Vettel lovend over dominant Red Bull: 'Maar het is geen walk in the park voor Verstappen' Formule 1
Formule 1

Vettel lovend over dominant Red Bull: 'Maar het is geen walk in the park voor Verstappen'

Vettel lovend over dominant Red Bull: 'Maar het is geen walk in the park voor Verstappen'

Ook oud-coureur Sebastian Vettel, die het leven als Formule 1-coureur vaarwel zei aan het einde van 2022, weet hoe het is om dominant te zijn in een Red Bull Racing-bolide. De Duitser is onder de indruk van de manier waarop het team, met Max Verstappen achter het stuur van één van de twee bolides, keer op keer weet te verbazen met dominante optredens. Maar ondanks dat het succes makkelijk lijkt te komen voor de koplopers van het veld benadrukt Vettel dat het ook voor hen geen eenvoudige klus is.

Vettel heeft, in zijn zestien seizoenen als Formule 1-coureur, wel degelijk het één en ander meegemaakt. De Duitser wist vier wereldtitels op zijn naam te schrijven samen met het team van Red Bull, en ging daarna op avontuur bij Ferrari en Aston Martin. Red Bull-dominantie komt hem dus bekend voor, en ook nu is er bij de Oostenrijkse renstal sprake van zo’n zelfde periode. Verstappen wist tot dusver al zes zegens op rij binnen te slepen, en het ziet er niet naar uit dat de dominantie van het team veel zal lijden de rest van het seizoen.

Toch valt er volgens Vettel weinig te vergelijken tussen zijn eigen periode van dominantie en die waar Verstappen middenin zit. Tijdens een persconferentie op het Goodwood Festival of Speed benadrukt de Duitser dat ieder seizoen, en zelfs bepaalde periodes binnen een seizoen, volledig anders zijn. ‘Ieder jaar is naar mijn mening anders, en dat geldt ook voor dominante periodes. Vergelijken wordt dus heel lastig en zinloos, want de tijd waarin ik mijn prestaties neerzette is niet te vergelijken met hedendaags racen.’ Het enige vergelijkbare aan beide situaties: ook nu, met Verstappen in de RB19-bolide, lijkt alles te kloppen.

‘Petje af’ voor Red Bull, en ook Verstappen krijgt de credits van Vettel

Vettel is zeer te spreken over de prestaties van het gehele team van Red Bull, en prijst vooral de consistentie. ‘De perfectie, de consistentie en de kwaliteit die het team levert week in week uit is bijzonder. Tot dusver hebben ze iedere race gewonnen dit seizoen, dat kreeg ik in mijn dominante periode niet voor elkaar.’ Niet alleen Red Bull presteert volgens de Duitser uitstekend. Ook Verstappen als coureur zet ieder raceweekend prestaties van formaat neer, en de Nederlander kan rekenen op lovende woorden van Vettel. ‘Max (Verstappen, red.) verdient alle eer, want hij doet het gewoon uitstekend. Hij is een groot talent en fouten maakt hij amper. Ik wil niet zeggen dat Sergio (Pérez, de teamgenoot van Verstappen, red.) een minder goede coureur is, maar bij hem zie je wel waar de fouten het makkelijkst komen.’

De oud-coureur is het alles behalve eens met de overtuiging dat de Formule 1 nu saaier is geworden door de dominantie van Red Bull en in het bijzonder Verstappen. Volgens hem valt de prestatie die zij leveren alleen maar te bewonderen, want ook voor hen is het alles behalve makkelijk. ‘Als je altijd vooraan rijdt omdat je goede prestaties levert zegt men al snel dat het voorspelbaar en saai wordt. Maar de rondetijd alleen is niet voldoende, het werk achter de schermen voegt veel toe.’ Ook andere kampioenen, zoals bijvoorbeeld Lewis Hamilton en Michael Schumacher, zouden volgens Vettel beamen dat het niet altijd makkelijk is, maar dat een periode van dominantie voornamelijk een periode van goed werk kenmerkt. ‘Het is waarschijnlijk de fase waarin je je goed voelt en het binnen het team allemaal uitstekend verloopt.’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws