Marko beseft dat het Verstappen-tijdperk uniek is: 'Hij heeft geen team nodig in deze situaties' Formule 1
Formule 1

Marko beseft dat het Verstappen-tijdperk uniek is: 'Hij heeft geen team nodig in deze situaties'

Marko beseft dat het Verstappen-tijdperk uniek is: 'Hij heeft geen team nodig in deze situaties'

Red Bull Racing-topadviseur Helmut Marko benadrukt zijn bewondering voor Max Verstappen en denkt dat het team nooit weer een coureur als de Nederlander zal krijgen. Naar het idee van de Oostenrijker kan de 26-jarige op dit moment alles zelf en heeft hij daar niet eens een team voor nodig. Zijn steun voor Marko vindt hij een groot teken van loyaliteit. Wat ze meemaken met Verstappen is uniek, beseft Marko.

Red Bull staat aan de vooravond van haar eerste race in China sinds 2019 en heeft nog goede herinneringen aan het Shanghai International Circuit. Verstappen reisde echter naar China af met een missie: zijn eerste zege in Shanghai behalen. Als het aan Marko ligt, is er niemand die hem daarvan kan weerhouden. Verstappen heeft drie van de vier races gewonnen tot nu toe. De enige die hem kon stoppen in Australië, was een defecte remklauw. De onrust bij Red Bull naast de baan doet hem niets. 'Het draait er momenteel om dat we rust in het team brengen', kaart Marko aan bij Kleine Zeitung.

'En dat is ook dringend nodig. Zoals we in Australië hebben gezien, staat Ferrari klaar als we niet presteren', vervolgt de Oostenrijker. 'Er speelden ook andere factoren een rol, maar het doel moet zijn om voor de vierde keer op rij wereldkampioen te worden. Daaraan moet alles ondergeschikt zijn.' Marko heeft verder geen zin om op andere dingen in te gaan, dat maakt hij duidelijk. Hij houdt zich niet bezig met de vermoedelijke machtsstrijd binnen Red Bull. 'Dat is politiek waar ik me op dit moment niet mee bezighoud. Het draait alleen om het winnen van het volgende wereldkampioenschap', stelt de 80-jarige.

Marko steekt de loftrompet

En Verstappen is nu al de basis aan het leggen voor die vierde titel. De Nederlander staat aan kop in het klassement en is sinds de Grand Prix van Japan zijn voorsprong weer aan het uitbreiden. 'Hij is gewoonweg ongelooflijk gefocust', zegt Marko. 'Hij heeft geen team nodig om hem in deze situaties te helpen. Hij is een uitzonderlijk talent en is slechts 26 jaar oud. Hij doet gewoon zijn ding en doet het perfect.' Het is duidelijk dat Marko en Verstappen een speciale band hebben met elkaar, en die waardeert de Oostenrijker dan ook. Zo verdedigde Verstappen Marko toen er geruchten rondgingen dat hij geschorst kon worden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen suzuka japan2024 vt2 marko
Marko en Verstappen tijdens de Grand Prix van Japan 2024. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

'Dat was echt een groot teken van loyaliteit. Ik beschouw dat absoluut niet als vanzelfsprekend, vooral in deze tijd en op deze leeftijd', zegt de 80-jarige. Hij beseft dat wat Red Bull meemaakt met Verstappen behoorlijk uniek is. Hoewel Marko altijd op zoek is naar nieuw uitzonderlijk talent, weet hij één ding heel goed: 'Er komt nooit meer een Verstappen, althans, ik zie er momenteel geen', zegt Marko. 'Maar we zijn altijd met jonge coureurs bezig. Isack Hadjar had bijvoorbeeld in de Formule 2 onlangs gewoon pech, anders zou hij de serie aanvoeren.'

Pérez doet wat hij moet doen

Marko staat bekend om zijn nuchtere aanpak, en daarbij maakt het niet uit hoe oud een coureur is. Als iemand niet presteert, dan krijgt diegene het te horen van de Oostenrijker. Daar kreeg Sergio Pérez in 2023 regelmatig mee te maken, maar momenteel doet de Mexicaan het goed. 'Het is duidelijk dat Checo op dit moment zijn beste seizoen rijdt sinds hij bij ons is', geeft Marko aan. 'Als hij deze prestaties, zoals die in de kwalificatie in Japan, vasthoudt, dan is hij zeker de beste optie voor Red Bull in 2025. Hij is een teamspeler en heeft nu ook ingezien dat de radicaal eigen weg die hij vorig jaar in termen van afstelling koos, de verkeerde was. Nu is de auto dichter bij de afstelling van Max en dat helpt hem', aldus de Oostenrijker.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws