Pirelli voorziet uitdaging in temperatuurmanagement 2022-banden: 'Dat trucje wordt lastig' Formule 1
Formule 1

Pirelli voorziet uitdaging in temperatuurmanagement 2022-banden: 'Dat trucje wordt lastig'

Pirelli voorziet uitdaging in temperatuurmanagement 2022-banden: 'Dat trucje wordt lastig'

Voor de volledig herontworpen bolides voor 2022 heeft Pirelli nieuwe banden ontworpen, die in Abu-Dhabi getest werden. De resultaten stemden de Italiaanse bandenleverancier tevreden. Het nieuwe ontwerp van de band zorgt voor minder oververhitting, maar maakt tegelijkertijd een 'foefje' van het afgelopen seizoen ongedaan, zo denkt Mario Isola.

'We hebben natuurlijk meer voorbereidingstijd gehad dankzij de verschuiving van de nieuwe reglementen. In 2020 waren we al begonnen met de ontwikkeling van de 18-inch band, maar nu hadden we meer tijd om ook met andere partijen af te stemmen en dat was wel een prettige werkwijze', aldus Isola tegenover onder andere F1Maximaal. Meer ruimte om te ontwerpen, testen en af te stemmen dus voor de Italianen, die het 'nuttig' vonden om meer tijd te kunnen investeren in het nieuwe rubber.

De vorige bandensets van Pirelli werden eigenlijk te licht bevonden voor de snelle F1-bolides, waardoor slijtage en temperatuurmanagement lastig was voor de teams. De nieuwe banden hebben een totaal ander ontwerp, waardoor oververhitting waarschijnlijk minder snel voorkomt. 'Dit jaar hebben we meer ruimte tussen de remmen en de rand van de band. Vorig seizoen bedachten veel teams een 'foefje' om temperatuur van de remmen te gebruiken om zo de bandentemperatuur te reguleren, maar dat zal komend seizoen lastiger worden.'

'Teams altijd op zoek naar voordelen'

Dat het lastiger zal zijn om de temperaturen te reguleren door het foefje van het afgelopen jaar, betekent niet dat teams niet op zoek zullen gaan naar een oplossing, zo weet ook Isola. 'Het blijft een cruciaal onderdeel, waar altijd een voordeel te behalen valt. De teams zullen er waarschijnlijk alles aan doen om iets nieuws te bedenken, om zo de concurrentie te slim af te zijn.' Pirelli heeft de banden in ieder geval klaarstaan voor het nieuwe seizoen en heeft vertrouwen in goede prestaties. 'De tests waren veelbelovend. Nu zullen we zien wat de teams ervan bakken.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws