Update | De Vries maakt Formule 1-debuut bij Williams in Barcelona Formule 1
Formule 1

Update | De Vries maakt Formule 1-debuut bij Williams in Barcelona

Update | De Vries maakt Formule 1-debuut bij Williams in Barcelona

Nyck de Vries gaat in 2022 zijn eerste officiële Formule 1-meters maken. De Nederlander zal gedurende het huidige seizoen minstens één vrije training verrijden voor Williams, heeft F1Maximaal.nl vernomen. In welk Grand Prix-weekend hij plaats zal nemen in de FW44 is nog niet duidelijk, maar wel weten we dus dat we een sessie gaan krijgen in het huidige seizoen met maar liefst twee Nederlandse coureurs op de F1-grid.

De Vries wordt deze kans geboden vanwege wijzigingen in de sportieve reglementen van 2022. In de reglementen voor het huidige seizoen is opgenomen dat elk team in op zijn minst twee vrije trainingssessies een rookie de kans moet geven in F1-materiaal. In de reglementen wordt een rookie gedefinieerd als 'iemand die niet meer dan twee Formule 1 Grands Prix verreden heeft in zijn carrière'. De Vries voldoet aan deze eis en Stoffel Vandoorne, de andere reservecoureur van Mercedes, bijvoorbeeld niet.

Het doel van de wijziging in de sportieve reglementen is om rookies de kans te geven om meer vlieguren te maken, en het dus ook aantrekkelijker te maken voor de teams om jongelingen door te laten stromen in de sport. Hoewel De Vries technisch gezien als rookie geclassificeerd wordt in de F1, heeft hij natuurlijk voldoende ervaring om niet echt meer als rookie gezien te worden. Desalniettemin krijgt De Vries de mogelijkheid.

Nyck de Vries op het podium in de Formule E. In 2022 verdedigt hij zijn titel in de elektrische raceklasse, én maakt hij zijn eerste meters in de F1. (Foto: Mercedes-Benz EQ)
Nyck de Vries op het podium in de Formule E. In 2022 verdedigt hij zijn titel in de elektrische raceklasse, én maakt hij zijn eerste meters in de F1. (Foto: Mercedes-Benz EQ)

Teams kunnen kiezen om tweemaal voor dezelfde rookie te gaan, of tijdens de twee vrije trainingen twee aparte heren de kans te geven. Bij Williams liggen er enkele kapers op de kust. Denk maar eens aan Roy Nissany, die fungeert als testcoureur bij Williams. Hij levert de Britse renstal geld op dat hij met zich meebrengt middels zijn contract als testcoureur. Het kan zijn dat Nissany een van de testsessies afgedwongen heeft in zijn contract.

De Vries in actie voor Williams

F1Maximaal.nl heeft vernomen dat De Vries in 2022 in ieder geval de kans geboden wordt voor één van de twee testsessies die Williams moet uitbesteden aan een rookie. Wanneer deze sessie precies plaats gaat vinden, is nog niet duidelijk. Overigens is het interessant dat Mercedes niet voor de Nederlander gegaan is, gezien hij één van de twee reservecoureurs is van het topteam. Wellicht dat de Duitse renstal junior Frederik Vesti in gedachten heeft voor de oefensessies.

Williams lijkt voor de aan Mercedes gelieerde Formule E-wereldkampioen een logisch alternatief. Het team uit Grove neemt al jaren onderdelen af bij Mercedes en heeft enige tijd geleden de samenwerking met Mercedes geïntensiveerd. Vermoedelijk heeft Mercedes middels deze samenwerking de testsessie voor De Vries kunnen regelen bij het klantenteam.

We naderen het derde Grand Prix-weekend van 2022 en dat betekent dat de fulltime F1-coureurs nog aan het wennen zijn. Zodoende lijkt het onwaarschijnlijk dat De Vries in de komende twee maanden instapt. Halverwege het seizoen, of tegen het einde van het jaar, zal er echter voldoende ruimte zijn voor de man uit Sneek om zijn officiële F1-debuut te maken, nadat hij in 2021 al aan de post-season tests in Abu Dhabi deelnam voor het team van Lewis Hamilton en George Russell.

Update 11.45u (16/05) | De Vries stapt in de Williams in Spanje

Nyck de Vries maakt zijn eerste officiële Formule 1-meters aankomend Grand Prix-weekend in dienst van Williams. Eerder wist F1Maximaal.nl al te melden dat de Formule E-kampioen dit jaar in actie zou komen tijdens een van de trainingssessies, en inmiddels is duidelijk welke sessie het geworden is. Mogelijk komt hij later dit jaar nogmaals in actie.

De eerste sessie van De Vries vindt in ieder geval al plaats in het aankomende raceweekend. De jongeman uit Sneek stapt op vrijdag tijdens de eerste vrije training in de auto van Alexander Albon en zal dan dus officieel debuteren in de koningsklasse. 's Middags neemt de Thai wel gewoon weer plaats in zijn eigen bolide.

'Ten eerste wil ik Williams bedanken voor de kans die ze mij geven in de eerste vrije training', meldde De Vries in een persbericht van Williams. 'Het is geweldig voor mij om het team te leren kennen en in de FW44 te rijden, en ook vind ik het tof om de baan op te mogen in een Formule 1-weekend. De voorbereidingen zijn voorspoedig verlopen, en het team heeft mij enorm gesteund. Ik kijk ontzettend uit naar de hele ervaring!'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws