Update | Verstappen officieel genomineerd voor Sportman van het Jaar, maar concurrentie ligt op de loer Formule 1
Formule 1

Update | Verstappen officieel genomineerd voor Sportman van het Jaar, maar concurrentie ligt op de loer

Update | Verstappen officieel genomineerd voor Sportman van het Jaar, maar concurrentie ligt op de loer

Max Verstappen staat ook dit jaar op de shortlist om Sportman van het Jaar te worden. De coureur van Red Bull Racing pakte dit seizoen zijn derde wereldtitel op rij en wist een recordaantal van negentien zeges op rij te boeken. Weet Verstappen opnieuw Sportman van het Jaar te winnen dan zal hij dat ook voor het derde jaar op rij doen. Als het aan de Nederlander ligt, dan gaat de prijs naar één van de andere sportmannen op de shortlist.

Het NOC*NSF reikt ieder jaar tijdens het sportgala de prijs uit voor Sportman van het Jaar. De eerste twee wereldtitels van Verstappen in de Formule 1 zorgden ervoor dat de Red Bull-coureur er met de prijs vandoor ging. Dit jaar neemt de Limburger het onder andere op tegen Mathieu van der Poel (wielrenner), die dit jaar in Glasgow de wereldtitel op de weg wist te winnen. Op 10 december zal bekend worden wie de genomineerden zijn en op 20 december zal bekend worden gemaakt wie de prestigieuze prijs wint.

NOS*NSF laat kritiek Verstappen voor wat het is

Als het aan Verstappen zou liggen, dan gaat de prijs naar één van de andere mannen op de shortlist. De Red Bull-coureur heeft in de afgelopen jaren de prijs ook nooit opgehaald en snapt dan ook niet dat deze uberhaupt wordt uitgereikt. 'Er zijn zoveel geweldige sporters, daar moeten we als land gewoon trots op zijn. Die awards, waarom doen we dat?' vroeg de 25-jarige zich af bij De Telegraaf begin oktober. Verstappen was dan ook duidelijk in zijn oordeel: 'Serieus, ik wil niet eens winnen.'

De kritiek aan het adres van het NOC*NSF was ook niet mals van Verstappen. 'Het gaat er toch helemaal niet om dat we iemand beter vinden dan een ander? Ik vind het een belachelijke prijs en ook niet fair. Er zijn zoveel atleten die zoveel doen voor hun sport en geweldige prestaties neerzetten. Dan moet er één iemand uitgekozen worden, die die stomme prijs wint.' Er zal dit jaar nog maar één gala zijn waar de Nederlander dus aanwezig is, namelijk het FIA-gala. Als kampioen is Verstappen verplicht om aanwezig te zijn om zijn wereldbeker op te halen.

Update 18:40 (10/12): Verstappen officieel genomineerd voor Sportman van het Jaar, maar concurrentie ligt op de loer

Met nog tien dagen te gaan tot de officiële uitreiking heeft de vakjury uiteindelijk besloten: Verstappen maakt officieel kans op de titel Sportman van het Jaar, aldus NU.nl. Na een dominant 2023 kon het haast niet anders dat de Nederlander, ondanks zijn eigen kritiek, toch op het lijstje kanshebbers verscheen. Toch zal het geen makkelijke strijd worden, want hij zal het uit moeten vechten met concurrenten Mathieu van der Poel én baanwielrenner Harrie Lavreysen.

Terwijl Verstappen op vier wielen het ene na het andere record op zijn naam zette, deden Van der Poel en Lavreysen dat op twee wielen. Van der Poel kwam in de geschiedenisboeken terecht toen hij afgelopen zomer de wereldtitel op de weg in handen kreeg, en ook Lavreysen levert zowel individueel als in teamverband indrukwekkende prestaties.

De NOC*NSF én de vakjury gaan met hun keuze dus tegen de kritiek van Verstappen in door hem wél als kanshebber te noteren, al heeft hij de titel nog niet officieel binnen. Op 11 en 12 december krijgen sporters namelijk de kans om digitaal te stemmen, evenals de vakjury zelf, en de uiteindelijke winnaar zal daar uiteindelijk uit volgen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws