Szafnauers vertrek onder de loep: loog hij over interesse van Alpine, of speelt er meer? Formule 1
Formule 1

Szafnauers vertrek onder de loep: loog hij over interesse van Alpine, of speelt er meer?

Szafnauers vertrek onder de loep: loog hij over interesse van Alpine, of speelt er meer?

Woensdagmiddag werd officieel bekend dat Otmar Szafnauer per direct is vertrokken als teambaas bij Aston Martin. Opvallend nieuws, want in november liet de Roemeense Amerikaan nog weten goed op zijn plek te zitten bij het team. Ontwikkelingen rondom de sponsoren van Aston Martin wijzen op een vertrek naar Alpine, maar is dat daadwerkelijk de hoofdoorzaak van Szafnauers vertrek? F1Maximaal zette de feiten voor je op een rijtje.

Al sinds 2009 is Szafnauer teambaas van Aston Martin, dat voorheen de naam droeg van Force India en Racing Point. Vooral tussen 2013 en 2017 was het team, in verhouding tot haar budget, betrekkelijk succesvol. Het was een publiek geheim dat het team het grootste gedeelte van het eerste hybride tijdperk het 'kleinste' team van de grid was en toch eindigde het team in 2011, 2013 en 2014 als zesde en in 2015 zelfs als vijfde. 2020 bleek vooralsnog een hoogtepunt, want door een slimme clone van de Mercedes-bolide van 2019 werd de renstal vierde in het constructeurskampioenschap.

Szafnauer beschikt inmiddels dus over een flink cv en dan kan het gebeuren dat andere partijen interesse beginnen te tonen. Zo kwamen er in november 2021 vanuit verschillende hoeken geruchten dat Alpine de teambaas graag in wilde lijven. Het Franse team begon 2021 met een driemansformatie aan het roer, zonder een specifiek aangewezen teambaas. Volgens verschillende media zou men toch een centrale voorman aan willen stellen voor 2022 en boven aan het lijstje zou de naam van Szafnauer hebben gestaan. Bovendien onthulde journalist Joe Saward diezelfde maand dat BWT, jarenlang hoofdsponsor van Force India, Racing Point en Aston Martin, vanaf 2022 weleens een duo zou kunnen vormen met Alpine. Zodoende leek een één-tweetje in de maak, maar de dubbele overgang van BWT als sponsor en Szafnauer werd vooralsnog niet concreet.

Daarnaast liet Szafnauer zich flink horen in de media nadat de geruchten in bladen als AutoHebdo verschenen. 'Ik heb een meerjarige deal', kondigde hij resoluut af tegenover Formula Rapida. 'Ik heb de geruchten ook gehoord en gelezen. Ik voel me wel vereerd dat ik in verband word gebracht met Alpine. Het is altijd fijn om gewild te zijn.'

BWT verdwijnt plotseling als Aston Martin-sponsor

Na de aankondiging van het vertrek van Szafnauer bij Aston Martin rest dus de vraag: wie zit achter dit vertrek? Heeft Alpine dan toch aan zijn mouw getrokken? Of wilde BWT, dat dan misschien toch de nieuwe sponsor wordt van Alpine, hem meenemen? Daarnaast is het ook niet uitgesloten dat Szafnauer zelf de stekker uit de samenwerking met Aston Martin zou hebben getrokken, maar die move lijkt niet voor de hand liggend. In november liet hij nog stellig weten een meerjarig contract te hebben, dus het is onaannemelijk te noemen dat de Amerikaan zomaar uit zijn contract zou kunnen lopen.

Direct na de aankondiging van het vertrek verschijnt er echter een aanwijzing op de website van Aston Martin die zou kunnen helpen bij het beantwoorden van die vragen. Daar waar BWT jarenlang een trouwe en vooraanstaande sponsor was van het team, verdween het logo van het bedrijf woensdag plotseling van de lijst met partners. BWT lijkt dus tegelijkertijd te zijn vertrokken met Szafnauer, waarbij de eerstgenoemde partij stilletjes door de achterdeur is vertrokken. De mogelijkheid dat BWT samen met Szafneuer hun heil ergens anders zoekt in 2022, ligt dus voor de hand. Een samenwerking met Alpine werd voor allebei de partijen gesuggereerd in november van vorig jaar, dus die stap lijkt in 2022 werkelijkheid te worden.

Alpine verstuurt suggestieve tweet

Als klap op de vuurpijl slingerde Alpine woensdag, enkele uren na het nieuws van Szafnauers vertrek bij Aston Martin, een opmerkelijke tweet de wereld in. Het team plaatst twee foto's op Twitter, met de onschuldige boodschap dat haar volgers een spelletje 'zoek de verschillen' kunnen spelen. Op de twee foto's staat er echter een groot bord voor de Alpine-bolide met sponsor BWT erop. Gezien de ontwikkelingen eerder die dag kan het niet anders dat dit een hint is naar nieuws dat komen gaat.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws