Auto niet doorslaggevend: 'Zet Verstappen in een Mercedes of een Ferrari, en dan wint hij ook' Interviews
Interviews

Auto niet doorslaggevend: 'Zet Verstappen in een Mercedes of een Ferrari, en dan wint hij ook'

Auto niet doorslaggevend: 'Zet Verstappen in een Mercedes of een Ferrari, en dan wint hij ook'

Voormalig Formule 1-coureur Michael Bleekemolen geeft in een exclusief interview met F1Maximaal aan dat de financiële belangen vermoedelijk ook een belangrijke rol hebben gespeeld bij de keuze van Lewis Hamilton om een krabbeltje onder een Ferrari-contract te zetten. Of het in de praktijk veel verschil oplevert, valt nog te bezien, want volgens Bleekemolen is niet de auto, maar de coureur doorslaggevend.

Hamilton zette afgelopen week de Formule 1-wereld op zijn kop door aan te kondigen dat hij in 2025 naar Ferrari vertrekt. Het nieuws kwam vijf maanden nadat de nu 39-jarige Engelsman een nieuw contract bij Mercedes tekende. Door het team werd gecommuniceerd dat Hamilton in 2024 én 2025 voor Mercedes zou blijven rijden, maar voor het 2025-seizoen bleek dat een optie te betreffen. Hamilton besloot dus nu al om geen gebruik te maken van deze optie.

Financiële belangen zijn groot

'Ik denk dat hij het ook wel voor de centjes doet', zegt Bleekemolen over de beweegredenen van Hamilton om de Mercedes-deur achter zich dicht te trekken, en naar Ferrari te verkassen.' Het nieuws van Hamilton en Ferrari is extra opvallend, omdat de Brit pas over een jaar van werkgever zal veranderen. 'Dat is moeilijk om in te schatten', reageert Bleekemolen dan ook als hem gevraagd wordt of Hamilton bij Ferrari meer kans heeft op een achtste titel.

'Het is zijn belevingswereld, en hij denkt dat hij er goed aan doet, maar ik weet niet wat wel of niet waar is over de gigantische verloning, die hij bij Ferrari krijgt. Ik kan me ook wel voorstellen dat hij nog eventjes de rest van zijn carrière daarvoor kiest.' Zo werden er al bedragen tot wel 100 miljoen euro per jaar genoemd bij het Ferrari-contract van de recordkampioen. 'Ik vind het altijd raar dat dit soort dingen naar buitenkomt. Je moet je altijd afvragen of dat wel allemaal klopt.'

Voor de 39-jarige Hamilton begint de tijd wel te dringen op jacht naar zijn achtste titel. 'Hij moet ook naar zichzelf kijken, hij wordt ook een jaartje ouder', kaart Bleekemolen aan, die toevoegt dat Fernando Alonso wel laat zien dat dit niet per se een probleem hoeft te vormen. 'Kijk ook maar naar andere raceklassen, daar zie je dat coureurs niet per se op hun veertigste afscheid hoeven te nemen. Ook dan kan je nog steeds goed zijn. Het wordt wel spannend, dat is duidelijk. Voor de kijkers, voor de enthousiastelingen en de fans, is zoiets leuk. Je krijgt weer eens wat anders.'

Kan Hamilton Verstappen bij Ferrari bijhouden?

Toch vraagt Bleekemolen zich af of het tot veel verandering zal leiden dat Hamilton in de toekomst een rood pak gaat aantrekken. 'Er wordt altijd wel geroepen dat de Red Bull heel goed is, maar zet Max in een Mercedes of in een Ferrari, en dan weet hij ook te winnen. In elke raceklasse heb je mensen die net even een tandje beter zijn. Nu is dat Max Verstappen. Het is niet zo dat de auto direct de doorslaggevende factor is', vindt de voormalige Formule 1-coureur.

'De auto's zijn natuurlijk wel belangrijk, want we weten allemaal dat de Haas minder goed is dan de Red Bull, dus de auto blijft een belangrijk aspect, maar het is niet het allerbelangrijkste. Daarom worden ook zulke hoge salarissen betaald, omdat je ook graag de beste rijder in de auto hebt zitten', weet Bleekemolen, die nog wel een ander voordeel van een goede coureur ziet. 'Mensen worden enthousiaster. Ik denk dat de monteurs van Max met meer enthousiasme aan de auto werken dan bij zijn teamgenootje. Dat dwing je ook af.'

Heb je al een TV-aanbieder voor het Formule 1-seizoen van 2024? Bekijk de opties hier.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws