Mercedes maakt gewaagde voorspelling waar: 'Ik dacht: jij durft!' Formule 1
Formule 1

Mercedes maakt gewaagde voorspelling waar: 'Ik dacht: jij durft!'

Mercedes maakt gewaagde voorspelling waar: 'Ik dacht: jij durft!'

Mercedes lijkt het lek definitief boven te hebben na tweeënhalf jaar vol moeilijkheden. De terugkeer naar het hoogste treetje van het podium van Lewis Hamilton was niet alleen een opluchting voor de wereldkampioen, maar ook een bevestiging dat het team weer op eigen kracht kan winnen, nadat George Russell een week eerder nog een incident tussen Max Verstappen en Lando Norris nodig had om te zegevieren.

In de Grand Prix van Groot-Brittannië was er lange tijd een kopgroep van zes coureurs. De McLarens en de Mercedessen hadden het goed voor elkaar, terwijl Verstappen en Carlos Sainz probeerden aan te klampen in de eerste stint. 'Dat is moeilijk om te analyseren', zegt Albers in de Formule 1-podcast van De Telegraaf over welk team de snelste auto had. 'Dat ligt allemaal aan het momentum in de wedstrijd.'

Hoogspraak van Mercedes?

Mercedes voerde in mei 2023 een herorganisatie door: James Allison werd weer de technisch directeur, terwijl Mike Elliott de nieuwe Chief Technical Officer was. Elliott is inmiddels vertrokken bij het team, terwijl Allison het team weer naar de voorkant van de grid heeft geloodst. 'Ik was ook enorm verrast, want ik dacht dat ze er niet meer bij zouden komen. Ik had het gevoel dat ze er totaal naast zaten, en dat de correlatie tussen theorie en praktijk totaal niet werkte', zo legt Albers zijn scepsis uit.

'Dan ga je meteen verder analyseren', zegt de analist. 'In de beginperiode van die hybride-periode hadden ze zo'n kanon dat het misschien niet meer opviel. Nu komt toch die James Allison weer. Hij zei: we hebben het gevonden, we zijn helemaal de verkeerde kant opgegaan. We zitten er nu bovenop en we gaan nu voluit. Toen dacht ik wel: jij durft!' Ondanks die gewaagde uitspraak is Allison er toch in geslaagd om zijn team weer richting de voorkant van het veld te loodsen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

george russell mercedes silverstone 2024 3 juich lewis hamilton
Mercedes heeft de laatste twee Grands Prix gewonnen.

Allison gaf met zijn woorden ook aan dat er iets mankeerde aan de Mercedes, dat inmiddels is opgelost. 'Het gaat om de verhouding tussen het grondeffect en alles daarboven. Ergens hadden ze daarin in hun concept een fout zitten. Dat heeft met het hele pakket te maken, en daar had Red Bull zo'n gigantische voorsprong. Ik vind het gewoon knap hoe Mercedes nog terug is gekomen. Ik vond het nogal een serieuze uitspraak om te zeggen: luister, we hebben het gevonden. Ik dacht dat ze zo ver achter lagen dat ze het nooit meer in zouden halen.'

Verstappen komt flink tekort

'Ik vind nog steeds dat Max een slechte race had', zegt Albers vervolgens over de Nederlander, waarbij hij doelt op de snelheid van de auto. 'Niet qua prestaties, want hij had fantastische calls met de pitstops. Hij zat erbovenop. Dat deed hij echt fantastisch', weet de oud-coureur. 'Max heeft daar zijn tijd gewonnen, anders was hij nog verder teruggevallen naar achteren. Hiermee heeft hij wel acht seconden gepakt, als het niet al meer is, door die twee stops en die juiste calls. Daardoor hield hij de aansluiting met de rest van het veld.' Analist Jolyon Palmer liet eerder in een analyse al zien hoeveel tijd Verstappen won met zijn goede pitstop-timing.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws