Pirelli blijft doorontwikkelen ondanks grote tevredenheid met 2022-banden Formule 1
Formule 1

Pirelli blijft doorontwikkelen ondanks grote tevredenheid met 2022-banden

Pirelli blijft doorontwikkelen ondanks grote tevredenheid met 2022-banden

Pirelli-topman Mario Isola is tevreden over de banden die voor 2022 ontwikkeld zijn. Dit jaar stapte de Italiaanse bandenleverancier over naar gewijzigde 18 inch-banden, die spektakel produceren op het circuit, precies zoals men had gehoopt. De toegenomen mate van spektakel vindt Isola onder meer terug in de gevechten tussen Max Verstappen en Charles Leclerc. Dat Pirelli momenteel tevreden is met hoe het gaat, betekent echter niet dat ze stoppen met ontwikkelen, geeft hij vrij bij F1Maximaal.nl.

Wij vroegen de Italiaan op het circuit in Barcelona hoe het zit met de strategische diversiteit van het 2022-seizoen. Isola gaf in Spanje aan tevreden te zijn: 'We hebben onder verschillende omstandigheden geracet en goede wedstrijden gehad, evenals actie op het circuit en veel inhaalpogingen. Precies dat wilden we bereiken met de nieuwe banden. We moeten accepteren dat een bepaalde mate van degradatie nodig is om een race aantrekkelijk te maken. Heb je die degradatie niet dan loop je het risico dat je een optocht krijgt, en geen spannende evenementen.'

'Ik moet toegeven dat deze verbetering natuurlijk niet alleen de banden toe te schrijven is', vervolgt hij echter. Hij wijst vervolgens naar de nieuwe reglementen, die volgen makkelijker maken en downforceverlies verminderen als een coureur dicht achter zijn voorligger zit. 'Dit helpt heel erg mee, ook qua banden. Vorig jaar hadden coureurs erg veel last van oververhitting bij de banden omdat ze probeerden aan te vallen, maar ook veel neerwaartse druk verloren.'

Ronden achter elkaar vechten zoals Verstappen en Leclerc

De combinatie van gewijzigde reglementen en een succesvolle bandenformule biedt coureurs dit jaar de optie om langere gevechten te voeren. Isola: 'Dit jaar zie je coureurs veel ronden achter elkaar vechten, en elkaar continu inhalen, zoals Verstappen en Leclerc in Saoedi-Arabië. Vorig jaar was dat simpelweg niet mogelijk omdat na twee of drie inhaalpogingen de coureurs grip verloren, weggleden en de banden oververhitten.'

'Die verbetering heeft wel degelijk te maken met de banden, want het nieuwe ontwerp werkt daarin mee. De hele ontwikkeling van het pakket is anders benaderd, en ik denk dat we daarin kunnen spreken van een succes', benadrukt hij. In het begin van het jaar hadden diverse teams, zoals Mercedes, nog veel last van het rubber en was het niet duidelijk hoe de banden snel op temperatuur te krijgen waren. Inmiddels lijken de renstallen hier steeds beter in te slagen.

Pirelli blijft verbeteren

Dat de Pirellibanden momenteel leveren wat van ze gevraagd wordt, betekent niet dat de bandenleverancier ophoudt met innoveren. 'We houden deze banden volgend jaar echter niet zo. We hebben al wat punten gevonden waarop we deze sets nog kunnen verbeteren. We testen de banden nu met de werkelijke auto’s, en dat geeft ons ideeën voor in de toekomst', stelt Isola. Dat is een verschil met de sets die nu gebruikt worden, deze zijn namelijk getest met zogeheten mule cars, omgebouwde 2021-bolides. Daarom heerste er tot aan de wintertests toch wel lichte twijfel over of de banden zo zouden werken als uit de simulaties kwam.

'We willen bijvoorbeeld de constructie van de voorband aanpassen om de mate van slijtage te optimaliseren. Als je dat doet, werkt de compound in zijn geheel beter. Bij sommige compounds is dit het plan, maar sommige compounds vinden we goed zoals ze zijn. De C2-band, bijvoorbeeld, werkt ontzettend goed. Bij andere sets zien we nog ruimte voor verbetering', concludeert Isola. Elke set wordt geëvalueerd en op basis van deze evaluatie gaat ook de komende jaren Pirelli door met het optimaliseren van het eindproduct.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws