Palmer met uitgebreide lofzang voor 'grandioze' en 'scherpzinnige' Verstappen: 'Dat vind ik leuk aan hem' Formule 1
Formule 1

Palmer met uitgebreide lofzang voor 'grandioze' en 'scherpzinnige' Verstappen: 'Dat vind ik leuk aan hem'

Palmer met uitgebreide lofzang voor 'grandioze' en 'scherpzinnige' Verstappen: 'Dat vind ik leuk aan hem'

Jolyon Palmer wist het hoofd als coureur niet boven water te houden in de Formule 1, maar de pas 33-jarige Brit blinkt wel al jaren uit als analist. Palmer stond na de Grand Prix van Spanje stil bij de unieke prestaties van Max Verstappen, en legde uit wat de wereldkampioen zo bijzonder maakt.

Palmer werd bij de BBC in de Chequered Flag-podcast eerst gevraagd naar het optreden van landgenoot Lando Norris. 'Hij stond op poleposition met de snelste auto. Dat zijn de harde cijfers', geeft Palmer aan. 'We weten dat dit niet het makkelijkste circuit is om vanaf poleposition te starten, en we zagen wat bij de start gebeurde', zo wijst Palmer erop dat de afstand tot de eerste bocht in Barcelona extreem lang is, waardoor slipstreams waardevol worden, zoals ook aan George Russell te zien was.

Verstappen rijdt zelden schade

'Verstappen was gewoon grandioos', geeft Palmer vervolgens aan. 'Hij is al een aantal jaar briljant, maar als hij met dertig seconden verschil wint, krijg je dat niet zo mee. Je ziet dan vooral dat het gat steeds groter wordt, en dat hij aan de horizon verdwijnt. Als hij echt gepusht wordt, zoals in Canada en Spanje, dan zie je de cruciale momenten waarop hij het verschil maakt. Hier was dat de start, en de inhaalactie op Russell. In Canada waren er ook cruciale momenten, en de strategie en Safety Cars waren daar belangrijk, maar hij maakt echt het verschil.'

Palmer legt vervolgens uit wat Verstappen - op zijn snelheid na - zo goed maakt. 'Wat ik leuk vind aan Verstappen, is zijn race craft. Hij is agressief, maar het gebeurt maar heel zelden dat hij onhandig overkomt. Dat is een hele fijne balans, om agressief te zijn, en je neus aan de binnenkant te steken bij twee auto's aan de buitenkant (bij de start, red.). Je verwacht bij hem niet dat hij wijd gaat en zijn tegenstanders raakt. Hij maakt maar heel weinig onhandige foutjes. Hij is heel scherpzinnig.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

george russell spanje max verstappen
Verstappen bleef niet lang achter Russell zitten.

Dat was ook in Spanje weer merkbaar. 'Als hij aan de buitenkant van Russell zit, zorgt hij dat hij de actie afmaakt, of hij trekt zich terug, maar hij heeft nagenoeg nooit contact, terwijl hij zich dus ook nagenoeg nooit terugtrekt uit een gevecht.' Palmer is ervan onder de indruk dat Verstappen dus hard kan racen, maar de situatie doorgaans volledig onder controle heeft.

Agressie

'Het gaat dan vaak over 2021', weet Palmer. 'Hij was zó agressief aan het einde van dat gevecht, en we kennen allemaal het duel met Lewis Hamilton, en hoe dat zich allemaal ontvouwde. Dat is nu drie jaar geleden, en in de laatste paar seizoenen heeft hij ongelofelijk veel races gewonnen, en vaak hoefde hij ook niet te vechten. Als hij wel moet vechten, laat hij nog altijd zijn agressie zien. Denk bijvoorbeeld aan de start van de race in Las Vegas afgelopen jaar. Hij ging er vol voor aan de binnenkant bij Charles Leclerc. Dat was een stapje te ver, en hij kreeg er een straf voor, maar hij riskeert geen contact. Hij riskeert misschien een straf, maar hij is heel slim in de manier waarop hij racet.'

In de race in Spanje sloeg de wereldkampioen in de eerste ronden ook tweemaal toe. 'Het waren die twee momenten - eentje bij het inhalen van Norris, en eentje bij het inhalen van Russell - waarop je niet verwacht dat ze gaan crashen. In die soort 50/50-situaties komt Verstappen er vaak als winnaar uit', aldus Palmer, die denkt dat Verstappen met die momenten de race won.

F1Maximaal.nl heeft nu ook een kalender van alle andere autosport, zodat je hier snel ziet wat er per weekend te zien is.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws