Dit vinden de teams na kwalificatie GP Mexico | 'Grip en balans waren ver te zoeken' Formule 1
Formule 1

Dit vinden de teams na kwalificatie GP Mexico | 'Grip en balans waren ver te zoeken'

Dit vinden de teams na kwalificatie GP Mexico | 'Grip en balans waren ver te zoeken'

In 'Dit vinden de teams...' richt F1Maximaal het vizier op de wat kleinere teams in de Formule 1: Alpine, Aston Martin, Williams, McLaren, AlphaTauri, Haas en Alfa Romeo. Hieronder kun je lezen wat de coureurs van de betreffende renstallen te zeggen hebben over hun recente prestaties op de baan.

Alpine

De Alpine-coureurs hebben een mooie comeback gemaakt tijdens de kwalificatie van de Grand Prix van Mexico. Beide coureurs mogen bij de race namelijk vanuit de top tien starten. 'Het was een goede kwalificatie. We hebben het maximale uit de auto kunnen halen, maar toch heb ik het gevoel dat er nog wat in het vat zat in Q3. Hoe dan ook doen we morgen mee voor de punten en ik weet zeker dat het een gevecht gaat worden', vertelt Esteban Ocon in het persbericht van Alpine.

Teamgenoot Fernando Alonso voelde zich niet zo optimaal in de auto als Ocon, maar is wel tevreden met het resultaat. 'Het was wat moeilijker dan verwacht, maar we zijn alsnog blij met P9 voor de race van zondag. Ik denk dat we wat moeite hadden met de balans. Ik was tiende in Q2, dus de negende plek is wel echt het maximum. Met de unieke temperaturen van deze race kunnen we niks zeker weten. Ik denk dat iedereen er wel zo voor staat, dus we doen ons best gewoon', aldus de Spanjaard.

Aston Martin

Waar Alpine tevreden de zaterdag af kon sluiten, ging het bij Aston Martin anders. Sebastian Vettel miste Q2 op een haar na, en daardoor was hij teleurgesteld. 'VT3 zag er al niet veelbelovend uit, maar we hoopten toch een stap te kunnen zetten bij de kwalificatie', meldt de Duitser in het persbericht van Aston Martin. 'Dat was helaas niet het geval. We hadden moeite met de grip en de balans, de auto wilde zich gewoon niet goed gedragen. Ik weet van het verleden dat een podium hier fantastisch is, maar dat is ver weg nu. Maar wie weet?' Vettel blijft positief voor de race.

Bij Lance Stroll ging de kwalificatie niet veel beter, voor hem viel er dan ook niet veel te halen, hij heeft nog een penalty van de GP van de Verenigde Staten tegoed. Die incasseert hij zondag bij de race. Stroll start dus achteraan. 'De grip en de balans was echt een drama', vult de Canadees aan. 'We hebben meerdere dingen geprobeerd, maar het lukte niet. Vanuit onze startposities gaat het moeilijk worden om in de punten terecht te komen. Maar het is een lange race, en we rijden beter in deze omstandigheden, we weten dus dat er van alles kan gebeuren', aldus Stroll.

Haas

Ook bij het team van Haas ging het niet van een leien dakje. De kwalificatie zag er voor Mick Schumacher even veelbelovend uit, hij schoot op een gegeven moment naar de zesde stek, maar vanwege track limits werd zijn tijd verwijderd. 'Mijn eerste ronde werd verwijderd, die goed genoeg was voor P7', vertelt de jonge Duitser. 'Ik had zeker in Q2 kunnen komen. De snelheid hier konden we niet echt optimaal gebruiken aangezien we telkens met de track limits zaten. Het is zeer jammer, want we waren op weg naar een goede kwalificatie die de racedag zeker makkelijker zou kunnen maken.'

Kevin Magnussen doelde ook op een goede kwalificatie, vanwege een motorwissel krijgt hij een gridstraf van vijf plekken. 'We hebben overduidelijk een moeilijk weekend gehad met VT1 en de bandentest. Ik heb erg weinig tijd gehad om te rijden', zegt de Deen. Bij VT1 moest hij de auto even uitlenen aan Pietro Fittipaldi. 'We hebben de voorvleugel, achtervleugel en de vloer tussen VT3 en de kwalificatie aangepast, maar daardoor raakte de aerodynamica uit balans. De kwalificatie maakte toch niet veel uit, aangezien we een straf hebben van vijf plekken. Ik start ergens achteraan, maar we zien wel wat we kunnen doen.'

McLaren

Bij McLaren waren er gemengde gevoelens na de kwalificatie, Daniel Ricciardo miste Q3 op een minimaal verschil na, en Lando Norris pakte P8, iets meer dan een tiende verwijderd van Charles Leclerc. 'Ik ben best wel blij, we hebben het goed gedaan en de jongens verslagen die we wilden verslaan', vertelt Norris. 'Vooral mijn Q3-ronde was erg goed, dat voelde ook goed. Ik weet niet hoeveel koffie Valtteri Bottas heeft gehad, maar die heeft veel snelheid gevonden!' grapt de Brit. 'Ik had nog iets meer nodig om de Ferrari te verslaan, dus ik ben blij met waar we zitten.'

Ricciardo was gefrustreerd vanwege het missen van Q3, maar hij blijft zoals gebruikelijk positief. 'De zaterdag was bemoedigend', vertelt de Australiër. 'Bij sommige sessies dit weekend zagen we er sterk uit. Qua bandenmanagement voelde het goed van mijn kant. Ik denk dat we het wel goed gaan doen in de race', zegt Ricciardo. 'Het is hier altijd moeilijk met de altitude en de motor en de remmen, maar ik denk dat veel teams hiermee worstelen, dus je weet maar nooit wat er tijdens de race allemaal kan gebeuren.'

AlphaTauri

Bij AlphaTauri kampten de rijders wederom met remproblemen. Het lukte Pierre Gasly en Yuki Tsunoda dan ook niet om door te gaan naar Q2. 'Het is erg jammer dat we Q3 niet haalden. Als je kijkt naar de trainingen dan zagen we er sterk uit, dus ik denk dat we hogerop hadden kunnen zitten. De baanpositie en onze laatste pushronde was niet echt goed, ik kon de auto niet richting de goede temperaturen krijgen. We moeten er maar het meeste van maken morgen en uitkijken naar de punten', aldus Tsunoda.

Ook Gasly is teleurgesteld. De Fransman heeft de afgelopen paar weekenden geen geluk gehad. 'We begonnen het weekend echt goed, maar sinds VT3 kregen we moeite, we gleden overal heen. Normaal vinden we daar wel een oplossing voor, maar dat lukte dit keer niet. Ik was best wel tevreden met mijn ronde, maar we hadden de pace gewoon niet. We moeten morgen maar iets proberen, het circuit is erg tricky, maar onze longruns zien er goed uit, dus er is wel een mogelijkheid voor morgen', vertelt Gasly.

Alfa Romeo

Alfa Romeo zorgde met Valtteri Bottas voor een verrassing op de zaterdag. De Fin vloog erover en wist de twee Ferrari's te splitten. 'We hadden een supergoede kwalificatie, en dat na sessies waarin we constant al in de top tien zaten', vertelt Bottas. 'We hebben een goede positie voor morgen en ik ben zeker blij om de beste ronde van het weekend te leveren op het moment dat het moest. De auto was goed en de lay-out van de baan hielp zeker, de langzame bochten liggen ons goed. Ik ben zeer optimistisch voor morgen. We hebben de punten nodig voor ons gevecht in het kampioenschap', legt de Fin uit.

Teamgenoot Zhou Guanyu stelde ook niet teleur, hij kwalificeerde P12 na de hydraulische problemen die hij had in de vrije training. 'Ik heb gedaan wat ik kon, ik was best dicht bij Q3, maar redde het net niet. Ik heb het hele weekend al moeite gehad, dus dat we nu dicht bij de laatste sessie kwamen was voor mij erg positief. Ik ben blij voor Valtteri, het toont dat beide auto's dus veel progressie hebben gemaakt. Het gat naar de top tien is best klein, dus ik denk dat in een goede positie zijn voor punten bij de race. Laten we zien hoe het gaat', aldus Zhou.

Williams

Vanwege problemen met de grip konden de Williams-coureurs Nicholas Latifi en Alexander Albon niet veel verder komen dan P20 en P19. De Britse renstal maakt het veld achteraan dus compleet. 'Ik denk dat we een goede auto hadden in VT3, maar de baan was veel warmer in Q1 en daardoor verloren we veel grip', begint Albon. 'Ik denk dat het sowieso al moeilijk was geweest voor ons om in Q2 te komen, maar onze rondes zagen eruit alsof het misschien toch wel mogelijk was geweest. Het wordt bij de race in ieder geval interessant, maar ook moeilijk, sommige auto's waren sneller dan we hadden verwacht.'

Latifi sluit zich bij de mening van zijn teamgenoot aan. 'De kwalificatie was erg tricky. Het gaat een moeilijk weekend worden voor ons. Voor de kwalificatie zag het er wat positiever uit, maar het was een verrassing dat we geen stap naar voren konden maken tijdens Q1. We hadden wat problemen met de tweede set banden, en ik kon mijn ronde met slechts een paar tienden verbeteren. Uiteindelijk hadden we gewoon veel moeite met de grip', sluit de Canadees af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws