Verslag VT1 | Pérez deelt eerste tik uit aan Ferrari, opnieuw DRS-problemen Verstappen Formule 1
Formule 1

Verslag VT1 | Pérez deelt eerste tik uit aan Ferrari, opnieuw DRS-problemen Verstappen

Verslag VT1 | Pérez deelt eerste tik uit aan Ferrari, opnieuw DRS-problemen Verstappen

De eerste vrije training heeft Sergio Pérez als snelste afgesloten met een 1:45,476. Daarmee wist hij Charles Leclerc en Max Verstappen voor te blijven, die de sessie als tweede en derde afsloten. De Formule 1 keerde weer terug op het stratencircuit in Baku en de coureurs kwamen al gauw naar buiten om alles even flink aan de tand te voelen. Enkele coureurs zullen echter niet tevreden zijn met hun bolides vanwege technische of aerodynamische mankementen.

Toen de lampen op groen gingen, waren alle coureurs binnen twee minuten op het asfalt te vinden. De meeste rijders maakten aan het einde van de pitstraat een kleine proefstart. Het werd ook meteen duidelijk dat de Formule 1-teams verschillende strategieën probeerden. De meeste auto's begonnen de vrije training op de mediums, terwijl andere rijders op de softs of hards te vinden waren.

Schumacher en Latifi vallen uit, Mercedes en Ferrari stuiteren

Voor Mick Schumacher begon het weekend alles behalve positief. De coureur van Haas moest al binnen de eerste tien minuten zijn auto aan de kant zetten. De VF-22 kende een probleem met de waterdruk en in de herhalingen werd duidelijk dat er veel water uit de Haas-bolide lekte. Voor Schumacher is dit het tweede weekend op rij dat hij de eerste vrije training vroegtijdig moet staken. De overige coureurs hebben twee minuten lang wat rustiger moeten rijden vanwege een virtual safety car.

Nicholas Latifi moest ook redelijk snel de strijd staken. De auto van de Canadees stond stil bij bocht 5, dezelfde plek waar ook Schumacher stilstond met zijn problemen, en de coureur meldde dat zijn auto het simpelweg begaf. Latifi zei dat de Williams-bolide uit zichzelf uit was gegaan en vervolgens weer aan ging, waarna de auto uiteindelijk toch weer uitviel. Opnieuw kregen de andere coureurs te maken met een virtual safety car.

Beide Mercedes- en Ferrari-rijders zaten ook niet heel erg blij in hun auto's. Vanuit de onboard-beelden van de auto van Lewis Hamilton werd het duidelijk dat de W13 van Mercedes nog steeds heel erg veel last heeft van porpoising. Carlos Sainz meldde tijdens de eerste virtual safety car-periode hetzelfde probleem in zijn Ferrari-bolide. Ook vanuit de bolide van Leclerc werd duidelijk dat de F1-75 heel erg veel stuitert.

Verstappen sterkste op mediums, DRS-mankement houdt aan

Verstappen was in de eerste fase van de vrije training de snelste. De coureur van Red Bull Racing klokte een 1:46,477, waarmee hij marginaal sneller was dan teamgenoot Pérez, die slechts 68 duizendsten achter de tijd van Verstappen stond. Beide Red Bull-rijders waren op de mediums te vinden, terwijl de Ferrari's op de hards reden. Leclerc was de Ferrari-coureur die het dichtste bij de tijd van Verstappen kwam met een 1:46,999. Toch is er wel een klein zorgenkindje voor Red Bull. Opnieuw zag de DRS-klep van Verstappen er niet stabiel uit.

Op de mediums wisten de AlphaTauri-coureurs te imponeren. Pierre Gasly en Yuki Tsunoda waren direct achter Leclerc te vinden, maar het verschil naar de Monegask was heel erg groot. De coureurs van de Italiaanse renstal lagen bijna een seconde achter de tijd van Leclerc, die zijn tijd natuurlijk op hards reed. Het gat tussen het middenveld en de topteams is dus opnieuw groot.

Pérez toont snelheid op de softs

Na de eerste runs op de mediums en de hards besloten de coureurs over te stappen naar de softs. Op de zachtste band zette Verstappen als eerste de toon met een 1:45,810. Sainz was de eerste Ferrari-rijder die probeerde om de tijd van de Nederlander aan te vallen, maar de Spanjaard kwam twee tienden te kort. Daarna was het aan de teamgenoot van Verstappen en Pérez wist wel onder de tijd van zijn teamgenoot te komen door een 1:45,476 te rijden.

Uiteindelijk was het aan Leclerc om te proberen om dicht in de buurt van de tijd van de Red Bulls te komen. De Ferrari-coureur kon ook niet tippen aan de snelste tijd van Pérez. De viervoudig racewinnaar kwam bijna 3,5 tienden te kort, waardoor hij slechts veertien duizendsten verwijderd was van de tijd van Verstappen. In zijn tweede run wist hij onder de tijd van de regerend wereldkampioen te komen met een 1:45,603.

Uitslag VT1 GP Azerbeidzjan

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws