Wist Je Dat | Pérez eerste niet-kampioen die Grand Prix van Singapore won Formule 1
Formule 1

Wist Je Dat | Pérez eerste niet-kampioen die Grand Prix van Singapore won

In ieder Formule 1-seizoen zijn er interessante statistieken en dat is in 2022 niet anders. In de rubriek Wist je Dat licht F1Maximaal een aantal van deze statistieken uit. Dit keer wordt de winnaar van de Grand Prix van Singapore van 2022 belicht, dat was namelijk Red Bull Racing-coureur Sergio Pérez. De Mexicaan was met zijn overwinning op het Aziatische stratencircuit de eerste niet-kampioen die deze Grand Prix won.

Nadat de racepace van de RB18 ongenaakbaar was na de zomerstop, wat bewezen werd in België, Zandvoort en Monza, leek het erop dat de Red Bull-bolide het ook zeker goed zou gaan doen op het stratencircuit van Singapore. Het weekend op Marina Bay verliep anders dan de Oostenrijkse renstal in eerste instantie in gedachten hadden. Op de zaterdag ging het tijdens de kwalificatie flink mis. Max Verstappen stond op punt om een legendarische poleronde neer te zetten toen hij te horen kreeg dat hij die moest afbreken. Red Bull maakte een zeldzame fout, er zat namelijk niet genoeg brandstof in de tank.

Charles Leclerc pakte op de zaterdag van het raceweekend de poleposition, en Pérez sloot aan op P2. Verstappen mocht de race aanvangen vanaf de achtste positie. Ondanks dat de uitgestelde start van de race wat chaotisch was vanwege de hevige regenval, deed de 32-jarige bij wat hij moest doen: hij haalde Leclerc in in de eerste bocht en zette zichzelf daarmee op de koers naar de overwinning. Red Bull sloeg als vanouds strategisch de spijker op zijn kop, waardoor de coureur uit Guadalajara zijn tweede overwinning van het seizoen kon binnen slepen.

Sergio Pérez won de Grand Prix van Singapore 2022 en behaalde de vierde overwinning van zijn carrière.

Dit was echter wel bijzonder, aangezien Pérez de eerste niet-kampioen is die de Grand Prix van Singapore won. De voorgaande edities van de race op Marina Bay Street Circuit werden namelijk gewonnen door zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton, viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel, enkelvoudig wereldkampioen Nico Rosberg, en tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso. In de onderstaande tabel worden de winnaars van de Grands Prix van Singapore op een rijtje gezet.

Pérez mocht overwinning op Singapore op de valreep behouden

Voordat de Red Bull-rijder zijn tweede overwinning van het seizoen kon behalen was het nog even spannend. Toen er richting de slotfase van de race nog een safetycar-situatie plaatsvond, beoordeelden de aanwezige stewards van de FIA dat Pérez te ver achter de safetycar reed. De toegestane afstand is tien autolengtes, maar hier zou de Mexicaan zich niet aan hebben gehouden. Hiervoor kreeg hij een tijdstraf van vijf seconden. Pérez finishte echter meer dan zeven seconden voor Leclerc en vijftien voor Sainz, dus had de Red Bull-coureur uiteindelijk niks te vrezen.

Het stratencircuit van Singapore was niet het enige stratencircuit waar de Red Bull-coureur won. Ook in Monaco tijdens het 2022-seizoen mocht Pérez de grootste bokaal meenemen. Dat vormde voor hem de eerste overwinning in Monaco van zijn carrière. Eerder, in 2021, won de 32-jarige de Grand Prix van Azerbeidzjan nadat Verstappen vanwege een klapband uitviel en Hamilton zich verremde en een ommetje moest maken om terug op de baan te komen.