Update | Mercedes zet deur op een kier voor Porsche: ´'We juichen het toe' Formule 1
Formule 1

Update | Mercedes zet deur op een kier voor Porsche: ´'We juichen het toe'

Update | Mercedes zet deur op een kier voor Porsche: ´'We juichen het toe'

Audi en Porsche stappen naar alle waarschijnlijkheid vanaf 2026 in de Formule 1, maar in wat voor vorm weten ze nog niet. Er wordt gesproken van een eventuele overname van McLaren of een samenwerking met Red Bull Racing, maar het opzetten van zo'n constructie blijkt moeilijker dan in eerste instantie gedacht. In een poging een voordelige manier te vinden om in te treden, richt Porsche haar pijlen volgens Auto, Motor und Sport nu op Williams.

De motorreglementen voor 2026 zijn afgesteld specifiek op de wensen van de twee merken van de Volkswagen Group. De F1 zocht naar verse krachten voor de constructeurszijde van de sport, en vond deze in Porsche en Audi. Nu is de vraag hoe ze toe gaan treden tot de sport. Voor Audi lijkt een overname van een bestaand team de voorkeur te hebben, terwijl Porsche graag aan het motorenproject van Red Bull deel zou nemen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Samenwerken met McLaren of Red Bull

Voordat op 15 december definitief besloten gaat worden hoe de toekomst van de F1 eruit ziet, moeten er namelijk nog wat haken en ogen weggewerkt worden. Zo wil bijvoorbeeld McLaren de zaak liever niet verkopen aan Audi. Recentelijk genoot het team uit Woking nog enkele flinke cashinjecties van Midden-Oosterse investeringspartijen en volgens teambaas Andreas Seidl komt er in 2021 30 procent meer sponsorgeld binnen dan voorheen. De Britse renstal verwacht winst te kunnen maken uit het F1-project in de nabije toekomst.

Ook een mogelijke motorendeal met Red Bull zorgt al voor problemen. Zo meldt het Duitse autosportmedium dat Red Bull de motoren gratis wil, aangezien de sponsoring op de donkerblauwe bolides van grote waarde is. Een voorstel waar Porsche maar weinig in ziet, en daarom lijkt het Duitse merk haar pijlen te richten op Williams. Het team uit Grove is immers net pas overgekocht door Dorilton Capital en daar kunnen mogelijkheden liggen.

Wel betekent dat voor Porsche dat ze dus niet in een bijzonder voordelige positie in de sport stappen. Werken ze samen met Red Bull dan kunnen ze vermoedelijk meedoen om wereldtitels. Gaan ze naar Williams dan lijkt die kans een stuk kleiner. Red Bull-adviseur Helmut Marko belicht de zaak: 'Williams heeft meer dan drie jaar nodig voordat ze zich weer aan de top van het veld bevinden. Bij ons zijn ze meteen in staat te winnen.'

Mercedes, Ferrari en Renault met de hielen in het zand

Niet iedereen is te spreken over het plan van Porsche om motoren te gaan ontwikkelen voor Red Bull. Mercedes, Ferrari en Renault, de overige drie motorfabrikanten, denken niet dat het eerlijk zou zijn wanneer de twee partijen parallel aan een motor zouden werken en dan voor het eindproduct in 2026 de koppen bij elkaar zouden steken. 'Dan heb je twee keer zoveel testuren, evenals een dubbel budget', beargumenteerde een onbekende bron, die aangeeft dat ook vanuit de concurrenten Audi en Porsche op weerstand stuiten.

Ruim twee keer je inzet voor de dubbel: een titel voor Verstappen én Red Bull!

Update 11:51 (12/11) | Mercedes zet deur op een kier voor Porsche 

Eerder werd het bekend dat Porsche op veel tegenstand kon rekenen vanuit de Formule 1 als de autofabrikant zijn intrede wilde doen in de sport. Het is nog altijd niet bekend in welke vorm Porsche de Formule 1 binnen wil komen. Wel is bekend dat de motorfabrikanten Mercedes, Ferrari en Renault hier een stokje voor wilde steken. Desalniettemin komt Mercedes Benz-baas Ola Kallenius terug op die uitspraak. 'Porsche is met de nieuwe reglementen van 2026 meer dan welkom in de sport.'

In het seizoen van 2026 wordt de samenstelling van de componenten in de interne verbrandingsmotoren van de auto's veranderd. Hierdoor zal de nadruk in de toekomst nog meer liggen op het elektrische onderdeel van de motoren. Als Porsche met de reglementen wil werken, vindt Kallenius het alleen maar een verrijking voor de sport als de fabrikant zijn intrede doet, zegt hij tegen Bild. 'Normaal willen we onze voorsprong graag houden, maar we moeten denken aan het grotere plaatje. Als Porsche de Formule 1 in wilt, dan juichen wij dat toe', aldus Kallenius.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws