Terugblik GP Europa 2012 | Schumachers veteranenrit naar zijn laatste podium Formule 1
Formule 1

Terugblik GP Europa 2012 | Schumachers veteranenrit naar zijn laatste podium

Op zaterdag 24 juni is het alweer elf jaar geleden sinds het laatste podium van Michael Schumacher. De Duitse zevenvoudig wereldkampioen stond tijdens de Grand Prix van Spanje in Valencia voor de laatste keer op het podium na een race. Dat podium deelde hij met tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso, die de race won vanaf P11. F1Maximaal blikt terug op die prachtige race van het 2012-seizoen.

De Grand Prix van Europa 2012, gehouden op het Valencia Street Circuit, was de achtste race van het 2012-seizoen. Sebastian Vettel en Red Bull Racing waren aan het domineren, maar tijdens de race was daar niets van terug te zien. Het podium zag er namelijk heel anders uit dan de top drie van de kwalificatie. Op de zaterdag van het raceweekend in Valencia wist de Duitse viervoudig wereldkampioen zijn derde poleposition van het seizoen te behalen, nadat dat hij in Bahrein en China ook al deed.

Schumacher, toen in de Mercedes, wist zich te kwalificeren op P12. Alonso kon in zijn Ferrari er niet meer van maken dan P11. Het seizoen van Schumacher in 2012 was tot Valencia toe moeilijk geweest. Hoewel de eerste twee jaar van zijn comeback met Mercedes weinig reden tot het vieren van een feestje had geboden, had 2012 veel meer potentieel, alleen werd veel van de opwinding weggenomen door omstandigheden die grotendeels buiten zijn controle lagen.

Motorproblemen voor Schumacher tijdens de tweede vrije training

Bij aankomst in Valencia had Schumacher slechts twee punten behaald in de eerste zeven races van het seizoen, nadat hij tiende was geworden in Maleisië en Bahrein. Zelfs in de nadagen van zijn carrière was dit nauwelijks de vorm waar een zevenvoudig wereldkampioen trots op kon zijn. Terwijl de eerste vrije training van de Grand Prix van Europa 2012 rustig verliep, kende de tweede vrije training wat incidenten. Het was slechts een voorproefje van hoe chaotisch de race uiteindelijk zou gaan worden. Na het eerste half uur moest Mercedes de Duitse zevenvoudig wereldkampioen naar binnen halen vanwege motorproblemen.

Voor de verandering waren die problemen ditmaal geen voorbode van hoe de rest van het weekend zou verlopen, want Schumacher kon snel weer de baan op. In die sessie crashte Pedro de la Rosa en daarmee zorgde hij voor wat gele vlaggen. Veel coureurs konden er echter een productieve sessie van maken, waarbij Vettel eerste werd. Nico Rosberg werd tweede en Kamui Kobayashi werd uiteindelijk derde. Schumacher sloot aan op P4. Alonso was iets minder rap, hij werd zevende.

Schumacher en Alonso verslonden de halve grid op hun weg naar het podium

Schumacher had moeite met de kwalificatie op het veel bekritiseerde stratencircuit van Valencia, dat in 2012 zijn vijfde en laatste Formule 1-race zou organiseren. Hij maakte een fout in zijn eerste poging in Q2 voordat hij het veilig speelde bij zijn tweede poging, waardoor hij de race vanaf P12 zou mogen aanvangen. Hij zou naast Alonso starten op de zesde rij, waarbij geen van beiden echt kans leken te maken op een podiumfinish. Terwijl Alonso opklom naar de achtste plaats in de eerste ronde, had Schumacher aanvankelijk moeite. Hij overleefde een aanraking met zijn Braziliaanse rivaal Bruno Senna in bocht één en verloor vervolgens een positie aan de herstellende Jenson Button in ronde drie, waardoor hij dertiende lag na de eerste stint. Hij had plannen om na een lange run op mediumbanden slechts één pitstop te maken.

Tekst gaat verder onder de foto

Schumacher gaf alles in de Grand Prix van Europa 2012. (Foto: Mercedes AMG F1)

De hoge temperaturen in Valencia zorgden ervoor dat Mercedes van plan veranderde voordat Schumacher zijn eerste pitstop maakte, nadat hij briljant verdedigd had tegen Alonso, die veel versere banden had. Het team besloot Schumacher over te laten schakelen naar een tweestopsstrategie en gaf hem een set zachte banden. Hierdoor zakte hij terug naar de zeventiende plaats. Brokstukken op de baan achtergelaten na een botsing tussen Jean-Eric Vergne en Heikki Kovalainen zorgden ervoor dat de safetycar werd ingezet, wat de meeste coureurs aanzette om hun tweede pitstop te maken. Aangezien Schumacher slechts tien ronden eerder was binnengekomen, had het weinig zin voor hem om hetzelfde te doen, waardoor hij opklom naar de zevende plaats voor de herstart.

Ontketende chaos bracht voordelen voor Schumacher

Het was duidelijk dat de zachte banden de juiste banden voor de race waren en dat Mercedes de strategie met de spijker op zijn kop had geslagen. Alonso en Schumacher sneden samen door het veld. Het duo haalde de Russische Vitaly Petrov in en passeerde vervolgens Button, toenmalig McLaren-coureur. Sergio Pérez, toen nog in de Sauber-bolide, en Paul di Resta werden in de opeenvolgende ronden ingehaald, wat ervoor zorgde dat Schumacher weer naar de vijfde plaats klom.

Een redelijk aantal punten was eindelijk binnen handbereik voor de Duitse zevenvoudig wereldkampioen. In de één-na-laatste ronde wist Schumacher het tot het podium te schoppen, aangezien de banden van Nico Hülkenberg niks meer waard waren en Schumacher zijn landgenoot zo voorbij kon steken. Op dat moment kon hij ook Pastor Maldonado inhalen. De Venezolaan had schade nadat hij Lewis Hamilton in de muur drukte in het gevecht om P3, en dus was Schumacher letterlijk en figuurlijk de lachende derde.

Tekst gaat verder onder de Tweet

Alonso pakte emotionele thuiszege

De Grand Prix van Europa 2012 was voor zowel Schumacher als Alonso een heldendaad. Voor beide coureurs leek het podium ver buiten bereik, maar niets was minder waar. De Spanjaard was agressief in de openingsfase van de race nadat de kwalificatie dramatisch verliep voor het team uit Maranello. Aan het einde van de openingsronde lag de tweevoudig wereldkampioen al achtste en zo halverwege de race kwam hij op de deur kloppen van Vettel en Romain Grosjean. De weg werd praktisch voor hem vrijgemaakt, en zo kon Alonso een zege pakken in Valencia.

Alonso stormde op de zege af in Valencia tijdens het 2012-seizoen. (Foto: Ferrari F1 Media)

De tweevoudig wereldkampioen finishte uiteindelijk zes seconden voor de P2, Kimi Raïkkönen, die tevens zes seconden voor Schumacher finishte. Het resultaat zorgde ervoor dat Alonso twintig punten voorsprong pakte op Mark Webber in het kampioenschap, al wist Red Bull in die race wel hun leiding in het constructeurskampioenschap uit te breiden. Omdat de race zo chaotisch verliep en het zijn thuiszege was, reageerde Alonso na afloop erg emotioneel. Hoewel Alonso en Ferrari nooit samen een kampioenschap hebben gewonnen, is de Europese GP van 2012 een glimp van de belofte die nooit is uitgekomen.

GP Europa 2012 leverde veteranenpodium op

De geschiedenis van de Formule 1 kent natuurlijk veel bijzondere podiums, maar een podium dat bestaat uit Schumacher, Alonso en Raïkkönen is vanzelfsprekend ook een mooi rijtje. Het podium van de Grand Prix van Europa 2012 bestond uit maar liefst tien kampioenschappen, waarvan zeven van Schumacher, twee van Alonso, en één van Raikkonen. Opvallend is ook dat het een podium is met de hoogste gemiddelde leeftijd sinds 1995, van 35 jaar, acht maanden en acht dagen.

De Grand Prix van Canada 2023 staat op nummer twee. Daarbij stonden Max Verstappen, Alonso en Hamilton op het podium en was de gemiddelde leeftijd 35 jaar, vier maanden en zeven dagen. Het podium in Canada 2023 telde ook één kampioenschap meer dan het podium van Europa 2012. Beide podiums waren schitterend, maar ongetwijfeld zal de race in Valencia van 2012 voor velen nog een mooie herinnering zijn. Het stond immers in het teken van het laatste podium van de legendarische 'Schumi'.