Verslag VT1 | Ricciardo verrassend bovenaan, Alonso troeft Verstappen af op de mediums Formule 1
Formule 1

Verslag VT1 | Ricciardo verrassend bovenaan, Alonso troeft Verstappen af op de mediums

Verslag VT1 | Ricciardo verrassend bovenaan, Alonso troeft Verstappen af op de mediums

Daniel Ricciardo heeft de eerste vrije training van het seizoen als snelste afgesloten. Alleen Visa Cash App RB, McLaren, en Stake reden op de zachte banden, waarbij Ricciardo sneller was dan Lando Norris, Oscar Piastri, en Yuki Tsunoda, terwijl de Stake-coureurs flink tekortkwamen. Fernando Alonso was op P5 met de mediumbanden nipt sneller dan Max Verstappen, George Russell, Charles Leclerc, en Lewis Hamilton. Verstappen gaf regelmatig aan dat hij niet tevreden was met zijn afstelling.

Bij het doven van het rode licht aan het einde van de pitstraat, meldden veel coureurs zich meteen op het asfalt. Nico Hülkenberg opende het bal namens Haas, en koos net als al zijn collega's voor de mediumbanden. Na drie minuten stonden alleen Max Verstappen, Lance Stroll, en George Russell nog binnen. De Haas-coureurs zorgden voor de eerste richttijden, maar zagen al snel de heren van Alpine en McLaren sneller gaan.

Na vijf minuten was het Sergio Pérez die het stokje overnam met een 1:35,0. Ferrari-coureur Carlos Sainz kon daar bij zijn eerste snelle ronde net niet aan tippen, met een 1:35,2. In de testdagen ging het echter zo'n vijf seconden sneller, en dus lag het in de lijn der verwachting dat het ondanks de sterke windvlagen nog veel sneller zou gaan. Enkele minuten later reed ook Verstappen het circuit op, terwijl de top drie op dat moment al volledig gewijzigd was: Lewis Hamilton, George Russell, en Charles Leclerc reden ieder een 1:34,6.

Verstappen biedt de rest een richtpunt

Het was vooral wachten op de eerste ronde van de wereldkampioen. Verstappen zette zijn eerste tijd op de klokken na exact tien minuten, en met een 1:33,9 zette hij het trio, dat op dat moment leidde, op zo'n zeven tienden achterstand. Gezien de enorme baanevolutie, sloten de anderen al snel aan. Pérez kwam bij zijn tweede poging tot op 0,084 seconden van Verstappen, terwijl Leclerc op zijn buurt weer een kleine tiende toegaf op de Mexicaan. Ondanks de snelste tijd was Verstappen niet tevreden: 'Alles is shit, de afstelling klopt voor geen meter', was het duidelijke oordeel van de Limburger, die dan ook de pitstraat opzocht.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Russell loste Verstappen uiteindelijk af bovenaan de tijdenlijst, met een 1:33,7, maar de Red Bull-coureur was op dat moment al bezig met een nieuwe snelle ronde: het verschil was echter beperkt met een 1:33,5. Vervolgens zochten de meesten de pitstraat weer op. De eerste indicaties duidden erop dat de pikorde nog veel weg had van de afgelopen jaren. Verstappen leidde halverwege voor Russell, Pérez, Hamilton, Fernando Alonso, Charles Leclerc en Carlos Sainz.

Wissel naar het zachte rubber

McLaren was dus vooral in de middenmoot terug te vinden, maar meldde zich vooraan door na een half uur als eerste te wisselen naar de zachte C3-banden. Daarbij ging Oscar Piastri naar de toptijd met een 1:33,1. Teamgenoot Lando Norris was enkele minuten later net wat sneller en dook als eerste de 32'ers. Hoewel McLaren dus de snelste tijden had genoteerd, was het verschil klein gezien de bandencompound. Dat de tijden van het McLaren-duo niet bijzonder indrukwekkend waren, toonde Daniel Ricciardo, die met een 1:32,8 zijn oud-teamgenoot te snel af was en de eerste plek overnam.

Verstappen reed op dat moment met een 1:33,2 naar de vijfde tijd, de snelste tijd van de medium runners. Het verschil met Russell en Leclerc was echter klein, al gaf Verstappen wel meerdere malen aan ontevreden te zijn met zijn afstelling. In de slotfase schoot Alonso nog naar de vijfde tijd, waarmee hij Verstappen met een verschil van 0,045 seconden afloste als snelste man op de medium-banden.

Op dat moment reden de meeste andere coureurs al langere stints, ter voorbereiding van de race. Hierbij lieten Verstappen, Leclerc, Sainz, en Hamilton de beste tijden noteren. Verstappen bleef echter ontevreden met zijn balans, en dat was in de onboardbeelden dan ook goed te zien. Mocht de Nederlander zijn afstelling beter voor elkaar krijgen, lijkt hij wel nog gewoon de favoriet, met Mercedes en Ferrari als grootste uitdagers, al kan Alonso net als aan het begin van 2023 als dark horse uit de hoge hoed komen. McLaren lijkt op basis van de eerste indicaties eerder aan de kop van het middenveld terecht te komen, in een strijd met RB en Aston Martin.

Niets missen van Verstappen in 2024? Sluit dan een abonnement met korting af bij Viaplay, of bekijk hier alle opties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws