Wolff zag Red Bull, Ferrari en Mercedes in eigen klasse vechten vóór budgetplafond Formule 1
Formule 1

Wolff zag Red Bull, Ferrari en Mercedes in eigen klasse vechten vóór budgetplafond

Wolff zag Red Bull, Ferrari en Mercedes in eigen klasse vechten vóór budgetplafond

Toto Wolff is nog altijd zeer te spreken over de invoering van het budgetplafond in de Formule 1. De teambaas van Mercedes denkt dat de kostenbesparende maatregel, die sinds 2021 van kracht is, de teams tegen zichzelf heeft beschermd. Wolff spreekt dan ook vol lof over F1's voormalig uitvoerend voorzitter Chase Carey.

Mede dankzij zijn visie zou het plafond ingevoerd zijn. 'De belangrijkste verandering was het budgetplafond dat door Carey was ingevoerd om ons tegen onszelf te beschermen', vertelt de Mercedes-baas aan The Times. 'De situatie ervoor was dat Red Bull Racing, Ferrari en Mercedes in hun eigen klasse vochten in een soort geldoorlog, maar de kleinere teams waren niet competitief.'

Het budgetplafond nam nog een voordeel met zich mee, zag Wolff. 'Het budgetplafond was gebaseerd op een blauwdruk die al lang bestond in de VS. In de NFL en NBA heb je een limiet aan wat je aan je selectie kunt uitgeven. De F1 introduceerde een plafond voor technische ontwikkeling, wat de doorbraak betekende voor de zakelijke kant van de F1. Ineens waren we winstgevend.'

Red Bull overschrijdt F1-budgetplafond

Sinds de invoering van het budgetplafond in 2021 was er al een team dat de limiet overschreed, namelijk Red Bull Racing. Het team van Max Verstappen en Sergio Pérez kwam in het eerste jaar van het plafond boven de limiet uit, nadat bleek dat er te veel was uitgegeven aan catering en andere personele kosten. Het leverde Red Bull een geldboete op en vermindering van aerodynamische testtijd.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws