Windsor uit zorgen over aanpak FIA van Abu Dhabi-onderzoek: 'Dit is een grote fout' Formule 1
Formule 1

Windsor uit zorgen over aanpak FIA van Abu Dhabi-onderzoek: 'Dit is een grote fout'

Windsor uit zorgen over aanpak FIA van Abu Dhabi-onderzoek: 'Dit is een grote fout'

Peter Windsor maakt zich zorgen over hoe de FIA het onderzoek naar de Grand Prix van Abu Dhabi aanpakt. De nieuwe FIA-voorzitter, Mohamed Ben Sulayem, wil alle teams betrekken bij het onderzoek en daarmee maakt hij volgens de Britse Formule 1-expert een grote fout. Wel uit hij zijn vertrouwen in de recent aangestelde Peter Bayer, die volgens hem een goede toevoeging is aan het FIA-team.

Windsor plaatste op zijn YouTube-kanaal een video waarin hij de werkwijze van de FIA ontleedt. Ben Sulayem gaf enige tijd geleden aan dat hij van plan was om alle F1-deelnemers te betrekken bij het onderzoek. Daar gaat het al mis, denkt de Brit: 'Ten eerste gaat de FIA-president overleggen met alle Formule 1-teams. Een grote fout, als je het mij vraagt. Al dit overleg en de betrokkenheid van commissies, dat is al niet goed.'

'Dit was een situatie die zeer duidelijk te maken had met regels, niet met of de teams input moeten hebben in hoe de safety car gebruikt wordt', benadrukt Windsor. Er is recentelijk in de media gesuggereerd dat Red Bull Racing en Mercedes in de communicatie naar de wedstrijdleiding invloed zouden kunnen hebben gehad op de titelstrijd. Dat is volgens Windsor echter totaal het probleem niet.

'Daar gaan ze de mist in', vervolgt hij. 'In de dagen van Bernie Ecclestone, Charlie Whiting en Max Mosley kregen de teams te horen: dit is de situatie, je overleeft het wel, of niet, je zet je er maar overheen.' Zo ziet hij dan ook graag dat de nieuwe FIA-president te werk gaat. Wanneer teams te veel inspraak hebben in hoe het beleid opgesteld wordt, wordt het enkel een enorm bureaucratisch proces waar je als sport niet op zit te wachten.

'We weten wat Mercedes en Red Bull denken'

Die open instelling van de FIA is niet goed, vervolgt Windsor: 'Daar gaat het mis en daar maak ik mij zorgen over. Er zijn dus al te veel discussies gaande, met name met de teams. Dat is in dit geval niet gepast. Iedereen heeft zijn eigen mening.' Wanneer je in zo'n proces de meningen van alle deelnemers meeneemt, blijf je bezig. Al helemaal omdat elk team immers een eigen agenda heeft.

'We weten wat Red Bull gaat zeggen, we weten wat Mercedes denkt en we weten wat de middenveldteams en de achterhoede ervan vinden', suggereert hij. Red Bull zal zeggen dat er juist gehandeld is, Mercedes het tegenovergestelde. Wat doe je dan als FIA als je op basis van die meningen beleid moest schrijven? Een onbegonnen zaak, vindt Windsor.

'FIA moet autocratisch regeren'

De oplossing ligt volgens Windsor in het autocratisch regeren van de sport. Met andere woorden: niemand wordt om zijn of haar mening gevraagd, het motorsportorgaan doet wat het wil en de teams moeten daar maar aan geloven. 'In de Formule 1 is het een grote fout om met alle teams te willen praten. Je moet autocratisch regeren.'

Windsor heeft geloof in de nieuwe FIA-voorzitter, maar kijkt ook specifiek uit naar hoe Peter Bayer het gaat doen. 'Het is een goed teken dat Bayer, een Oostenrijker met veel ervaring, nu de leiding heeft over de eenzitters. Maar ook hij moet te werk gaan als een autocraat. Er is genoeg met de teams gepraat, nu moeten we verder', concludeert hij.

Windsor over FIA-plan

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws