Vowles nam waardevolle adviezen van Mercedes-collega ter harte: 'Heb veel van hem geleerd' Formule 1
Formule 1

Vowles nam waardevolle adviezen van Mercedes-collega ter harte: 'Heb veel van hem geleerd'

Vowles nam waardevolle adviezen van Mercedes-collega ter harte: 'Heb veel van hem geleerd'

James Vowles heeft zijn eerste jaar als teambaas van Williams net achter de rug, maar de resultaten van 2023 lieten toch al zien dat zijn komst van grote waarde is voor de Britse renstal. Volgens de teambaas heeft hij zijn persoonlijke succes vooral te danken aan zijn ervaringen bij Mercedes, waar hij vooral van Toto Wolff veel kon leren. Vowles stipte vooral aan dat het succes van een Formule 1-team altijd een teamprestatie zal zijn, en nooit een individuele.

Vowles heeft een aantal drukke jaren achter de rug. Hij heeft als hoofdstrateeg ruim tien jaar doorgebracht bij de Duitse renstal en werd lange tijd zelfs gezien als de mogelijke opvolger van Wolff, maar dat liep uiteindelijk anders. De Brit maakte begin 2023 namelijk de overstap naar Williams, waar het bestuur koos voor een aantal grote veranderingen in de hoop het team weer nieuw leven in te blazen. Na een teleurstellend 2022, inclusief de laatste plaats in het constructeurskampioenschap moest Vowles de Britse renstal er weer bovenop helpen, en na zijn eerste jaar lijkt hij vooralsnog goed op weg.

Wolff als grootste inspiratiebron voor debutant Vowles

Vowles benadrukte in gesprek met Speedweek dat hij veel waarde hechtte aan de mensen die hem ondersteunden bij Williams, maar moest wel toegeven dat hij zijn persoonlijke succes niet alleen aan zichzelf te danken had. 'Ik had het geluk dat ik mensen om me heen had die me hielpen,' benadrukte hij over zijn ervaringen tijdens zijn eerste jaar als teambaas. 'En ik heb in mijn jaren bij Mercedes ook heel erg veel geleerd van Wolff.' Grote delen van het advies van de teambaas van Mercedes heeft Vowles ook bij Mercedes geïmplementeerd, maar lang niet alles bleek bruikbaar binnen zijn nieuwe omgeving. 'Ik heb niet al het advies opgevolgd hoor, want een deel daarvan was behoorlijk slecht als ik eerlijk ben,' grapte de Brit.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

vowles williams 2023
Vowles heeft, dankzij de hulp van zijn team én de adviezen van Wolff, het tij al aardig weten te keren bij Williams. (Foto: Williams F1 Media)

Toch bleek het grootste deel van het advies wel degelijk waardevol te zijn, en ook de resultaten van Williams logen er verder niet om. Vowles is Wolff vooral dankbaar voor de jaren waarin de Oostenrijker hem begeleidde. 'Alle grapjes terzijde, Toto heeft me echt heel erg veel geleerd toen hij me onder zijn hoede nam. Er waren veel dingen die ik nog moest leren, en ook op dit moment zijn er nog altijd dingen die ik niet weet.' Dat verschil merkt hij vooral als hij zichzelf vergelijkt met concullega's, benadrukte Vowles. 'Als ik mezelf naast mijn concullega's mét ervaring zet, merk ik dat ik nog veel in moet halen. Er moet echt nog veel gebeuren om Williams weer aan de top te krijgen.'

Teamprestaties zijn van levensbelang in F1

Toch weet Vowles als geen ander dat hij de verantwoordelijkheid voor het team niet alleen kan dragen. Het team achter hem staat namelijk te popelen om Williams weer richting het podium te krijgen, en de teambaas weet als geen ander dat het zonder hen een onmogelijke opgave zou zijn. 'Het is nooit de prestatie van één persoon, zo werkt de Formule 1 nou eenmaal. Alle duizend medewerkers achter de schermen werken hard aan één doel, en het is de taak van ons allemaal om het team de juiste richting op te sturen.' Vooralsnog lijkt het er echter op dat Vowles én de rest van het team goed op weg zijn om het gewenste resultaat te halen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws