Whitaker ziet nog een vijfde race naar Midden-Oosten komen: 'De regio is er klaar voor' Formule 1
Formule 1

Whitaker ziet nog een vijfde race naar Midden-Oosten komen: 'De regio is er klaar voor'

Whitaker ziet nog een vijfde race naar Midden-Oosten komen: 'De regio is er klaar voor'

Martin Whitaker is van mening dat het Midden-Oosten meer dan 'maar' vier races kan organiseren. De CEO van Saudi Motorsport Company stelt dat de regio klaar is voor grotere dingen en ziet het dan ook graag gebeuren dat er zo snel mogelijk een vijfde race georganiseerd gaat worden. 'Het is niet alleen voordelig voor de sport, maar ook voor de regio', stelt Whitaker bij GrandPrix247.com.

De laatste paar jaren worden er steeds meer races georganiseerd in het Midden-Oosten. Sinds 2000 is er veel veranderd in de regio en de populariteit van de sport lijkt maar door te groeien. Zo wordt de Formule 1 nu ook geleid door Mohammed Ben Sulayem en zijn er bijvoorbeeld al vier races van 2023 in de regio te vinden.

Whitaker voelt wel wat voor vijfde race in Midden-Oosten

Toch vindt Whitaker dat vier races nog niet genoeg is. Hij ziet er graag nog een vijfde bijkomen en ziet daar ook een reële kans in. 'Kijk maar naar alle autofranchises of wereldwijde consumentenmerken, die zijn allemaal hier te vinden', stelt de Brit. 'Ja, er is concurrentie tussen hen, maar ze zijn samen sterker dan ze zouden zijn als ze allemaal apart zouden zijn. De analogie met F1-races is hetzelfde”, is Whitaker van mening.

Niet iedereen is tevreden met de groei van het Midden-Oosten in de motorsport. De regio is vaak in opspraak door de problemen met mensenrechten en dubieus leiderschap. Toch is de sport oprecht erg populair in de landen in het Midden-Oosten en is de regio voor de Formule 1, naast de grote bedragen en politieke problemen, een goudmijn.

Whitaker: 'De toekomst ligt in het Midden-Oosten'

Dat er dan te veel races in één regio zouden zijn, is volgens Whitaker geen geldig argument. 'Het lijkt misschien dichtbij, maar bijvoorbeeld tussen Bahrein en Jeddah zit al 1500 kilometer meer afstand dan er tussen Silverstone en Budapest zit', stelt Whitaker. 'Het ligt dus allemaal verder uit elkaar dan men denkt.'

Jeddah zal nog tot in ieder geval 2026 een race organiseren, waarna er naar een ander circuit verhuisd zal worden. Volgens Whitaker wordt het nieuwe circuit in Qiddiya een beter circuit dan in Jeddah, 'maar ze zijn nog niet begonnen met de bouwwerkzaamheden, dus voor nu is Jeddah wel echt de betere keuze.' Als het aan Whitaker ligt zal er straks op beide circuits gereden worden. 'Het is belangrijk dat de baan in Jeddah future-proof is.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws