Uitgelicht | Hoe de vier jongste titelwinnaars tot kampioenen uitgroeiden Formule 1
Formule 1

Uitgelicht | Hoe de vier jongste titelwinnaars tot kampioenen uitgroeiden

Uitgelicht | Hoe de vier jongste titelwinnaars tot kampioenen uitgroeiden

Als er één thema is dat domineert in de racecarrière van Max Verstappen, dan is het jeugdigheid. Hij brak talloze leeftijdsrecords in de Formule 1: jongste debutant, jongste puntenrijder, jongste winnaar. Met zijn eerste wereldtitel in handen mag hij zich nu eindelijk nestelen in het belangrijkste rijtje van allemaal, namelijk dat van de jongste wereldkampioenen Formule 1 aller tijden. Hij staat echter niet bovenaan: Verstappen moet Sebastian Vettel, Lewis Hamilton en Fernando Alonso nog voor zich dulden. Hoe verhouden de vier jongste kampioenen zich tot elkaar? F1Maximaal zet de statistieken voor u op een rijtje.

1. Sebastian Vettel (2010, 23 jaar en 134 dagen)

Het record van jongste wereldkampioen is nog altijd in handen van Sebastian Vettel, die net als Verstappen bij Red Bull Racing zijn eerste titel won. De Duitser werd door Christian Horner over de lijn geschreeuwd met de legendarische woorden: 'Sebastian Vettel, you are the world champion! You are the man!' - vrijwel identiek aan wat hij 11 jaar later tegen Verstappen zou schreeuwen.

Vettels vroege carrière lijkt in veel manieren op die van Verstappen. Beiden debuteerden ze als tiener - Verstappen wel aanzienlijk jonger - en beiden maakten ze indruk bij het juniorteam van Scuderia Toro Rosso. Vettel mocht echter eerst nog als reservecoureur instappen bij BMW Sauber, ter vervanging van de zwaar gecrashte Robert Kubica. Hij scoorde meteen punten. Later in het seizoen verving hij de Amerikaan Scott Speed bij Toro Rosso. Zijn eerste races daar waren matig, maar hij werd voor het einde van het jaar indrukwekkend vierde op een natte baan in China.

In 2008 kwam de Duitser echt op gang. Dat jaar zette Toro Rosso voor het eerst een echt competitieve auto neer, en Vettel reed er regelmatig mee in de punten. Hij domineerde teamgenoot Sébastien Bourdais - een viervoudig ChampCar-kampioen, dus zeker niet de minste - die 4 punten haalde tegen Vettels 35. De jonge Duitser versloeg zelfs de beide coureurs van het hoofdteam Red Bull Racing. Hoogtepunt van het jaar: een dominante pole en overwinning op een drijfnat Monza, in een auto die in het middenveld thuishoort. Hij werd de jongste GP-winnaar en polesitter ooit; dat laatste record is nog altijd in handen van Vettel.

In 2009 kreeg hij een verdiende promotie naar Red Bull, ter vervanging van David Coulthard. Precies op tijd voor de opleving van het team, dat vanaf dat jaar een topteam zou worden. Vettel maakte meteen indruk door tweede te worden in het kampioenschap, als de enige man die kampioen Jenson Button kon uitdagen in diens dominante Brawn. Een veelbelovend seizoen.

In 2010 had Red Bull met overmacht de snelste auto, maar het kampioenschap kwam voor Vettel niet makkelijk. Hij kreeg sterke concurrentie van Fernando Alonso, Lewis Hamilton en zelfs teamgenoot Mark Webber. De Duitser was vaak met overmacht de snelste coureur van het veld, maar maakte ook veel fouten. Pas in de laatste race won hij zijn eerste wereldtitel; hij had tot dan toe nog nooit bovenaan de puntenlijst gestaan. Vettel werd de jongste kampioen ooit, en is dat nog steeds.

Debuutjaar 2007 bij BMW Sauber
Leeftijd bij debuut 19 jaar en 349 dagen
Eerste race GP van Amerika, 2007
Eerste pole position GP van Italië, 2008
Eerste podium GP van Italië, 2008 (P1)
Eerste overwinning GP van Italië, 2008
Aantal races tot wereldtitel 62
Aantal seizoenen tot wereldtitel 4 (2007 t/m 2010)
Aantal podiums tot wereldtitel 19 (1x 2008, 8x 2009, 10x 2010)
Aantal overwinningen tot wereldtitel 10 (1x 2008, 4x 2009, 5x 2010)
Aantal poles tot wereldtitel 15 (1x 2008, 4x 2009, 10x 2010)

2. Lewis Hamilton (2008, 23 jaar en 300 dagen)

Verstappen heeft Lewis Hamilton gisteren onttroond als wereldkampioen, maar op dit lijstje moet hij de Brit nog altijd voor zich dulden. Hamilton debuteerde pas op 22-jarige leeftijd, aanzienlijk ouder dan de andere coureurs in deze lijst. In tegenstelling tot Vettel, Alonso en Verstappen, beklom Hamilton namelijk netjes alle treden van de juniorklassen.

Mede dankzij zijn leeftijd en ervaring, maakte Hamilton meteen indruk in zijn debuutjaar. Hij stapte direct in bij het topteam van McLaren, naast regerend wereldkampioen Fernando Alonso. De Brit haalde in zijn eerste race teamgenoot Alonso brutaal buitenom in bij de start, en wist hij direct op het podium te eindigen. Hamilton was gearriveerd. Hij eindigde zijn eerste negen (!) races op het podium en stond zelfs lang bovenaan het kampioenschap.

Bijna werd Hamilton al in zijn debuutjaar kampioen, wat de eerste keer in de Formule 1-geschiedenis zou zijn. Daarmee was hij ook de allerjongste kampioen geweest, nog vóór Vettel. Het mocht echter niet zo zijn; in China parkeerde hij zijn auto in het grindbak van de pit entry, nadat hij te lang was doorgereden op versleten banden. Hamilton werd tweede in het kampioenschap, slechts één punt achter de uiteindelijke kampioen Kimi Räikkönen.

Een titel was echter maar een kwestie van tijd, en in 2008 zou het gebeuren. In een seizoen waarin de belangrijkste titelkandidaten - Hamilton, Räikkönen en Felipe Massa - veel fouten maakten, wist Hamilton te overwinnen, maar pas in de laatste bocht van de laatste race. De Brit passeerde Timo Glock, die op slicks door de regen zwom, en ontzegde daarme Felipe Massa zijn enige kans op een titel. Een van de meest legendarische titelontknopingen in de F1-geschiedenis.

Debuutjaar 2007 bij McLaren
Leeftijd bij debuut 22 jaar en 70 dagen
Eerste race GP van Australië, 2007
Eerste pole position GP van Canada, 2007
Eerste podium GP van Australië, 2007 (P3)
Eerste overwinning GP van Canada, 2007
Aantal races tot wereldtitel 35
Aantal seizoenen tot wereldtitel 2
Aantal podiums tot wereldtitel 22 (12x 2007, 10x 2008)
Aantal overwinningen tot wereldtitel 9 (4x 2007, 5x 2008)
Aantal poles tot wereldtitel 13 (6x 2007, 7x 2008)

3. Fernando Alonso (2005, 24 jaar en 58 dagen)

Met zijn titelwinst stootte Max Verstappen een zevenvoudig wereldkampioen van de troon. Zestien jaar geleden deed Fernando Alonso hetzelfde, en daarmee verbrak hij meteen een 33 jaar oud record: hij werd de jongste wereldkampioen aller tijden. Alonso had maar 24 races in formulewagens nodig voordat hij klaar was om zijn Formule 1-debuut te maken. Een uitzonderlijk knappe prestatie van de Spanjaard, aangezien zelfs Verstappen 45 races deed voor zijn F1-debuut.

Alonso maakte zijn debuut echter in de uiterst langzame wagen van Minardi. De PS01, zoals de wagen heette, was vaak wel 5 seconden per ronde langzamer dan de snelste auto's van het veld. Hij was daarmee kansloos voor de punten, die destijds alleen aan de top 6 werden uitgedeeld. Wel maakte hij indruk door zijn teamgenoten Tarso Marques en Alex Yoong te domineren. Ondanks zijn goede prestaties moest hij in 2002 vanaf de zijlijn toekijken: hij was slechts testrijder voor het F1-team van Renault.

In 2003 mocht de Spanjaard eindelijk instappen bij Renault. Met nu eindelijk een goede auto tot zijn beschikking domineerde Alonso zijn teamgenoot, kwalificatiemonster Jarno Trulli. Alonso zette twee poles en een sensationele eerste overwinning op zijn naam. 2004 was echter minder sterk: Trulli had de overhand op Alonso, tot de Italiaan voor het einde van het seizoen ontslagen werd. Alonso won dat jaar geen enkele race, en moest genoegen nemen met een viertal podiums.

Het jaar daarop revancheerde Alonso zich echter briljant. Michael Schumacher had van 2000 tot 2004 vijf dominante titels op zijn naam gezet met Ferrari, maar dankzij nieuwe bandenregels was de Scuderia geen factor meer in 2005. Alonso vocht zijn titelstrijd uit met Kimi Räikkönen, toen nog bij McLaren, en won deze dankzij een compleet bizarre rijstijl, waarbij hij bewust hard instuurde en veel onderstuur creëerde. Een jonge Alonso had de grote zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher onttroond. Komt dit verhaal u bekend voor? Het is geen wonder dat de Spanjaard Verstappen een warm hart toedraagt.

Debuutjaar 2001 bij Minardi
Leeftijd bij debuut 19 jaar en 218 dagen
Eerste race GP van Australië, 2001
Eerste pole position GP van Maleisië, 2007
Eerste podium GP van Maleisië, 2003 (P3)
Eerste overwinning GP van Hongarije, 2003
Aantal races tot wereldtitel 70
Aantal seizoenen tot wereldtitel 4 (2001,2003, 2004, 2005)
Aantal podiums tot wereldtitel 23 (4x 2003, 4x 2004, 15x 2005)
Aantal overwinningen tot wereldtitel 8 (1x 2003, 7x 2005)
Aantal poles tot wereldtitel 9 (2x 2003, 1x 2004, 6x 2005)

4. Max Verstappen (24 jaar en 73 dagen)

Als vierde op deze lijst prijkt de man die gisteren, op 24-jarige leeftijd, tot de nieuwste wereldkampioen werd gekroond. Verstappens carrière valt ietwat uit de toon bij dat van de drie coureurs voor hem in het lijstje. Aan de ene kant debuteerde hij op aanzienlijk jongere leeftijd, aan de andere kant duurde het bij hem ook aanzienlijk langer voordat hij zijn eerste titel binnensleepte. Hij heeft er twee keer zoveel Grands Prix over gedaan als Alonso, en vier keer zoveel als Hamilton.

Het maakt zijn carrière echter niet minder indrukwekkend. Na wellicht de meest succesvolle kartcarrière in de autosportgeschiedenis maakte Verstappen in 2014 zijn debuut in formulewagens. Hij was meteen snel, ook in het uiterst competitieve Europese Formule 3-kampioenschap. Zijn natuurlijke talent was overduidelijk, maar zelfs voor een rijder van Verstappens kaliber was het uitzonderlijk wat er daarna gebeurde.

Verstappen werd opgenomen in het juniorprogramma van Red Bull en al in 2014, nog voor zijn 17e verjaardag, reed Verstappen zijn eerste vrije training voor Toro Rosso. In 2015, na slechts één jaar formulewagens, maakte hij zijn F1-debuut. Van onervarenheid had de Nederlander geen last: hij was vanaf het begin sterk, en maakte veel indruk met zijn snelheid en zijn fenomenale inhaalacties. Hij versloeg bovendien teamgenoot en mede-rookie Carlos Sainz, waarvan we nu weten dat het ook een topcoureur in wording was.

Nadat Daniil Kvyat in 2016 een reeks slechte races voor het hoofdteam Red Bull Racing reed, mocht Verstappen zijn plek overnemen. Wat er toen gebeurde is inmiddels een alom bekende sportlegende: de Nederlander won meteen zijn eerste Grand Prix voor Red Bull. Natuurlijk met wat geluk van de twee crashende Mercedessen, maar dat doet niets af aan de prestatie van Verstappen op die dag. Hij verbrak het record voor jongste GP-winnaar met een verschil van drie (!) jaar, en sloeg de hele race de druk van Kimi Räikkönen af alsof hij nooit anders had gedaan. Verstappen had een impact gemaakt.

De jaren daarna waren ontwikkelingsjaren, zowel voor Verstappen als Red Bull. Het team herstelde zich uit het dal van 2015: de auto werd verbeterd, de onbetrouwbare Renault-motoren ingeruild voor exclusieve Honda-blokken. Langzaam kroop Red Bull naar de top, voorbij aan Ferrari, totdat het de hielen van Mercedes kon ruiken.

Verstappen bouwde ondertussen aan zijn volwassenheid: de scherpe randjes moesten eraf. De Nederlander stond bekend om zijn agressie, en zocht regelmatig de randjes op. Vooral in de eerste helft van 2018 maakte hij veel fouten, die eruit moesten voordat hij kampioen zou worden. De Nederlander ontwikkelde zich tot een volwassener coureur, die zijn agressie beter onder controle had. Bovendien leerde hij na het vertrek van Daniel Ricciardo hoe hij een team leidt, nadat zowel Pierre Gasly als Alexander Albon worstelden in de tweede Red Bull.

Dit alles leidde tot het legendarische, kampioenschapswinnende seizoen van 2021. De scherpe randjes zijn er nog niet helemaal af, zagen we in Saoedi-Arabië, maar verder was het een foutloos en uiterst volwassen seizoen. Hoe controversieel het einde in Abu Dhabi ook was, Verstappen heeft bewezen een waardig kampioen te zijn.

Debuutjaar 2015 bij Scuderia Toro Rosso
Leeftijd bij debuut 17 jaar en 166 dagen
Eerste race GP van Australië, 2015
Eerste pole position GP van Hongarije, 2019
Eerste podium GP van Spanje, 2016 (P1)
Eerste overwinning GP van Spanje, 2016
Aantal races tot wereldtitel 141
Aantal seizoenen tot wereldtitel 7 (2015 t/m 2021)
Aantal podiums tot wereldtitel 60 (7x 2016, 4x 2017, 11x 2018, 9x 2019, 11x 2020, 18x 2021)
Aantal overwinningen tot wereldtitel 20 (1x 2016, 2x 2017, 2x 2018, 3x 2019, 4x 2020, 10x 2021)
Aantal poles tot wereldtitel 13 (2x 2019, 1x 2020, 10x 2021)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws