Teams moeten twee VT1’s aan rookies geven in 2022, mogelijk De Vries bij Mercedes Formule 1
Formule 1

Teams moeten twee VT1’s aan rookies geven in 2022, mogelijk De Vries bij Mercedes

Teams moeten twee VT1’s aan rookies geven in 2022, mogelijk De Vries bij Mercedes

In 2022 moet elk Formule 1-team in minstens twee vrije trainingen een rijder zonder Grand Prix-ervaring laten rijden. De 20 vaste coureurs in het veld moeten er ieder minstens één afstaan aan een rookie. Dat meldt Auto, Motor und Sport. Een van de mogelijke kandidaten voor een trainingssessie zou dan Nyck de Vries zijn. De Nederlander is reservecoureur voor Mercedes, en zou dus een vrije training voor een topteam kunnen krijgen.

In de loop der jaren zijn er steeds minder mogelijkheden voor jonge coureurs om de huidige F1-auto’s te testen. De teams mogen niet meer vrijuit testen met wagens die minder dan drie jaar oud zijn, waardoor er nog maar drie mogelijkheden overblijven. Coureurs kunnen wagens uit 2018 of ouder proberen, zoals Ferrari en Alpine vaak doen, maar die wagens zijn gedateerd. Daarnaast zijn er alleen de Young Driver Tests aan het einde van elk seizoen, en vrije trainingen tijdens Grand Prix-weekenden, waardoor de vaste coureurs belangrijke baantijd missen. Daardoor komt die laatste optie maar zelden voor.

In 2022 komt daar dus verandering in. Elk team moet volgend minstens twee keer in het jaar een rookie inzetten in een vrije training. Om het eerlijk te houden binnen de teams, moeten alle 20 vaste rijders minstens één keer hun auto afstaan aan een jonge rijder. Red Bull Racing zou dus niet de beide sessies op Sergio Pérez kunnen afschuiven: ook Max Verstappen zal zijn wagen minstens één keer af moeten staan.

Mogelijk een VT1 voor De Vries en Chadwick

Er zijn beperkingen aan welke coureurs wel of niet in aanmerking komen voor de verplichte vrije trainingen. De rijders moeten rookies zijn: dat wil zeggen dat ze niet meer dan twee Grands Prix hebben gereden in hun carrière. Iemand als Jack Aitken, die vorig jaar één race reed ter vervanging van George Russell, komt dus wel in aanmerking, ondanks zijn Grand Prix-ervaring. Daarnaast moeten rijder 25 punten op hun superlicentie hebben om mee te mogen doen aan een vrije training, om te zorgen dat er geen hopeloze gevallen op de baan komen.

Wie komen er in aanmerking voor de verplichte vrije trainingen? Ze bieden een uitkomst voor jonge rijders in juniorprogramma’s die geen racestoeltjes vrij hebben. Alpine zou bijvoorbeeld Oscar Piastri of Christian Lundgaard in kunnen zetten. McLaren zou coureurs uit hun IndyCar-team kunnen inzetten, zoals Pato O’Ward. Nu ze ook in 2021 de W Series-titel op haar naam heeft geschreven, heeft Jamie Chadwick genoeg licentiepunten om een VT te rijden. Als Williams-junior zou zij de eerste vrouw sinds 2015 kunnen zijn die in actie komt tijdens een Grand Prix-weekend. Tot slot is er Mercedes: de regerend kampioenen hebben twee reservecoureurs uit de Formule 1, in Stoffel Vandoorne en Nyck de Vries. De Nederlander zou, als regerend Formule E-kampioen, als eerste in aanmerking komen voor een trainingsritje met de Mercedes

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws