Verstappen in het zonnetje gezet: 'Ik vond Singapore juist erg indrukwekkend' Formule 1
Formule 1

Verstappen in het zonnetje gezet: 'Ik vond Singapore juist erg indrukwekkend'

Verstappen in het zonnetje gezet: 'Ik vond Singapore juist erg indrukwekkend'

Autosportjournalist Chris Medland heeft bij Formula1.com teruggeblikt op het 2023-seizoen in de Formule 1, waarbij de complimenten vooral terechtkwamen bij Max Verstappen en Red Bull Racing, maar ook Alexander Albon in het zonnetje gezet werd. De onvoldoendes werden gegeven aan de Amerikaanse deelnemers: Haas en Logan Sargeant.

'Max Verstappen', luidt de eerste naam van Medland als hem gevraagd wordt naar de beste vijf coureurs in 2023. 'Hij was ongelofelijk constant, en liet geweldige racevaardigheden zien. Natuurlijk heb je daar een goede auto voor nodig, maar het was heel indrukwekkend hoe hij zich na de eerste vier races aanpaste aan de auto', oordeelt Medland, die Fernando Alonso, Lando Norris, Lewis Hamilton, en Alexander Albon op de plekken twee tot en met vijf zette.

Verstappen en Red Bull deden bijna het onmogelijke

Ook bij de grootste shock van 2023, kan Medland niet om de dominantie van de wereldkampioenen heen. 'De constantheid van Red Bull en Verstappen. Ja, de auto was snel, maar het gemiddelde verschil in de kwalificatie was minder dan drie tienden en de marge in de races lag net boven de tien seconden, dus dat toont aan dat de auto niet altijd op een ander niveau zat. Vanuit het perspectief van de coureur, het team, en de strategie werden de situaties gewoon prachtig gemaximaliseerd', laat Medland optekenen.

Uiteindelijk sloeg Red Bull alleen in Singapore niet toe. 'Sinds de eerste race zei ik juist dat er geen kans was dat ze alle Grands Prix zouden winnen, gezien de volle kalender, en alle verschillende omstandigheden en factoren waar ze mee te maken zouden krijgen, maar het is bijzonder dat ze toch nog zo dicht bij het perfecte seizoen kwamen. Ik vond Singapore juist heel indrukwekkend', zegt Medland over het weekend waarin Verstappen op zondag de schade nog behoorlijk beperkte.

Albon sterk op de achtergrond

'Als je het gehele seizoen van Verstappen buiten beschouwing laat, dan ga ik voor Alexander Albon in Canada', zegt Medland bij de sterkste weekendprestatie. 'Het team bracht een upgrade en een nieuwe power unit mee, aangezien ze dachten dat het een goede kans zou zijn, op een circuit waar inhalen niet al te lastig is, maar in een auto die lastig is om in te halen weerstond hij de hele race de druk van snellere auto's om P7 veilig te stellen. Carlos Sainz in Singapore en Oscar Piastri in Qatar sprongen er ook uit.'

Verbetering nodig bij Haas en Sargeant

Aan de andere kant van het spectrum waren Haas en Sargeant de teleurstellingen volgens Medland. 'De Amerikaanse afvaardiging. Ten eerste Haas: de grid is competitiever dan ooit tevoren, maar het is momenteel lastig om enig momentum te ontdekken waardoor ze in 2024 niet weer laatste zullen eindigen. Ze houden dezelfde structuur en aanpak aan, maar anderen investeren enorm, dus ze zullen een betere auto moeten leveren.'

Williams-coureur Sargeant was na het einde van het seizoen de laatste coureur die zekerheid kreeg voor zijn 2024-stoeltje. 'Daarnaast Logan Sargeant: hij liet aan het einde van zijn debuutseizoen wel goede progressie zien, en verdient een kans om daarop voort te borduren, maar hij zal moeten aantonen dat zijn ervaring van dit jaar tot betere prestaties leidt om zijn plekje op de grid te rechtvaardigen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws