Viaplay-analisten zien hoe soevereine Verstappen natgeregende GP van Zandvoort wint: 'Hij is fenomenaal snel' Formule 1
Formule 1

Viaplay-analisten zien hoe soevereine Verstappen natgeregende GP van Zandvoort wint: 'Hij is fenomenaal snel'

Viaplay-analisten zien hoe soevereine Verstappen natgeregende GP van Zandvoort wint: 'Hij is fenomenaal snel'

Max Verstappen won in Zandvoort voor de negende keer op rij dit seizoen en evenaarde daarmee het record van Sebastian Vettel. In 2023 stond hij al elf keer op het hoogste schavotje. Viaplay-analisten Ho-Pin Tung en Christijan Albers waren het dan ook meer dan eens over de hegemonie van de tweevoudig wereldkampioen, die voor de derde keer de Nederlandse Grand Prix op zijn naam schrijft. Het duo kwam superlatieven te kort in hun analyse.

'Het is ongelooflijk hoe Max het elke keer doet', stak Albers van wal. 'Het is fenomenaal hoe snel hij is.' Nochtans verliep de start van de race niet volledig vlekkeloos voor Verstappen. Tijdens de openingsronde viel de regen plots met bakken uit de lucht en, nadat Sergio Pérez als eerste overschakelde naar de intermediate-band, moest de Nederlander de eerste plek (eventjes) afstaan aan zijn teamgenoot. Verstappen was op achtervolgen aangewezen, maar duwde zonder moeite het gaspedaal in en snelde uiteindelijk autoritair naar de overwinning.

'Zoals ik het nu zie, is hij gewoon oppermachtig', ging Albers verder, waarop Tung zijn mede-analist bijtrad. 'Het was een knotsgekke race. Max heeft het vandaag zeker niet cadeau gekregen. Iedereen heeft ervoor moeten werken vandaag. Als je vooraan rijdt, is het nog eens extra moeilijk. Als je achter een andere coureur zit, kan je diegene voor je nog wat volgen door op hetzelfde moment te remmen en in te sturen', legde de Chinese Nederlander uit. Verstappen staat momenteel al 138 punten voor eerste achtervolger en tevens teamgenoot Sergio Pérez en dat vindt Tung absurd. 'Hij heeft inmiddels zo'n grote voorsprong. Het is onvoorstelbaar.

Weer een record geëvenaard

'Max zegt dat hij zelf niet bezig is met het record van aantal overwinningen', een record dat hij nu dus heeft geëvenaard, 'maar stiekem is 'ie er wel mee bezig', lachte Tung tijdens de uitzending. Ook Albers denkt daar het zijne van. 'Ik heb nog nooit een sportman gekend die niet in de geschiedenisboeken wil komen. Daarbij, is het ook gewoon het ideale moment. Je weet nooit wat er volgend jaar komt. Het is gissen of de auto nog competitief zal zijn. Je moet alles pakken wat je pakken kan', besloot de voormalig F1-coureur.

De fouten van Pérez

Red Bull leek lange tijd op weg naar een 1-2, maar Pérez viel nog op de valreep buiten de top drie. Volgens de Viaplay-analisten is daar maar één persoon verantwoordelijk voor, namelijk de Mexicaan zelf. 'Toen zowel Max als Checo op de intermediates stonden, was Verstappen veel sneller. Hij was wel aan het pushen, maar zoals Marko ook zei, kan hij de race lezen. Toegegeven, de condities waren niet geweldig, maar Max maakte bijvoorbeeld geen fouten', zei Tung achteraf.

Pérez daarentegen deed dat wel en ook Albers had geen medelijden met hem. 'Het was echt heel veel. Zijn start was niet goed genoeg en hij verloor heel veel plaatsen. Het team heeft hem weer in de race geholpen door heel alert te zijn met die vroege pitstop. Daarna ging hij in de Tarzan-bocht van de baan, reed hij tegen de richting in en kwam hij knullig de pitsstraat ingereden. Dat waren allemaal eigen fouten', luidde zijn finaal oordeel. 'Bij Red Bull moet je gewoon presteren en sta je onder druk. Zonder die straf (voor te snel rijden in de pitsstraat, red.) had hij gewoon op het podium gestaan, maar die penalty kreeg hij eigenlijk omdat hij weer een fout maakte.'

De prestatie van Alonso en Aston Martin

Lando Norris en McLaren konden hun tweede startplek, mede dankzij een slechte strategie, niet verzilveren in Zandvoort vandaag. Uiteindelijk was het Fernando Alonso die met het zilver aan de haal ging. De ervaren Spanjaard van Aston Martin dacht bij de laatste herstart, die van de Grand Prix even een korte sprintrace maakte, zelfs nog even aan een aanval op leider Verstappen. 'Max was alert, maar Alonso ook', zag Tung. 'Hij zat er volledig bovenop. Alonso had zelfs een betere exit uit de laatste bocht, maar dan kwam de topsnelheid van die Red Bull toch weer bovendrijven. De Aston Martin deed het enorm goed en die laatste ronden was hij een serieuze bedreiging voor Max.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws