Marko met slecht nieuws voor De Vries? 'Taak van AlphaTauri is om talenten op te leiden' Formule 1
Formule 1

Marko met slecht nieuws voor De Vries? 'Taak van AlphaTauri is om talenten op te leiden'

Marko met slecht nieuws voor De Vries? 'Taak van AlphaTauri is om talenten op te leiden'

Red Bull-adviseur Helmut Marko ziet voorlopig nog geen reden om aan Sergio Pérez te twijfelen. Waar Pierre Gasly en Alexander Albon in het verleden te licht bevonden werden, lijkt de Oostenrijker zich erbij neer te leggen dat hij geen tweede coureur gaat vinden die aan het niveau van Max Verstappen kan tippen. Over de prestaties van AlphaTauri is de 80-jarige een stuk kritischer.

Red Bull Racing won tot nu toe de eerste acht Grands Prix van het seizoen, waarbij Pérez tijdens de eerste races Verstappen nog partij wist te bieden. De afgelopen raceweekenden domineert Verstappen echter, terwijl Pérez niet meer voorin terug te vinden is. 'We nemen dit soort luxeproblemen serieus', geeft Marko aan bij F1 Insider. Nuchter bekeken heeft hij echter gedaan wat er van hem verwacht wordt. Hij moet helpen om het constructeurskampioenschap veilig te stellen, en de huidige stand spreekt dus in zijn voordeel. Hij heeft ook laten zien dat hij nog altijd races kan winnen als hij op zijn best presteert.'

Hoewel Pérez ondanks zijn goede materiaal in de afgelopen drie races niet mocht deelnemen aan Q3 en ook het podium niet wist te halen, ziet Marko nog geen reden om aan de Mexicaan te twijfelen. 'De vraag of hij goed genoeg is, is geen onderwerp van gesprek voor ons. Max wordt beter en beter, en de vraag die je jezelf moet stellen is een hele andere: wie zou het alternatief zijn? Is er iemand die Max nu echt kan uitdagen? Om eerlijk te zijn, zie ik niemand die dat zou kunnen doen', aldus Marko, die bij gebrek aan een beter alternatief ervoor lijkt te kiezen om zijn coureur te steunen.

Veranderingen op komst bij AlphaTauri

Het zusterteam van Red Bull, AlphaTauri, presteert inmiddels al een tijdje niet goed genoeg. Vorig jaar eindigde AlphaTauri negende bij de constructeurs, terwijl ze afgelopen weekend afzakten naar de laatste plek in het kampioenschap, door de goede prestaties van voormalig AlphaTauri-coureur Alexander Albon nota bene. 'We zijn niet tevreden over de huidige prestaties van AlphaTauri, en ook zij zijn niet tevreden. De belangrijkste taak van het team is nog steeds om jonge talenten op te leiden, zodat deze talenten de volgende stap kunnen zetten', vindt Marko. 'Dat heeft in het verleden goed gewerkt en het huidige voorbeeld van Yuki Tsunoda laat zien dat het nog steeds werkt, ondanks het lage puntenaantal', zegt Marko over de Japanner, die de enige twee punten voor AlphaTauri pakte dit seizoen. Daarmee staat Tsunoda nu slechts zeventiende in het kampioenschap, twee plekken hoger dan de nog puntloze Nyck de Vries.

AlphaTauri liet in de afgelopen jaren kansen liggen om onderdelen van het hoofdteam van Red Bull over te nemen, en daar gaat Marko verandering in brengen. 'We hopen dat AlphaTauri dit jaar kan verbeteren. Voor de toekomst zijn we van plan om de samenwerking met Red Bull Racing uit te breiden, binnen de toegestane grenzen van de reglementen, om te zorgen dat we onze resources efficiënter kunnen gebruiken. Het plan is om delen van het team naar Engeland te halen.'

Vervanger voor De Vries staat al klaar

Volgens Gerhard Berger, die in het verleden voor 50 procent eigenaar was van Toro Rosso, staat de vervanger van De Vries al op de deur te kloppen. 'Ik schat Nieuw-Zeelander Liam Lawson heel hoog in. Hij doet het geweldig in de Super Formula in Japan. Ik zag hem voor het eerst aan het werk twee jaar geleden in de DTM. Hij was sneller dan zijn teamgenoot Alexander Albon, en we hebben gezien wat Albon in de Formule 1 kan doen met Williams', wijst de 63-jarige Oostenrijker op de zevende plek in Canada. 'Lawson is het volgende Red Bull-talent dat we in de Formule 1 gaan zien. Zonder het juniorenteam zou dat niet mogelijk zijn', zegt de tienvoudig Grand Prix-winnaar.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws