Van der Zande legt Red Bull-probleem uit: 'Dan wordt het verschil steeds groter' Formule 1
Formule 1

Van der Zande legt Red Bull-probleem uit: 'Dan wordt het verschil steeds groter'

Van der Zande legt Red Bull-probleem uit: 'Dan wordt het verschil steeds groter'

Renger van der Zande legt uit waarom Sergio Pérez vaak achter de feiten aanloopt bij Red Bull Racing. De Mexicaan begint vaak ook relatief goed aan het seizoen, maar krijgt het verder in het seizoen vaak steeds lastiger. Van der Zande vertelt met zijn ervaring als coureur dat dit een opeenstapeling van keuzes tijdens een weekend en seizoen is.

Van der Zande meent dat Pérez momenteel weinig andere keuzes heeft dan spieken bij teamgenoot Max Verstappen. Daardoor komt hij telkens weer tekort. 'Als je die auto naar je hand weet te zetten, wordt het verschil ook steeds groter. Max maakt een keuze qua afstelling, en die keuze is goed. Max blijft dan goede keuzes maken en hij wordt steeds sneller. Als Pérez gaat kopiëren, lig je sowieso achter', omschrijft Van der Zande het probleem van de 34-jarige coureur.

Verstappen is constant bezig met het finetunen van zijn afstelling, terwijl Pérez het vooral van zijn teammaat moet hebben. 'Ze kunnen er qua afstelling ook wel naast zitten, maar het gaat ook om de knoppen op het stuur, dus het differentieel, en de rembalans, eigenlijk alle knoppen die je daar hebt. Je hebt drie of vier verschillende afstellingen waarmee je het differentieel kan afstellen, en hoe je die bocht indraait', aldus Van der Zande bij het Ziggo Sport Race Café.

Kopieerwerk

De Nederlandse coureur meent dat Pérez pas na zijn sessies weer kan kijken wat Verstappen nu weer gevonden heeft. 'Als je moet wachten tot je het rondje gereden hebt en de data moet inzien, om te kijken wat Max gedaan heeft om dat te kopiëren, dan ben je de volgende sessie weer te laat.' In het sprintweekend in Oostenrijk wordt dat verschil alleen maar verder uitvergroot. 'Dat je maar één vrije training hebt, maakt ook veel verschil. Max zit meteen op de limiet.' Verstappen zette de snelste tijd in VT1 neer, en in elk van de drie kwalificatiedelen. Pérez eindigde in de vrije training buiten de top tien, om in de drie kwalificatiedelen als achtste, achtste, en zevende te eindigen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws