Verstappen en Schumacher vergeleken: 'Je zou kunnen stellen dat Max daar bewuster mee bezig is' Opinie
Opinie

Verstappen en Schumacher vergeleken: 'Je zou kunnen stellen dat Max daar bewuster mee bezig is'

Verstappen en Schumacher vergeleken: 'Je zou kunnen stellen dat Max daar bewuster mee bezig is'

Analist en voormalig teammanager Peter Windsor heeft Michael Schumacher en Max Verstappen uitgebreid vergeleken. De dominantie van Verstappen bij Red Bull Racing doet enigszins denken aan de dominante jaren van de Duitser bij Ferrari, en dus analyseerde Windsor beide coureurs op verschillende aspecten, waarbij Verstappen op goede beoordelingen kan rekenen.

Windsor begint positief over Schumacher. 'Het grootste verschil was dat Schumacher een bepaalde blik op de sport had, en een bepaald voorkomen had dat hem in staat stelde om te doen was hij gedaan heeft', geeft de 71-jarige analist aan bij een livestream. Schumacher won in 1994 en 1995 twee wereldtitels bij Benetton, en maakte op 26-jarige leeftijd bekend dat hij naar Ferrari zou vertrekken.

Windsor verwacht dat Verstappen altijd bij Red Bull blijft

'Op relatief jonge leeftijd wist hij goede mensen van Benetton mee te nemen', vertelt Windsor. 'Samen met Jean Todt en Ross Brawn bouwde hij het hele team op bij Ferrari. Hij bouwde Ferrari helemaal opnieuw op. Michael kan een groot deel van de eer daarvoor opeisen, en won daarna nog eens vijf kampioenschappen.' Schumacher won bij Ferrari van 2000 tot en met 2004 de dubbel.

Verstappen heeft nu dezelfde leeftijd als Schumacher had ten tijde van zijn vertrek naar Ferrari. 'Max zal die kans nooit krijgen om dat te doen, want Max zal altijd bij Red Bull Racing blijven, daar ben ik zeker van. Zelfs als hij besluit om Red Bull te verlaten, betwijfel ik of hij datzelfde gevoel heeft als Michael om precies te weten wie welk werk zou moeten doen. Misschien heb ik het wel fout, want we hebben Max dit nog nooit zien hoeven doen', beseft de analist.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

michael schumacher ferrari brazilie 2001
Michael Schumacher is in 2001 op weg naar een van zijn vele overwinningen voor Ferrari.

'Als je ziet hoe Michael werkte met Bridgestone en Ross Brawn, en de situatie zo stuurde dat ze eigenlijk exclusief samenwerkten met Bridgestone - want dat is eigenlijk waarom ze zoveel titels wonnen - dan is dat heel indrukwekkend en bedreven. Jean Todt verdient daar natuurlijk ook complimenten voor. Dat is het grootste verschil tussen Michael en Max buiten het circuit', vindt Windsor.

Verstappen veel minder controversieel dan Schumacher

'Op het circuit zelf zou ik niet zeggen dat er veel verschil is tussen Michael en Max als het op de techniek van het rijden aankomt, zowel bij een goede auto, als bij een slechte auto, waarbij je compromissen moet vinden met je rijstijl om de auto zo snel mogelijk te besturen', vervolgt Windsor. 'Ik denk niet dat er veel verschillen zijn. Michael was heel erg goed op dat gebied.'

Toch ziet Windsor een groot verschil tussen de beide grootheden: 'Wat betreft het vakmanschap op het circuit is er een gigantisch verschil. Michael had een bepaalde vorm van arrogantie om zich heen hangen, die Max totaal niet heeft', oordeelt Windsor. 'Max is vlijmscherp als racer. Hij is een pure racer, terwijl Michael een bepaalde arrogantie had van: dit is míj́n circuit. Een beetje hetzelfde als de Senna-arrogantie: dit is mijn stukje asfalt, en daar komt verder niemand anders op. Max denkt beter na over hoe hij op dat stukje asfalt komt.'

Verstappen zoekt volgens Windsor veel minder de controverse op. 'Hij is een veel meegaandere coureur: hij zoekt het conflict niet op, en dat deed Michael wel. Denk maar terug aan Monaco (in de kwalificatie in 2006, red.), het voorval in Jerez (de titelontknoping met Jacques Villeneuve in 1997, red.), en nog wat andere incidenten. Hij crashte een keer op weg naar de startopstelling in China. Dat soort dingen zie je Max niet doen. Michael deed wel eens wat vreemde dingen.'

'Eigenlijk heel fijn dat Max zo is'

Windsor merkt nog een tweede verschil op, waarbij het voordeel wat betreft de analist bij Verstappen ligt. 'Daarnaast leeft Max het ideale leven voor een Formule 1-coureur, terwijl Michael het randje altijd opzocht. Als hij niet in een raceauto zat, racete hij wel met motoren, of was hij aan het skydiven. Misschien houdt Red Bull hem gewoon heel goed onder controle, of misschien doet Max dat zelf, maar dat is een duidelijk verschil. Je zou kunnen stellen dat Max daar bewuster mee bezig is dan Michael. Die kant van Max zie je niet.'

Verstappen is volgens Windsor enkel en alleen op het racen gefocust. 'Hij verschijnt in de paddock, wint races, en verdwijnt weer. Het is eigenlijk heel fijn dat Max zo is', zegt Windsor over de 54-voudig Grand Prix-winnaar, die buiten de raceweekenden vooral graag thuis is. 'Puur technisch gezien zijn er echter weinig verschillen qua rijstijl', concludeert Windsor.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws