Update | Meerdere coureurs spreken zich uit over het gedrag van fans: 'Mensen verliezen hun verstand' Formule 1
Formule 1

Update | Meerdere coureurs spreken zich uit over het gedrag van fans: 'Mensen verliezen hun verstand'

Update | Meerdere coureurs spreken zich uit over het gedrag van fans: 'Mensen verliezen hun verstand'

Pierre Gasly roept op tot meer respect van aanwezigen bij Grand Prix-weekenden. De AlphaTauri-coureur liet weten dat in zowel Austin als in Mexico zijn rugtas is geopend in de paddock. Ook al is er niks gestolen uit de tas, waar onder andere zijn paspoort in zat, vindt hij dat bepaalde mensen zich beter moeten gedragen.

In de paddock komen behalve de coureurs en teams zelf, ook een hoop anderen, zoals de media en fans. Iets wat Gasly niet per definitie als probleem ziet. 'Ik denk dat het prima is om mensen binnen te laten, maar ik heb het gevoel dat sommige gasten soms niet echt de ruimte respecteren die we nodig hebben', begint de Fransman, geciteerd door Motorsport Week.

Volgens de 26-jarige coureur gaan gasten wel vaker hun boekje te buiten. 'We hebben mensen die in de garages komen voordat we gaan kwalificeren en om foto's te vragen terwijl ze niet eens van ons team zijn of hier werken', geeft Gasly als voorbeeld. 'We geven de fans de tijd als we kunnen, maar dit weekend durfde ik niet eens uit de hospitality te komen, omdat ik wist dat ik anders lastiggevallen zou worden.'

Gasly: 'Ik heb het gevoel dat we nooit beveiliging hebben gehad'

Gasly geeft aan dat het soms best hectisch kan zijn. 'Toen ik vrijdagochtend bij de hospitality aankwam, zag ik dat mijn tas, met mijn paspoort, was geopend, en ik voelde het niet eens. We hebben het erover gehad in de rijdersbriefing', verklaart de eenvoudig racewinnaar. Hij vindt het een lastige situatie. 'Ik vind het geweldig om kinderen en mensen er echt van te zien genieten.'

Toch vindt hij dit soort situaties erg vervelend. 'Misschien moeten we gewoon een manier vinden waarop ze kunnen begrijpen waar ze ons kunnen bereiken en wanneer ze ons wat meer ruimte kunnen geven', oppert Gasly. Hij voelde zich namelijk niet prettig toen hij erachter kwam dat zijn rugtas was geopend in Mexico. 'Het was nog allemaal prima, totdat mijn manager zag dat deze open was en sloot mijn tas vervolgens. Ik heb de tas duidelijk niet geopend en mijn manager ook niet.'

Iets wat volgens Gasly al eerder is gebeurd. 'Hetzelfde gebeurde in Austin toen ik uit de paddock kwam, en ik heb gewoon het gevoel dat we nooit enige beveiliging hebben gehad in de Formule 1 en misschien is er iets wat we kunnen doen', ziet de coureur als optie. Wel benadrukt Gasly dat hij de fans wel erg belangrijk vindt. 'Ik geef altijd de maximale tijd aan de fans, het is niet alsof we niemand willen zien, maar het gaat om manieren vinden om iedereen gelukkig te maken', eindigt Gasly.

Sainz achtervolgd door fans

Ook Carlos Sainz kreeg te maken met fans die geen respect hadden voor zijn ruimte. De Spanjaard was op het circuit in Mexico aan het hardlopen, toen hij werd achtervolgd door een horde fans. Het gedrag van fans is al langere tijd een belangrijk gesprekspunt. Zo werden Max Verstappen en Sergio Pérez in Austin bijvoorbeeld uitgejouwd, waren er in Oostenrijk en Nederland meerdere meldingen van grensoverschrijdend gedrag en zo zijn er nog meer voorbeelden. Mogelijk zal er na de opmerkingen van Gasly iets veranderen.

Update 16:10u (30/10) | Meerdere coureurs spreken zich uit over het gedrag van fans: 'Mensen verliezen hun verstand'

Ook andere coureurs, zoals Daniel Ricciardo en Carlos Sainz, spreken zich nu uit over het gedrag van de fans. Met name de fans in Mexico zijn volgens de Australiër erg enthousiast, maar daardoor kunnen mensen zich ook ongepast gaan gedragen. Daarom moeten er duidelijke grenzen komen voor in de paddock.

De fans uit Mexico staan bekend om hun enthousiasme. 'Om eerlijk te zijn, is het dit jaar hectischer geworden', begint Ricciardo, geciteerd door The Race. 'Ik denk dat er twee kanten aan zitten. De paddock miste vroeger sfeer. Ik herinner me acht jaar geleden, tien jaar geleden, dat de paddock eigenlijk een vrij saaie plek was', vertelt de McLaren-coureur. 'Ik hou wel van sfeer in de paddock, ik vind dat het een leuke plek moet zijn.'

Toch zit er ook een keerzijde aan, zo is het de afgelopen jaren steeds drukker geworden in de paddock. 'Er moeten ook grenzen zijn. Ik denk dat het een voorrecht is om in de paddock te zijn en een VIP-pas te hebben. En ik denk dat je ook met enige volwassenheid moet handelen en respect moet hebben', is Ricciardo duidelijk. 'Dat is dit jaar niet altijd gebleken. Mensen verliezen hun verstand.'

Sainz: 'Ik vraag iedereen om kalm te blijven'

Ook Ferrari-coureur Charles Leclerc ervaart het extreme gedrag van fans. 'Het is hier altijd gek geweest, maar vooral dit jaar moeten we misschien wel iets vinden zodat we wat gemakkelijker in de paddock kunnen lopen', vertelt de Monegask. Ricciardo stelde voor om richtlijnen te implementeren, zodat kaarthouders weten wat de regels in de paddock zijn. Dat idee kreeg steun van zijn teamgenoot Lando Norris. 'Als het maar een beetje bewustzijn is, dan zijn ze misschien wat meer relaxed. Volwassenen moeten zich als volwassenen gedragen', verklaart Ricciardo.

Sainz heeft naar eigen zeggen 'een soort speciale relatie' met de Mexicaanse fans, omdat hij Spaans spreekt. 'Ik vind het heerlijk om de fans om me heen te hebben en als iedereen om ons heen ons aanmoedigt', verklaart de coureur. Toch heeft hij een boodschap voor de fans. 'Ik vraag iedereen alleen om kalm te blijven dat we in een paddock zijn waar ze niet duwen of te veel schreeuwen. Maar verder vind ik het helemaal prima', eindigt Sainz.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws