Onder de loep | Verstappen wil critici de mond snoeren, McLaren zorgt voor ophef op X Formule 1
Formule 1

Onder de loep | Verstappen wil critici de mond snoeren, McLaren zorgt voor ophef op X

Onder de loep | Verstappen wil critici de mond snoeren, McLaren zorgt voor ophef op X

Wat velen al voorspelden, gebeurde afgelopen weekend in Oostenrijk: Max Verstappen en Lando Norris kwamen met elkaar in aanraking op de Red Bull Ring en elimineerden elkaar in het gevecht om de overwinning. Nadien was niet alleen Norris zeer uitgesproken over het incident, maar ook op internet en in de media laaide de discussie over de rijstijl van Verstappen weer op. Komend weekend staat uitgerekend de Grand Prix van Groot-Brittannië, het land waar de meeste kritiek op de Nederlander vandaan komt, op het programma. De Red Bull Racing-coureur kan ongetwijfeld op flink wat boegeroep rekenen, maar doorgaans maakt dit de regerend wereldkampioen alleen maar sterker. Het belooft vuurwerk te worden. In Onder de loep belicht F1Maximaal.nl de vijf belangrijkste verhaallijnen richting het Grand Prix-weekend.

1. Verstappen hoeft niet op warm welkom te rekenen

In de afgelopen races maakten Verstappen en Norris regelmatig de dienst uit. Tot een rechtstreeks duel kwam het, met uitzondering van de start in de Spaanse Grand Prix, nog niet. In Oostenrijk kwam daar echter verandering in. Op zaterdag vochten beide coureurs op een volwassen en respectvolle manier rondenlang om de koppositie in de sprintrace, die uiteindelijk betrekkelijk eenvoudig gewonnen zou worden door poleman Verstappen. Een dag later was het echter gedaan met de vriendelijkheden.

Ook in de hoofdrace leek Verstappen aanvankelijk relatief onbedreigd op de zege af te stevenen, maar een zeldzaam slechte pitstop van het team van Red Bull en een foutje van de Nederlander zelf in bocht vier brachten Norris weer helemaal terug in de wedstrijd. Na enkele ronden begonnen bij beide heren ergernissen over elkaars rijgedrag te ontstaan. Norris vond dat Verstappen bewoog tijdens het remmen, terwijl Verstappen zich op zijn beurt stoorde aan de dive-bombs van zijn Britse collega. Het was wachten op het moment dat het mis zou gaan en dit gebeurde enkele ronden voor het einde dan ook. Norris probeerde het ditmaal aan de buitenkant van bocht drie, maar Verstappens bolide liep door het laten uitrollen voor de bocht iets naar links en beide coureurs raakten elkaar en liepen daarbij schade op.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

crash max verstappen lando norris oostenrijk 2024 2
Verstappen en Norris liepen beide schade op bij het incident in bocht drie. (Foto: Pro Shots / Zuma Press)

Na afloop kwam bij Norris de stoom uit de oren en de McLaren-coureur stelde dat de vriendschap tussen beide mannen voorbij was indien Verstappen zijn fout niet toegaf. Waar de Brit enkele dagen na de race wat was afgekoeld en milder in zijn oordeel was, daar valt het nog maar te bezien of dat ook voor de (Britse) media en de Britse fans geldt. Verstappen lijkt in ieder geval niet op een warm welkom in Groot-Brittannië te hoeven rekenen.

2. Oorlog tussen Red Bull en McLaren?

Waar Verstappen en Norris volgens Red Bull-teambaas Christian Horner al over het incident hebben gesproken, daar is dit bij de teams van beide coureurs duidelijk nog niet gebeurd. McLaren-teambaas Andrea Stella maakte na afloop van de race in Spielberg duidelijk hoe hij over het incident dacht. Voor de Italiaan was het zo klaar als een klontje dat de schuld bij Verstappen lag. 'Iedereen weet wie verantwoordelijk was voor de aanvaring, een paar mensen uitgezonderd', zei Stella tegen Sky Sports. 'Maar het wordt een terugkerend probleem als je het niet op tijd herkent en aanpakt. Dat is in het verleden namelijk niet gebeurd bij gevechten met Lewis Hamilton en we willen geen herhaling van 2021', aldus Stella, die de tijdstraf van tien seconden voor Verstappen ook niet voldoende vond.

Bij McLaren was de drievoudig wereldkampioen de gebeten hond, maar bij het team van Verstappen hield men er een hele andere mening op na. Helmut Marko vond dat Norris zich belachelijk gedroeg over de radio en daarnaast vond de Oostenrijker dat het eerder de Brit was die over de schreef ging in het gevecht met Verstappen. Ook teambaas Christian Horner legde de schuld bij de McLaren-coureur en hij ging zelfs een stapje verder. Norris zou, aangezien hij toch al een tijdstraf zou krijgen voor het overschrijden van de track limits, 'iets hebben willen veroorzaken in bocht drie', zo zei Horner. Die woorden schoten bij Stella in het verkeerde keelgat. 'Deze uitspraken zijn onvoorstelbaar. Tot op zekere hoogte zegt dat iets over de integriteit van de persoon die dat heeft gezegd', haalde de Italiaan uit naar Horner.

Ook op X ging de strijd deze week vrolijk verder. Op het officiële account van McLaren werd dinsdag een tweet geplaatst waarin een analyse van Sky Sports-analist Anthony Davidson werd aangehaald als bewijs dat het Britse team gelijk had. Er werd hoofdzakelijk negatief op gereageerd en ook Red Bull-monteur Calum Nicholas plaatste een bericht onder de tweet. 'Is dit het officiële account (van McLaren)? Dat is tragisch', was de respons van de Red Bull-medewerker.

3. Speciale kleurstelling voor Red Bull in Silverstone

Red Bull kwam gelukkig ook nog op een positieve manier in het nieuws. Op de woensdag voorafgaand aan het Grand Prix-weekend in Groot-Brittannië onthulde de Oostenrijkse renstal de speciale livery waarmee Verstappen en Sergio Pérez komend weekend in actie zullen komen op het circuit van Silverstone. Het design is ontworpen door een Thaise fan, wiens creatie als winnaar uit de bus kwam in de door Red Bull uitgeschreven REBL CUSTMS-competitie.

Dit betekent dat Verstappen komend weekend niet zal rijden met de vertrouwde kleurstelling van Red Bull, maar met een eenmalig ontwerp. De RB20 zal in Silverstone voorzien worden van meer rode accenten en het ontwerp van de Thaise fan is de eerste van drie speciale looks van Red Bull in 2024. In de tweede helft van het seizoen zal Red Bull ook in Singapore en in Austin nog een keer gaan rijden met een kleurstelling, die door een fan is bedacht. Red Bull is overigens niet het enige team dat in Silverstone met een speciale, eenmalige livery in actie komt, ook Williams heeft dit weekend een aangepaste kleurstelling.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

si202407020521 hires jpeg 24bit rgb
Red Bull onthulde woensdag de speciale livery voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

4. Mercedes tempert verwachtingen, Ferrari wil zich herpakken

In Oostenrijk won Mercedes voor het eerst in anderhalf jaar tijd weer eens een Grand Prix in de koningsklasse van de autosport en dus werd er afgelopen week feestgevierd in Brackley. Dit weekend staat er in Silverstone een thuisrace voor Mercedes op het programma en met twee Britse coureurs achter het stuur, zou het natuurlijk een droom zijn om wederom te zegevieren. Teambaas Toto Wolff is echter realistisch en is zich ervan bewust dat de Duitse renstal de zege op de Red Bull Ring in de schoot geworpen kreeg door het incident tussen kemphanen Verstappen en Norris. Wolff zet daarom voor Silverstone in op een podiumplaats en mocht George Russell daarin slagen, dan zou het zijn eerste succes voor eigen publiek zijn.

Een dergelijk succes kan Ferrari ook wel weer eens gebruiken. Na de emotionele zege van Charles Leclerc in Monaco, ging het snel bergafwaarts met de prestaties van de Scuderia. In Canada haalden beide coureurs de finish niet en ook in Spanje kon het Italiaanse team geen potten breken. In Oostenrijk ging het afgelopen weekend al niet veel beter, Carlos Sainz eindigde weliswaar op het podium, maar ook hij profiteerde van de clash tussen Verstappen en Norris. Teambaas Frédéric Vasseur heeft er echter alle vertrouwen in dat het in Silverstone een stuk beter zal gaan. Volgens de Fransman zijn de prestaties van de SF-24 op de Red Bull Ring geen goede afspiegeling van wat er mogelijk is en hij verwacht dat Ferrari in Silverstone 'gewoon' vooraan meedoet.

5. Tekent Newey op korte termijn contract bij Aston Martin?

Sinds duidelijk werd dat Adrian Newey Red Bull mogelijk zou willen verlaten, werd er al druk gespeculeerd over de F1-toekomst van de 65-jarige Brit. De naam van de topontwerper werd aan maar liefst vier teams gelinkt, maar volgens het doorgaans goed geïnformeerde Formu1a.uno zou een deal met het team van Aston Martin deze week rond kunnen zijn. Volgens het medium verwacht eigenaar Lawrence Stroll namelijk in de komende dagen namelijk een antwoord op het aanbod dat het Britse team aan Newey heeft gedaan.

Zelf reageerde Newey door te stellen dat een beslissing nog wel even op zich zal laten wachten. De Brit gaf tegenover Sky Sports aan nog altijd bezig te zijn met de RB17 en daarna ook nog even wat tijd voor zichzelf te willen nemen. Newey liet weten dat hij zijn definitieve keuze mogelijk pas in de winterstop zal maken. Het lijkt er dus niet op dat de 65-jarige Brit in zal gaan op het aanbod van Aston Martin, maar zeg nooit nooit. Wel werd een meerjarige deal tussen Haas en Oliver Bearman in aanloop naar de Britse Grand Prix officieel bevestigd.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws