Kamphues: 'Gaan bespreken waarom wij geen F1-kampioen zijn geworden' Formule 1
Formule 1

Kamphues: 'Gaan bespreken waarom wij geen F1-kampioen zijn geworden'

Kamphues: 'Gaan bespreken waarom wij geen F1-kampioen zijn geworden'

Het is voor vele Formule 1-fans een vraag: wat ga ik in de winterstop doen? Veertien oersaaie weekenden moet er gewacht worden op de terugkeer van de Formule 1. Geen zorgen, wij hebben een antwoord; Rob Kamphues en Robert Doornbos gaan het theater in. F1Maximaal is in gesprek gegaan met de Ziggo Sport-presentator en de Formule 1-analist en wij hebben een klein voorproefje van de show gekregen.

Naast de gebruikelijke activiteiten rondom de Grands Prix gaan de heren nu tijdens de winterstop Formule 1-minnend Nederland trakteren op een voorstelling. Bellend vanuit de auto was het - net zoals wekelijks op televisie - te merken dat de mannen zich comfortabel voelen naast elkaar. Kamphues bleek spraakzaam, Doornbos wat minder. Niet minder dan logisch gezien het feit dat Doornbos aan het doen was wat hij het liefste doet: autorijden.

Is het een idee dat we beginnen met een toelichting van jullie over wat jullie precies gaan doen?

RK: 'Ik kom oorspronkelijk uit het theater natuurlijk en ik heb toen geregeld anekdotes uit de autosport gebruikt. Die vielen eigenlijk altijd goed. We (Rob Kamphues en Robert Doornbos, red.) speelden al een tijdje met het idee. Na een recent optreden in de schouwburg in Winschoten was het publiek laaiend enthousiast. Toen dachten we dat we het maar 'voor het echie' moesten proberen.'

'We gaan in het stuk praten over waarom wij beiden nou eigenlijk nooit Formule 1-kampioen geworden zijn. Voor mij is dat wat makkelijker te bepalen, voor Doornbos wat moeilijker natuurlijk. Ook gaan we toelichten waarom Max (Verstappen, red.) tot nu toe ook geen wereldkampioen geworden is', vervolgt Kamphues.

Kamphues en Doornbos analyseren met een scherp randje

Vlijmscherpe analyses gecombineerd met gevatte anekdotes en een gezonde dosis humor is het trademark van het duo. Ook in de show zal dit veelvuldig terug te vinden zijn. De bedoeling is om een kijkje te nemen in de wereld van de Formule 1, maar hier vooral niet te serieus op in te gaan.

'In welk genre zou je het stuk plaatsen?'

RK: 'Het is een mix van theatercollege en cabaret. We zouden het ook wel een spoedcursus Formule 1 kunnen noemen. We geven een soort lezing maar de nadruk ligt ook duidelijk op cabaret. We gebruiken humor als rode draad door het verhaal heen.'

'Ook krijgen we de nieuwste playseat, waarschijnlijk nog een tandje nieuwer dan degene die Verstappen nu gebruikt. Daar gaat Doornbos in zitten en het publiek mag bepalen op welk circuit hij mag gaan rijden, in welke auto en in welke weersomstandigheden. Hij zou dus zomaar in de Lotus van Ayrton Senna op Interlagos tegen de regen moeten vechten.'

Het stuk zal het grote Grand Prix-circus gaan heten en Kamphues legt lachend uit waarom: 'Het toneel wordt één grote piste met bandenstapels of hooibalen, het is de bedoeling dat Doornbos jonglerend én eenwielerend over het toneel gaat, een waar Formule 1-circus dus. Bovendien kunnen na afloop de mensen die als eerste een kaartje gekocht hebben het opnemen tegen Doornbos in de simulator.'

Mol en Plooij gingen de heren voor

'Is deze tour geïnspireerd door die van Olav Mol en Jack Plooij?'

RK: 'Ja en nee; wij dachten eigenlijk dat de tijd nog niet rijp was voor een theatertour. Toen Olav Mol en Jack Plooij die stap eenmaal gezet hadden, dacht ik 'shit!'. Vergis je niet, men denkt dat het theater een mooie stap is om je zakken mee te vullen, dat zal echter nooit het motief kunnen zijn. Het echte geld zit gewoon niet in het theater', het komt duidelijk naar voren dat het al lange tijd een droom van Kamphues is om zijn twee passies - theater en Formule 1 - te combineren.

'Er komt ook een racesimulator aan te pas las ik. Hoe gaan jullie dit samenvoegen met het verhaal?'

RK: 'Het wordt een visuele voorstelling waarin wij met een Formule 1-bolide van voor naar achter door de zaal willen scheuren. Het zal dus een onderdeel worden van de show, naast het werk dat Doornbos natuurlijk zal gaan verrichten.'

F1 café in een nieuw jasje

'Hoe verschilt het van jullie gebruikelijke stijl/methode? Kunnen we het vergelijken met F1 café?'

RK: 'Het lijkt natuurlijk wel een beetje op wat we in de studio doen, omdat de ongein natuurlijk een integraal deel van de show is. Het is echter wel veel meer een voorstelling, waarin we dieper in gaan op gebeurtenissen vanaf ons perspectief. Het moet een beeld geven van hoe het wereldje eruit ziet. Ik vertel over mijn ontmoeting met McLaren-teambaas (Joaquin, red.) Ramirez, die een hele nauwe band met Senna had. Doornbos probeert op zijn beurt ook een beeld te schetsen van hoe bloedstollend spannend het is om in zo'n bolide te zitten en rakelings langs de muren te schieten.'

Voor de Formule 1-fans die al die jaren aan het fantaseren zijn over hoe het nou precies voelt om door de straten van Monaco te scheuren, in het stuk krijg je het te horen. Doornbos zal van de gelegenheid gebruik maken om tot de verbeelding van het publiek te spreken.

Doornbos voorspelt mooi beeldmateriaal

'Doornbos nog iets aan toe te voegen?'

RD: 'Het is natuurlijk allemaal vrij nieuw, ik ga hier uiteraard nog wel een eigen twist aan geven. Ook heb ik beeldmateriaal van Rob en hoe hij een auto tijdens een vrije training in de vangrail zet dus dat zal vast en zeker ook aan bod gaan komen', meldt de rijdende oud Formule 1-coureur vermaakt.

Tickets voor Kamphues en Doornbos' grote Grand-Prix-Circus zijn te koop op de website van het Nationale Theaterkassa! Ze treden op in de randstad maar ook zijn ze in het noorden en het oosten van het land te vinden. In Assen dus niet op het TT Circuit, maar wel in het theater. (Foto: Robert Doornbos Instagram)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws