die Ferrari's?'

Hamilton werd net als Ricciardo ook verslagen door zijn teamgenoot. Dat gebeurde voor de derde keer op rij. De zevenvoudig wereldkampioen gaf in Jeddah aan dat er iets mis was met de W15, en dat moest snel opgelost worden. In Australië leek hij het rooskleuriger in te zien, maar dat was na de kwalificatie ook gedaan. Hij haalde Q3 niet. 'Ze zeiden aan het begin van het jaar dat deze auto niet zo'n prinses is qua set-up als de vorige', begint Van Buren. 'Maar eerlijk gezegd zie ik dezelfde wispelturigheid qua balans. Zodra ze in een goede flow zitten, zoals in VT3, dan zijn ze competitief.'

Maar zodra er ook maar iets wijzigt, dan is het een grote zoektocht. Van der Garde denkt dat het deels ook aan Hamilton zelf ligt. 'Ik denk dat hij een beetje weg is', gaat de oud-coureur verder. 'Hij staat nu 3-0 achter. Zal hij niet al stiekem kijk naar waar die Ferrari's staan? Ik hem hem ook al heel lang niet zo slecht gezien. De vorige keer ook, toen stond hij daar bijna te huilen. Als je in een auto zit die constant glijdt en niet wil insturen, en dan sta je weer achter je teamgenoot... Ja, dat is een lekker begin van het seizoen.' Russell kwalificeerde op de zevende plek, dus zal Hamilton wat werk moeten verrichten om punten te pakken op de racedag.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws