Update III | Wolff begrijpt frustraties coureurs: FIA focust zich op 'onbelangrijke onderwerpen' Formule 1
Formule 1

Update III | Wolff begrijpt frustraties coureurs: FIA focust zich op 'onbelangrijke onderwerpen'

Update III | Wolff begrijpt frustraties coureurs: FIA focust zich op 'onbelangrijke onderwerpen'

Sebastian Vettel moet zich melden bij de stewards, vanwege een verhitte discussie tijdens de laatste rijdersvergadering. Verschillende Formule 1-coureurs zouden hun onvrede hebben geuit tegen de huidige twee wedstrijdleiders, Niels Wittich en Eduardo Freitas, dat weet The Race te melden. Vettel was samen met Fernando Alonso het meest uitgesproken in deze discussie, en nu moet de Duitser zich dus gaan melden.

Onder de coureurs heerst er onvrede over de gedeelde wedstrijdleiding met Wittich en Freitas. Volgens hen werkt het namelijk niet effectief genoeg en mist er consistentie bij de beslissingen. Tijdens de rijdersvergadering op vrijdagavond ontstond er dan ook een woordenwisseling, en daarbij zou Vettel zich flink hebben uitgelaten. Voor de stewards reden genoeg om hem langs te laten komen en zijn gedrag te laten verantwoorden.

Heeft Vettel moreel schade veroorzaakt?

Op grond van artikel 20.1 is de Aston Martin-coureur opgeroepen om zich te melden. In dat artikel staat: 'alle woorden, daden of geschriften die de FIA, haar organen, haar leden of haar leidinggevende functionarissen, en meer in het algemeen het belang van de motorsport en de door de FIA verdedigde waarden, moreel hebben geschaad of schade hebben veroorzaakt' als mogelijke overtreding van de reglementen.

Of en wat voor straf Vettel hiermee staat te wachten, is niet duidelijk. Wel is inmiddels duidelijk dat de relatie tussen de rijders en de officials in de loop van het seizoen steeds gespannener geworden is. De rijdersbriefing op vrijdag zou dan ook de laatste zijn geweest in een reeks van lange discussies tussen de rijders en de wedstrijdleiding. Hoe het nu dan verder gaat, is niet duidelijk.

Update 19.30u (09/07) | Vettel ontvangt boete van 25.000 euro voor verlaten rijdersvergadering

Sebastian Vettel heeft een voorwaardelijke boete van 25.000 euro ontvangen van de FIA, zo blijkt uit een document van het autosportorgaan. De viervoudig wereldkampioen verliet vrijdagavond vroegtijdig de rijdersvergadering uit onvrede over enkele keuzes van de wedstrijdleiding tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Oostenrijk.

Het past in het beeld dat de coureurs al langere tijd ontevreden zijn over de inconsistentie van de wedstrijdleiding. Tot op heden hoefde nog niemand zich achteraf te melden bij diezelfde wedstrijdleiding over de manier van het uiten van hun onvrede. Vettel zou inmiddels wel al zijn excuses hebben gemaakt bij Niels Wittich, in Oostenrijk de wedstrijdleider van dienst.

Update II 22.20u (09/07) | Russell snapt frustratie Vettel in vergadering: 'Moeilijk antwoord te krijgen'

Er zijn inmiddels meer details naar buiten gekomen over de bewuste rijdersvergadering, waar Sebastian Vettel na een discussie is weggelopen en Fernando Alonso ook uitgesproken zou zijn geweest. Het onderwerp van gesprek was de strijd tussen Lewis Hamilton, Sergio Perez en Charles Leclerc op Silverstone. Vettel was één van de coureurs die uitleg vroegen over de inconsistente beslissingen die worden genomen.

De discussie die ontstond tijdens de laatste rijdersvergadering, zorgde ervoor dat Vettel is weggelopen. Daarvoor moest hij langs de stewards komen, want een coureur mag deze vergadering niet zomaar verlaten. De reden dat Vettel wegliep, is dat hij zou hebben aangegeven dat hij dergelijke discussies al vijftien jaar aan het voeren is en dat hij er ziek van is. Dat melden bronnen aan BBC Sport.

Ongemakkelijke vergadering voor wedstrijdleider

Ook Alonso was uitgesproken in zijn kritiek op de beslissingen die de wedstrijdleiding neemt bij het beoordelen van race-incidenten. Volgens de bronnen was het een ongemakkelijke vergadering voor Niels Wittich, in Oostenrijk aanwezig als wedstrijdleider. George Russell heeft zich er inmiddels ook over uitgelaten: 'Ik ben het er wel mee eens dat we het bij één racedirecteur moeten houden en dat we wat consistenter moeten zijn met de stewards', geeft de Mercedes-coureur aan.

'Bij het volgende evenement zijn de stewards van het vorige evenement er vaak niet, zodat er geen verantwoording wordt afgelegd en beslissingen niet worden uitgelegd', vervolgt Russell zijn uitleg. 'We stellen vragen en het is moeilijk om een antwoord te krijgen, omdat de schuld bijna wordt doorgeschoven naar iemand anders die er niet is. Het is lastig. Iedereen heeft zijn eigen interpretaties', besluit Russell.

Update III 9.40u (10/07) | Wolff begrijpt frustraties coureurs: FIA focust zich op 'onbelangrijke onderwerpen'

Toto Wolff begrijpt de frustraties van de Formule 1-coureurs. Volgens de teambaas van Mercedes heeft de wedstrijdleiding de verkeerde prioriteiten. 'Ik hoor dat ze discussies willen voeren over dingen die niet eens in de top-vijftig staan van de meeste belangrijke onderwerpen', wordt Wolff geciteerd door Motorsport-Total.com. 'We moeten nu vaststellen wat de belangrijkste problemen zijn die we moeten oplossen. We moeten niet gaan praten over een paragraaf op pagina 55 van de Sporting Code, er zijn wel belangrijkere dingen waar we ons op kunnen focussen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws