'Masi schreef verwarrende regel die Verstappen F1-titel gaf in Japan' Formule 1
Formule 1

'Masi schreef verwarrende regel die Verstappen F1-titel gaf in Japan'

'Masi schreef verwarrende regel die Verstappen F1-titel gaf in Japan'

Max Verstappen is tijdens de Grand Prix van Japan tweevoudig kampioen geworden door een regel die is opgesteld door voormalig wedstrijdleider Michael Masi. Dat schrijft de BBC. Na afloop was er veel verwarring over wat de puntentelling zou zijn van de ingekorte en uitgestelde wedstrijd. Achteraf bleken volledige punten te zijn uitgedeeld, wat tot verbazing zorgde bij teams, coureurs en fans.

De regel was weliswaar correct en stelde dat als de race onder normale omstandigheden eindigde, de normale puntentelling wordt gehanteerd. Dit gebeurde na de Grand Prix van België vorig jaar, toen halve punten werden uitgedeeld nadat Verstappen drie ronden aan kop lag achter de safety car. Het puntensysteem voor ingekorte races ging hierdoor op de schop.

Verstappen zelf ook niet op de hoogte van regelwijziging

Echter leek niemand na de Grand Prix van Japan door te hebben dat Verstappen na de tijdstraf van Charles Leclerc genoeg punten uitliep om de titel alvast veilig te stellen. Men ging ervan uit dat halve punten werden gegeven, omdat de race gehalveerd was door zware regenval. Ook Verstappen zelf was niet op de hoogte van die regel. Teambazen gaven al aan dat dit niet de bedoeling had moeten zijn van de regelwijziging.

Hierdoor lijkt er sprake te zijn geweest van een misverstand tussen de voormalige wedstrijdleider Masi en de teambazen uit de Formule 1. Zij gaven namelijk nooit aan dat volledige punten verdeeld moesten worden als de race onder normale omstandigheden, dus met een finishvlag, werd beëindigd. De BBC schrijft dan ook dat Masi de verantwoordelijke is voor de verwarring die ontstond op Suzuka.

Hoewel de regel correct werd gehanteerd door de huidige wedstrijdleiding, ontstond de verwarring dus door de formulering ervan. Het feit dat dit volgens de teambazen niet de bedoeling had moeten zijn, droeg ook bij aan de verbijstering van Red Bull-kopstukken zoals Christian Horner, Adrian Newey en Helmut Marko. Zij dachten dat, met een halve puntentelling, Verstappen een punt tekort was gekomen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws