Update | Schothorst over De Vries: 'We ontkomen niet aan een rechtszaak' Formule 1
Formule 1

Update | Schothorst over De Vries: 'We ontkomen niet aan een rechtszaak'

Update | Schothorst over De Vries: 'We ontkomen niet aan een rechtszaak'

Nyck de Vries is voor het gerecht gesleept. De Nederlandse Formule 1-coureur leende in het verleden geld van vastgoedmiljonair Jeroen Schothorst om zijn Formule 2-zitje veilig te stellen. Volgens de miljonair heeft De Vries bepaalde afspraken geschonden en informatie achtergehouden. Deze week stonden beide partijen tegenover elkaar en begin februari volgt de uitspraak van de rechter.

De 27-jarige De Vries gaat komend seizoen zijn debuut maken in de Formule 1 voor Red Bull Racing-zusterteam AlphaTauri. De Nederlander heeft er al een hele carrière in de autosport op zitten met het nodige succes. Zo werd hij kampioen in de Formule 2 en de Formule E. Geld is natuurlijk erg belangrijk in de autosportwereld en daar is nu ruzie over ontstaan tussen De Vries en Schothorst. De vastgoedmiljonair leende in 2018 met zijn investeringsbedrijf Investrand 250.000 euro aan De Vries, die dat bedrag nodig had om zijn toenmalige Formule 2-contract rond te krijgen, zo meldt De Telegraaf.

De AlphaTauri-coureur zou een rente van drie procent per jaar moeten terugbetalen, plus een afdracht van liefst vijftig procent van de inkomsten die De Vries zou verdienen met zijn Formule 1-activiteiten. Als De Vries eind 2022 nog geen stoeltje in de Formule 1 zou hebben, zou de lening worden kwijtgescholden. En over dat laatste is nu ruzie ontstaan. Want wat valt er onder de term 'zitje' in de Formule 1?

De Vries en Schothorst lijnrecht tegenover elkaar

De 27-jarige stond de afgelopen jaren onder contract bij Mercedes waar hij test- en reservecoureur was. Met het geld wat hij daar verdiende heeft hij een bedrag van zo'n 190.000 euro terugbetaald aan Schothorst. Volgens de kersverse Formule 1-coureur staat het zijn van een test- en reservecoureur niet gelijk aan het hebben van een zitje in de Formule 1. Schothorst is het daar niet mee eens en vindt dat De Vries zich niet aan de afspraken heeft gehouden en informatie heeft achtergehouden.

In de oorspronkelijke overeenkomst staat dat de functie van testrijder niet ervoor zorgt dat de lening niet wordt kwijtgescholden. De vastgoedmiljonair vindt echter dat het zijn van een reservecoureur wel gelijk staat aan het hebben van een zitje in de koningsklasse van de autosport, mede omdat de Vries als reservecoureur van Mercedes afgelopen seizoen zijn debuut in de Formule 1 maakte voor Williams, nadat Alexander Albon niet in actie kon komen door een blindedarmontsteking.

Uitspraak zaak komt begin februari

De uitspraak van de rechtbank in Amsterdam volgt schriftelijk op 3 februari. De zaak kent dan nog niet zijn einde, aangezien het slechts gaat om de eis van Schothorst dat De Vries al zijn contracten van 2018 tot en met 2022 openbaart. Daarna volgt nog een bodemprocedure. De advocaat van de Nederlander, Jeroen Bedaux, bevestigt dat de Formule 1-rijder een voorstel heeft gedaan om de lening van 250.000 euro terug te betalen, bovenop de rente van 190.000 euro die hij al heeft overgemaakt. Dat voorstel is door Schothorst afgewezen.

Update 11:59u (19/01) | Schothorst over De Vries: 'We ontkomen niet aan een rechtszaak'

Jeroen Schothorst meent dat Nyck de Vries en hij niet aan een rechtszaak kunnen ontkomen, zo laat de vastgoedmiljonair weten aan De Telegraaf. Schothorst leende in 2018 250.000 euro aan de destijds Formule 2-coureur en daarbovenop moest De Vries de jaren daarna drie procent rente betalen en de helft van zijn inkomen afstaan. Vanwege een meningverschil over de status van De Vries is er nu een kort geding en zit een rechtszaak eraan te komen.

De Vries stelt dat een contract als reservecoureur (bij Mercedes) iets heel anders is dan een vast zitje, maar daar is Schothorst het niet mee eens. Die status hielp De Vries namelijk aan een kans als vervanger van Alexander Albon in Italië. 'Laat ik vooropstellen dat ik het fantastisch vind voor Nyck dat hij succesvol is geworden als Formule 1-coureur en dat er in augustus twee Nederlandse coureurs aan de start staan van de Dutch Grand Prix', vertelt Schothorst als eerste.

'We hebben in de carrière van De Vries geïnvesteerd op een cruciaal moment en toen niemand anders dat meer wilde doen', gaat de miljonair verder. 'We verschillen nu van mening over de uitleg van de overeenkomst die we destijds met elkaar zijn aangegaan. Dat soort dingen gebeuren en daardoor ontkomen we er helaas niet aan de zaak aan de rechter voor te leggen. We hadden dat echt liever anders gezien, maar dat neemt niet weg dat ik als autosportfan Nyck al het mogelijke succes wens in het vervolg van zijn carrière.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws