Zondag GP Nederland 2022 | Verstappen kan tweede F1-titel ruiken na spectaculaire thuiszege Formule 1
Formule 1

Zondag GP Nederland 2022 | Verstappen kan tweede F1-titel ruiken na spectaculaire thuiszege

Zondag GP Nederland 2022 | Verstappen kan tweede F1-titel ruiken na spectaculaire thuiszege

De winterstop van de Formule 1 is officieel begonnen en dat betekent dat de fans van de sport lang moeten wachten op de eerstvolgende Grand Prix. Toch heeft de koningsklasse van de autosport weer een interessant seizoen achter de rug met mooie races, controverses en politieke spelletjes. F1Maximaal neemt u gedurende de lange periode zonder Formule 1-races mee langs de meest interessante Grand Prix-weekenden van 2022. In deze editie staat de zondag van de Grand Prix van Nederland centraal.

Het was de dag van de race waar iedereen op had gewacht. Met Max Verstappen op poleposition leek het een perfecte dag te worden. Toch was er een klein smetje. Een dag eerder werden namelijk fakkels op de baan gegooid, terwijl die überhaupt niet aanwezig mochten zijn op het circuit. Reden voor de beveiliging om extra goed op te letten. 'Het is niet veilig voor coureurs, doe het niet. Je ziet ook op sociale media hoe het opgepikt wordt. Degene die het gedaan heeft, is ook aangewezen door de mensen in zijn vak, zodat de beveiligers hem op konden pakken', aldus circuitdirecteur Robert van Overdijk.

Verstappen houdt hoofd koel in chaotische GP Nederland

Verder was het eigenlijk een topweekend en dan was het ook tijd om te gaan racen. Verstappen sloeg een aanval van Charles Leclerc bij de start af, terwijl Lewis Hamilton in aanraking kwam met Carlos Sainz. Beiden konden hun weg zonder problemen vervolgen. Verstappen sloeg hierna een gaatje van een seconde ten opzichte van Leclerc, terwijl George Russell herstelde na een mindere start.

Bij Sainz ging het fout tijdens zijn eerste pitstop. Wat een snelle pitstop moest worden, werd er eentje van dertig seconden. De banden stonden nog niet klaar en achter hem ging Sergio Pérez naar binnen. Toen de Mexicaan klaar was met zijn bandenwissel, reed hij met zijn RB18 over een wheelgun van Ferrari die nogal in de weg lag. Leclerc ging in ronde 17 naar binnen en kende wel een goede stop. Verstappen reageerde een ronde later en liet de mediums monteren. De pitstop duurde 3,4 seconden, maar het hielp Leclerc niet om echt dichterbij te komen.

Mercedes ging ondertussen voor een éénstopper met Hamilton en Russell, waarna iets opmerkelijks gebeurde met Yuki Tsunoda, die stilviel op de Hunzerug. De Japanner dacht dat één van zijn banden niet goed vastzat, maar dat bleek niet te kloppen. Hij reed weer door en zocht wel de pitstraat op. Toen hij die weer verliet, viel hij alsnog stil, vermoedelijk door een probleem met het differentieel. Hij parkeerde zijn auto opnieuw op Hunzerug en het leverde een virtual safety car-periode op.

Later viel ook Valtteri Bottas stil - op start-finish - wat een volledige neutralisatie opleverde. De coureurs moesten achter de safety car door de pitstraat. Sainz maakte daar gebruik van om van banden te wisselen, maar opnieuw ging het mis. Bij het wegrijden toucheerde hij namelijk Fernando Alonso nog net niet. Het leverde Sainz in de slotfase een tijdstraf van vijf seconden op.

Door de chaos lag Hamilton inmiddels aan de leiding, maar het bandenvoordeel lag bij Verstappen. Bij de herstart ging de Red Bull Racing-coureur dan ook in de aanval en al voor de eerste bocht lag de thuisheld eerste. Hierna kon Verstappen comfortabel wegrijden en won hij de Grand Prix van Nederland. Russell kwam knap terug en werd tweede, voor Leclerc op plaats drie.

Verstappen had 'niet de makkelijkste wedstrijd' onder toeziend oog van vader Jos

Vader Jos Verstappen kwam als eerste aan het woord na de overwinning van zijn zoon. In eerste instantie zou hij er niet bij zijn door een coronabesmetting, maar later testte hij toch negatief. 'Ik zat voor de televisie gekluisterd op vrijdag en zaterdag', aldus Jos, die blij is dat hij de overwinning wel mee mocht maken op de baan. 'Het voelt gewoon waanzinnig om de sfeer te proeven en hoeveel mensen hiernaartoe komen. Het is ongeveer een volksfeest hier.'

Terwijl teambaas Christian Horner sprak van 'een speciale overwinning' en Mercedes bedankte voor het binnenhalen van Russell - dat zou Verstappen hebben geholpen, verdedigde Toto Wolff juist de strategie van zijn team. 'Als je Lewis naar binnen haalt, is Verstappen er voorbij en dan zijn we genaaid. Halen we ze allebei naar binnen, zijn we ook genaaid. We hadden ze ook niet allebei buiten kunnen houden.'

Uiteindelijk ging alles natuurlijk om Verstappen zelf. Hij kon zijn tweede wereldtitel al ruiken, ondanks dat hij naar eigen zeggen geen makkelijke race kende. 'Het was zeker niet de makkelijkste wedstrijd, gewoon puur door die virtual safety car. Daardoor konden we niet de strategie doen die we wilden doen vanaf het begin. Toen moesten we een beetje aanpassen. Je zag gewoon, op die hardere compounds, hadden we het iets lastiger dan Mercedes. Toen we weer teruggingen naar de zachte banden zag het er gewoon weer goed uit.'

Ook Helmut Marko was uitermate tevreden met de zoveelste zege van zijn coureur. 'Ten eerste komt deze overwinning door zijn ongelooflijke snelheid. Hij is zo getalenteerd en zo rustig. Om voor zo’n publiek deze prestatie neer te zetten. Hij heeft ongelooflijk werk geleverd, want hij maakte geen enkele fout. Het komt mede door de opvoeding van zijn vader Jos toen Verstappen nog in karts reed. Hij was gewend aan de druk. Na zijn eerste titel is hij zo ontspannen. Alles lijkt nu gewoon makkelijk te gaan. Dat gaat het niet, maar ik denk dat hij één van de grootsten wordt uit de Formule 1.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws