Onder de loep | Red Bull onder vuur als Silverstone Ferrari en Mercedes werkelijk flatteert Formule 1
Formule 1

Onder de loep | Red Bull onder vuur als Silverstone Ferrari en Mercedes werkelijk flatteert

Onder de loep | Red Bull onder vuur als Silverstone Ferrari en Mercedes werkelijk flatteert

Na een stop in Noord-Amerika keert de Formule 1 terug naar Europa. Op het illustere circuit van Silverstone vervolgen de coureurs hun strijd, en dat brengt spanning en sensatie met zich mee. Spanning in de zin dat Red Bull Racing misschien wel twee concurrenten tegen gaat komen, en sensatie in de vorm van een megapubliek. Autosport leeft namelijk in Groot-Brittannië, en dat zal ongetwijfeld dit weekend weer te merken zijn. In Onder de loep belichten we vijf verhaallijnen die je in de gaten moet houden.

1. Red Bulls zware weekend?

Gaat Red Bull een zwaar weekend tegemoet? Het zou zomaar kunnen. De reden dat te verwachten valt dat Red Bull hier niet per se als het sterkste team uit de bus komt, is omdat Silverstone een vrij glad circuit is. Voor de teams die nauwelijks last hebben van porpoising, zoals de Oostenrijkse equipe, zal zo'n glad circuit weinig verschil in snelheid teweegbrengen. Voor andere teams die doorgaans wél meer last van het stuiteren hebben, kan Silverstone dus een prestatievoordeel opleveren.

Mercedes, bijvoorbeeld, moet gedurende de weekenden in 2022 de rijhoogte van de W13 verleggen om haar coureurs op de baan te houden. Dat kost neerwaartse druk, en dus performance. Hoeft Mercedes dit in Groot-Brittannië niet, of in mindere mate, te doen, dan kan het naar de top van het veld toerijden. Ook Ferrari heeft in principe iets meer last van porpoising dan Red Bull, dus wellicht dat ook zij enkele tienden vinden ten opzichte van de renstal van Max Verstappen.

2. Leclerc klopt aan de deur

Vanwege diverse uitvalbeurten van Charles Leclerc en de daaropvolgende gridstraffen zou je bijna vergeten dat het de Monegask is die dit jaar de primaire titelkandidaat van Verstappen vormt. In Spanje ging het mis, in Monaco deed hij wel mee, maar eindigde hij achter zijn Nederlandse titelrivaal, in Azerbeidzjan viel hij weg en in Canada sneed hij door het veld, maar niet snel genoeg om het naar het podium te schoppen.

Zodoende leek de Ferrari-coureur de afgelopen wedstrijd onzichtbaar, terwijl hij Verstappen het gat in de titelstrijd zag vergroten naar bijna 50 punten. Vergis je echter niet: in de kwalificatie is Leclerc vaak sneller geweest dan Verstappen dit jaar, en ook in de race had hij op pace regelmatig de overhand. Zien we dezelfde Leclerc terug die we de eerste wedstrijden van het jaar gezien hebben dan kan je verwachten dat hij voor de eerste plek strijdt. Als het materiaal heel blijft, kan die winreeks van Red Bull dus zeer zeker ten einde komen na zes opeenvolgende zeges.

3. Hamilton, Russell, Norris en Albon de thuishelden

Zoals aangegeven leeft de autosport in Groot-Brittannië. Het land heeft binnen de sport zo ongeveer alles: circuits, wereldkampioenen, constructeurs en historie. Dit is bij de fans zeer duidelijk terug te zien, want de grandstands zitten vol. De huidige grid heeft daarnaast maar liefst vier heren die de nationale eer hoog houden, al hoort Alexander Albon maar in beperkte mate thuis in dit rijtje omdat hij technisch gezien voor Thailand uitkomt.

Lewis Hamilton is op het Britse asfalt a force to be reckoned with, om het maar even op zijn Brits te benoemen. De zevenvoudig wereldkampioen heeft maar liefst acht keer aan het langste eind getrokken in zijn thuisrace. Daarmee is hij de absolute recordhouder op het circuit van aankomend weekend. Hij heeft in de afgelopen drie jaar elk jaar gezegevierd op Circuit Silverstone. Of zijn Mercedes hier in 2022 ook toe in staat is, moet nog maar blijken, maar die thuissteun geeft Hamilton blijkbaar toch nét dat extra zetje.

Ook George Russell en Lando Norris mogen aankomend weekend rekenen op voldoende steun. Russell doet het in 2022 erg goed, lijkt met vlagen sneller te zijn dan zijn teamgenoot en heeft een lange toekomst voor zich liggen in de sport. Over collega Norris kan hetzelfde gezegd worden. Naast de enorme mate van potentie van de twee rijders ligt Norris ook nog eens uitstekend bij de fans. Met 3,5 thuishelden belooft het een waar spektakel te worden met meer dan voldoende steun van de lokale liefhebbers.

Lando Norris is een van de Britse Formule 1-sterren die dit weekend veel kijkers naar Circuit Silverstone trekken.
Lando Norris is een van de Britse Formule 1-sterren die dit weekend veel kijkers naar Circuit Silverstone trekken.

4. Copse corner

Ja, Copse corner kan natuurlijk niet onbesproken blijven. In de eerste plaats omdat deze bocht in de titelstrijd van 2021 een belangrijk omslagpunt vormde, maar in bredere zin ook omdat de bocht best veel zegt over het circuit waar we aankomend weekend naar gaan kijken. Copse is namelijk een van de snelste bochten van het jaar, en dat is tekenend voor het asfalt in Silverstone, dat veelal uit snelle bochten bestaat.

Copse gaat de gedachten van raceminnend Nederland in als de bocht waar het tot een aanvaring kwam tussen Hamilton en Verstappen. Kamp Verstappen achtte de actie van de Engelsman te opportunistisch, en de viering van Hamiltons achtste thuisoverwinning respectloos. Kamp Hamilton en Mercedes vond de tijdstraf van tien seconden gerechtvaardigd, maar dat er niet meer dan dat nodig was. Het kostte Verstappen mogelijk de zege en het kampioenschap slingerde vanwege de winstpartij van Hamilton vijfentwintig punten zijn kant op.

De actie van Hamilton was levensgevaarlijk, stelde Verstappen, temeer omdat deze in een van de snelste bochten van de kalender gemaakt werd. Maar niet alleen Copse is een bocht waarin de rijders heel erg veel snelheid meenemen. Denk maar eens aan de Maggotts-Becketts-Chapel-combinatie. Dit soort bochten zullen Red Bull vermoedelijk goed liggen en Ferrari, dat het dit jaar veelal van haar tractie en snelheid in trage bochten heeft, in mindere mate. Met drie lange rechte stukken liggen er voor Red Bull in haar afstelling met weinig downforce dus zeker mogelijkheden.

5. Een upgradefestijn

Veel teams, waaronder Red Bull, Mercedes, Alpine en Aston Martin, hebben aangegeven dat ze Silverstone als het juiste moment zien om upgrades mee te nemen. Het circuit ligt dichtbij vele fabrieken, wat het logistiek ook nog eens vrij goedkoop maakt om de wijzigingen mee te nemen. Zodoende kunnen we een weekend verwachten waarin vrijwel elk team vernieuwingen aanbrengt aan het materiaal.

In hoeverre dat de rangorde op gaat schudden, hangt helemaal af van hoe ambitieus men is qua upgrades. Aston Martin, bijvoorbeeld, gaf recentelijk aan dat het een inhaalslag moet slaan op het middenveld om viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel binnenshuis te houden. Er zullen dan ook zeker deelnemers zijn die stappen gaan zetten. Met name op het middenveld kan zo'n stap resulteren in kansen op punten. Het wordt dus niet alleen aan de top spannend te Groot-Brittannië.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws