Williams in 2023: 'P9 of hoger te hoog gegrepen voor vernieuwd Williams' Formule 1
Formule 1

Williams in 2023: 'P9 of hoger te hoog gegrepen voor vernieuwd Williams'

Williams in 2023: 'P9 of hoger te hoog gegrepen voor vernieuwd Williams'

Met het nieuwe Formule 1-seizoen om de hoek komt F1Maximaal.nl dan toch echt aan het einde van de reeks voorbeschouwingen. Logischerwijs is het Williams dat als laatste aangehaald wordt, want het was ook Williams dat achteraan reed in 2022. Nee, de meest recente reglementswijzigingen hebben het team totaal geen goed gedaan, en nu teambaas Jost Capito ook nog eens vertrokken is, is het nog maar de vraag in hoeverre het team dit jaar gaat herstellen. Leest u mee? Redacteur Bart Slabbekoorn is de laatste kenner die zich over een Formule 1-team buigt voordat we de fameuze ‘lights out!’ horen in Bahrein.

Naar aanleiding van de resultaten van afgelopen jaar is er verandering nodig bij Williams, en die hebben ze gekregen ook. Vol goede moed gaat men 2023 in met een nieuwe teambaas, een nieuwe coureur en een evolutie van de FW44. Met name de vloer is onder handen genomen door de Britse renstal, want aan downforce ontbrak het het team.

Ook zijn de sidepods van een upgrade voorzien. Bij de vorige bolide vormden deze sidepods een beperkende factor, maar gedurende het seizoen was Williams niet bereid het ontwerp om te gooien. Nu hebben ze deze sidepods anders ingericht. Dat moet snelheid opleveren, terwijl tijdens de testdagen deze wijzigingen ook fysiek merkbaar zullen zijn.

Mercedes-versterking aan de top

Naast de gebruikelijke technische aanpassingen aan het materiaal heeft Williams ook geschoven aan de top van het team. Mercedes-topman James Vowles is overgestapt naar de renstal uit Grove in een zoektocht naar een rol als teambaas. Die rol heeft hij gevonden.

Iemand met de capaciteiten van Vowles zal het team vast goed doen, al namen ze eerder afscheid van de bijzonder ervaren Jost Capito. Een man die overal contacten had en Alexander Albon naar het team wist te halen, een uitstekende aanwinst. Vowles zal Williams ongetwijfeld goed van dienst zijn, maar het blijft altijd wennen aan een nieuwe team, een nieuwe structuur en nieuwe collega's.

Het einde van het Latifi-tijdperk

Tenslotte is er nog één groot punt dat aangekaart moet worden wanneer we het 2023-seizoen van Williams onder de loep nemen. Nicholas Latifi heeft jaren bij Williams gezeten. Het financieel instabiele team kon de sponsorcenten van vader Michael goed gebruiken. Met de komst van het budgetplafond en Dorilton Capital is die sponsoring in mindere mate nodig.

Daardoor heeft Williams eindelijk een stoeltje vrij voor iemand die het verdient, met alle respect richting Latifi natuurlijk. Het talent om zich staande te houden in de Formule 1 had Latifi eigenlijk nooit, dus tijd voor vers bloed. Logan Sargeant gaat het proberen en door deze jonge Amerikaan aan te stellen doet Williams goede zaken. Ten eerste is Sargeant goed, ten tweede is de sport steeds populairder aan het worden in Amerika, wat betekent dat Williams dat in bijvoorbeeld de merchandise-verkoop vast gaat merken.

Maakt Sargeant kans tegen Albon?

Bij Williams neemt rookie Sargeant het op tegen de ervaren Albon. Zoveel ervaring heeft de Thai nou ook weer niet, maar niemand twijfelt eraan dat het Albon is die de leiding zal moeten nemen binnen het team. Gaan we dat in de resultaten terugzien? Verreweg de meerderheid van de F1Maximaal-redacteuren denkt van wel. Negen redacteuren verwachten dat het Albon is die het onderlinge duel wint. Slechts één redacteur denkt dat het gelijk op zal gaan, en één redacteur verwacht zelfs een voordeel voor rookie Sargeant.

De voorspellingen van het F1Maximaal-panel. (Foto's: Williams F1 Media)
De voorspellingen van het F1Maximaal-panel. (Foto's: Williams F1 Media)

Slabbekoorn bevindt zich in kamp Albon: 'Ik verwacht dat Albon komend seizoen de strijd makkelijk gaat winnen van zijn nieuwe teamgenoot Sargeant. De Amerikaan komt als rookie zonder veel ervaring kijken in de koningsklasse van de autosport en zal dit jaar vooral gebruiken om te wennen aan het team en de Formule 1. Albon heeft vorig seizoen laten zien dat hij zich gemakkelijk kan aanpassen en nog steeds een enorm getalenteerde coureur is. Als Williams hem dit jaar een betere auto kan geven zal het mij niet verbazen als de Britse-Thai in 2023 wat vaker in de punten zal eindigen. Met zijn kwaliteiten en ervaring moet hij daarom de strijd van Sargeant kunnen winnen.'

De eeuwige hekkensluiters

Sinds halverwege vorig decennium heeft Williams het al heel erg zwaar. Steevast bevinden ze zich onder de achterhoedeteams en 2022 was dus geen uitzondering. Wel betekent het dat het eigenlijk maar één kant op kan met het team, en dat is omhoog. Althans, als je de optie niet meeneemt dat het team op P10 blijft staan. Acht van de elf F1Maximaal-redacteuren verwachten dat dat gaat gebeuren.

De voorspellingen van het F1Maximaal-panel. (Foto's: Williams F1 Media)
De voorspellingen van het F1Maximaal-panel. (Foto's: Williams F1 Media)

De drie overgebleven redacteuren verwachten dat Williams op P9 eindigt of hoger. Voor Slabbekoorn is het duidelijk, die P9 zit er niet in: 'Williams zal in 2023 met een fris gemoed weer aan de start van de grid verschijnen. Het Britse raceteam hoopt natuurlijk een snellere auto te hebben ontworpen. Daarnaast verving de ploeg Latifi en ook Capito. Met een nieuwe teambaas in de persoon van Vowles, die overkwam van Mercedes, en de getalenteerde, maar onervaren Sargeant in de bolide zullen we een vernieuwd Williams gaan zien. Ik verwacht echter dat een P9 of hoger dit seizoen nog te hoog gegrepen is, aangezien Williams haast weer helemaal opnieuw moet beginnen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws