Update | Circuit Zandvoort mag natuurvergunning houden, MOB wel in hoger beroep Formule 1
Formule 1

Update | Circuit Zandvoort mag natuurvergunning houden, MOB wel in hoger beroep

Update | Circuit Zandvoort mag natuurvergunning houden, MOB wel in hoger beroep

Het is een uitermate belangrijke dag voor het Circuit van Zandvoort. Ondanks dat de Grand Prix van Nederland er goed op staat in de wereld van de Formule 1 zijn er ook tegenstanders. De MOB (Mobilisation for Environment) heeft namelijk een rechtszaak aangespannen tegen het circuit, vanwege de uitstoot van stikstof tijdens de Grand Prix. Dinsdag om 15.00u volgt de uitspraak van de rechter.

De rechtszaak tegen Circuit Zandvoort werd vlak voor de Grand Prix van Nederland van 2021 aangespannen. De MOB eiste dat er een streep ging door de zogenoemde natuurvergunning van het circuit. De rechter ging er destijds niet mee akkoord vanwege een dreigend faillissement. De race op het circuit van Zandvoort staat dit jaar gepland voor september.

Advocaat WOB: 'Vernietiging van het vergunningsbesluit'

F1Maximaal sprak vorig jaar met Valentijn Wösten, advocaat van MOB, over de desbetreffende situatie. Volgens hem kan de rechter niets anders doen dan het intrekken van de vergunning. 'De wettelijke eis voor vergunningverlening is dat er geen onzekerheid mag bestaan over mogelijk schadelijke gevolgen voor de beschermde ecologie. Met het rapport staat vast dat die zekerheid ontbreekt', aldus de advocaat.

Vorig jaar vroeg de rechter aan externe experts om een extra onderzoek te doen. Zo wil de rechtbank bepalen over er daadwerkelijk te veel stikstof wordt uitgestoten. Het is echter een precaire situatie voor het circuit en de externe expert. Om een natuurvergunning te krijgen moet de nieuwe situatie niet meer stikstof uitstoten dan de oude situatie. De vorige vergunning van Circuit Zandvoort dateert uit 1997. Het is echter niet duidelijk hoeveel stikstof de auto's toen uitstootten.

Lammers maakt zich geen zorgen

F1Maximaal sprak vorig jaar ook met Jan Lammers, de sportief directeur van het evenement. De oud-Formule 1-coureur stelt dat hij zich niet zorgen maakt over de uitspraak van de rechter. 'Inmiddels doen ze een GP met 136 liter en met 1000pk, dus er is al ontzettend veel gebeurd op dat gebied. Een F1-auto verbruikt iedere druppel aan energie. Nu wil ik niet suggereren dat er warme lucht uit de uitlaat komt, maar die brandstof wordt wel maximaal benut zodat de uitstoot daardoor ook minimaal is. Dat gezegd hebbende, bedraagt de GP zelf 1% van de uitstoot van het totale evenement. Wat dat betreft scheelt het niet zoveel met een voetbalwedstrijd.'

Update 15.25u (26/04) | Circuit Zandvoort mag natuurvergunning houden, MOB wel in hoger beroep

De natuurvergunning van het Circuit Zandvoort zal niet worden ingetrokken door de rechter. De MOB (Mobilisation for Environment) had een rechtszaak aangespannen tegen het circuit. Zij waren van mening dat het circuit te veel stikstof zou uitstoten tijdens de evenementen. De rechter stemde hier niet mee in, waardoor Valentijn Wösten, advocaat van MOB, aankondigde in hoger beroep te gaan.

De rechtbank had externe experts ingehuurd om te kijken naar de stikstofcijfers van de Grand Prix van Nederland van 2021. De waarden van 2021 moesten lager liggen dan de waarden van 1997, maar er was niks bekend over 1997. 'In de verleende vergunning is het gebruik van het circuitterrein beperkt tot een aantal dagen', is te lezen in de uitspraak van de rechtbank. 'Ook is in de vergunning een emissieplafond opgenomen; dit was in de oude situatie niet het geval.'

'De rechtbank komt daarom tot de conclusie dat de stikstofdepositie en emissie door de verleende vergunning altijd minder zal zijn dan in de oude situatie was toegestaan', wordt het bericht vervolgd. 'Omdat de verleende vergunning niet leidt tot meer stikstofdepositie, is het uitgesloten dat het gebruik en het uitvoeren van werkzaamheden op het circuitterrein significante gevolgen heeft voor het nabijgelegen Natura2000-gebied, oordeelt de rechtbank.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws