Nog veel onduidelijk over Brexit bij F1-teams Formule 1
Formule 1

Nog veel onduidelijk over Brexit bij F1-teams

Nog veel onduidelijk over Brexit bij F1-teams

Per 1 januari werd het definitief: Groot-Brittannië vertrekt uit de Europese Unie en dat heeft mogelijk gevolgen voor Formule 1 teams, zeker gezien veel van de teams gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk en voor een groot deel bestaan uit medewerkers vanuit de EU. Ondanks dat gaf Red Bull Racing in hun jaarverslag al aan geen pijn te gaan voelen van de Brexit, maar hoe zit dat precies? F1Maximaal duikt in het Brexit-verdrag en zag dat teams in de administratie veel merken van het vertrek.

Teams als Red Bull Racing, Alpine, Aston Martin en Williams zijn allemaal (deels) gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Het is echter maar de vraag hoe groot het effect zal zijn op de teams, zeker gezien het gros van de renstallen ook al internationaal opereert en daarom al redelijk voorbereid was op een mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Toto Wolff vertelde in 2019 al tegenover RaceFans dat Formule 1-teams toch wel flink last kunnen krijgen van de Brexit wat betreft het transport. ‘Onze bedrijven leven veelal met het principe dat veel onderdelen precies op tijd aankomen. Dus in die zin zou het ons pijn kunnen doen.’ Om te kijken wat het effect is, kunnen we het beste kijken naar de 1440 pagina’s dikke handelsovereenkomst die eind 2020 werd gesloten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Weinig effect voor werknemers 

In het handelsverdrag zijn voor een groot deel afspraken gemaakt over handel, transport en de regels daaromheen. In principe is het zo dat het Verenigd Koninkrijk voor een groot deel de regels van de EU overneemt, maar het wordt moeilijker om buitenlanders aan te nemen. Voor Formule 1-teams is het echter belangrijk om gebruik te kunnen blijven maken van kennis uit het buitenland. Zo wil een team als Renault natuurlijk de mogelijkheid hebben om medewerkers uit Frankrijk ook in Groot-Brittannië in te zetten.

Als eerste moeten de teams een licentie verkrijgen van de Britse overheid om iemand van buiten het Verenigd Koninkrijk aan te trekken voor het team. Daarnaast moeten teams rekening gaan houden met een puntensysteem. Werknemers die vóór 31 december woonachtig waren in het Verenigd Koninkrijk hoeven niet meer extra nagetrokken te worden door de overheid. Kortom, behalve een extra bureaucratisch proces, hoeven de teams niet te vrezen dat zij werknemers moeten ontslaan. Het wordt dus wel lastiger om nieuwe mensen uit de Europese Unie aan te nemen. HR-afdelingen zullen te maken krijgen met een kostbaarder bureaucratisch proces.

Mogelijke problemen bij transport van goederen

Wat betreft het transport lijkt het erop dat veel regels zijn overgenomen uit de Europese wetgeving, behalve het feit dat het Verenigd Koninkrijk niet meer in het Schengen-verdrag zit. Dat betekent dat de werknemers en materialen niet meer zomaar vrijelijk kunnen bewegen tussen de Europese Unie, wat ervoor zorgt dat teams veel geld en extra tijd kwijt zullen zijn aan het importeren, exporteren en het transporteren van de verschillende spullen en goederen die worden meegenomen naar de races.

Kort door de bocht betekent het voor teams als Aston Martin dat meer races heftzelfde moeten worden benaderd als zogenoemde ‘fly-away’-races, waarbij het administratieve proces vaak groot is en er meer voorbereiding nodig is. Bij fly-away-races worden de onderdelen veelal eerder verscheept naar een land waar een Grand Prix plaatsvindt, om ze zo op tijd aan te laten komen. Het zal moeilijker worden om bijvoorbeeld triple-headers te organiseren. Alle reisbewegingen zullen namelijk moeten worden gedocumenteerd, maar ook moeten worden betaald. Kortom: het kost meer tijd en meer geld.

Britse Motorsportfederatie verduidelijkt het proces, veel meer kosten voor F1-teams

Toch is er nog veel onduidelijk voor de Formule 1-teams, behalve dat er dus in ieder geval een veel groter bureaucratisch proces nodig is om de teams net zo mobiel te houden als dat ze in eerste instantie waren. Motorsport UK, de Britse motorsportfederatie, heeft in ieder geval al een inkijkje gegeven over wat er precies moet gebeuren om er zeker van te zijn dat het transportproces van bolides en bijbehorend materiaal soepel verloopt.

Uiteindelijk baseren de afspraken voor het doorreizen zich op internationale handelsverdragen waardoor er een ATA Carnet, een internationaal douanedocument dat als een soort paspoort dient voor goederen die vervoerd worden, nodig is om tijdelijk goederen te vervoeren door Europees grondgebied. Teams zullen dit document moeten aankopen om het reizen te versimpelen. Het gebruik daarvan is in ieder geval 240 pond en daar komt nog BTW bovenop.

Het houdt daar echter niet bij op. Teams moeten vervolgens namelijk veertig procent van de waarde in een truck betalen aan de EU om twaalf maanden gevolmachtigd te zijn om in de EU te kunnen reizen. Kortom, het gaat substantieel meer geld kosten om goederen te vervoeren op Europees grondgebied.

Toch zal nog moeten blijken wat de uiteindelijke effecten zijn. Komend seizoen zullen de kosten pas echt gemaakt worden en de effecten ervan worden uiteraard besproken in de jaarverslagen van de teams die nog moeten komen. Een ding is zeker: het proces van reizen wordt voor de teams een stuk moeilijker en veel bureaucratischer dan het vorig jaar was.

Door: Merijn Kramer

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws