Van Eijndhoven (21) klimt razendsnel de Porsche-ladder op: 'Die kans wilde ik zeker pakken' Interviews
Interviews

Van Eijndhoven (21) klimt razendsnel de Porsche-ladder op: 'Die kans wilde ik zeker pakken'

Van Eijndhoven (21) klimt razendsnel de Porsche-ladder op: 'Die kans wilde ik zeker pakken'

Porsche-coureur Lucas van Eijndhoven (21) maakt eind augustus zijn debuut in de Porsche Mobil 1 Supercup en is daarmee snel de Porsche-ladder opgeklommen. Op Zandvoort zal hij op de startgrid verschijnen, samen met zijn broer en Supercup-coureur Huub van Eijndhoven. De 21-jarige kreeg een aanbod van GP Elite om dat weekend deel te nemen als gastrijder en kon dat vanzelfsprekend niet afslaan. Van Eijndhoven boft ook nog eens, hij mag niet één, maar twee races meerijden op zijn thuiscircuit in de duinen.

Van Eijndhoven heeft vaart achter zijn carrière gezet, en dat is te merken. Niet alleen op de baan houdt hij het gaspedaal stevig ingedrukt, ook daarnaast. In de laatste twee jaar ging het behoorlijk vlot met de 21-jarige, die in 2021 zijn seizoen in de Porsche Sprint Trophy Benelux afsloot als rookie-kampioen en als tweede in het klassement overall. Het was duidelijk dat Van Eijndhoven een niveau hoger ook aan zou kunnen, en dus debuteerde hij in 2022 in de Porsche Carrera Cup Benelux bij team JW Raceservice. Ook daar boekte hij succes na succes en werd hij rookie-kampioen. Na anderhalf jaar in het Porsche-kampioenschap mag Van Eijndhoven al debuteren in de Porsche Supercup, en treedt hij in de voetsporen van zijn oudere broer. De oudste van de twee rijdt in 2023 een dubbelseizoen in de Porsche Carrera Cup Duitsland en de Supercup.

'Het is natuurlijk weer een stapje hoger. We kregen een aanbod van GP Elite, omdat mijn broer daar rijdt. Dat aanbod konden we natuurlijk niet afslaan', glundert Van Eijndhoven in gesprek met F1Maximaal tijdens het raceweekend van de Porsche Carrera Cup Benelux op het TT-Circuit in Assen. 'Er zijn ook twee races daar, dat is wel weer iets unieks wat ik mee mag maken. Die kans wilde ik zeker pakken!', vervolgt de 21-jarige. Aangezien de Porsche Supercup-race in Imola niet door kon gaan vanwege noodweer en overstromingen werd er besloten om een extra race toe te voegen aan het raceweekend in Zandvoort. Een traktatie voor zowel de Nederlandse rijders als het publiek dus. 'Ik ga er eigenlijk gewoon met een leeg hoofd in en gewoon genieten. Dan kan het uiteindelijk alleen maar meevallen, denk ik. Het zal een mooi weekend worden.'

Tekst gaat verder onder de foto

Van Eijndhoven (21) klimt razendsnel de Porsche-ladder op: 'Die kans wilde ik zeker pakken'
Van Eijndhoven voorafgaand aan het instappen van zijn groene racemonster. (Foto: Porsche Carrera Cup Benelux)

Zandvoort-ervaring gaat helpen bij debuut: 'Alleen F1-rubber heb ik nog nooit meegemaakt'

Van Eijndhoven heeft eerder dit jaar ook al op Zandvoort geracet, toen stond de Porsche Carrera Cup Benelux in het voorprogramma van de DTM. Dat was vanzelfsprekend niet de eerste keer dat de Porsche-coureur op het circuit in de duinen heeft gereden. Dat er dan geen testdag meer gaat plaatsvinden is dan ook geen enkel probleem. 'We hebben geen testdag meer omdat het circuit gesloten is voor de opbouw (voor de Grand Prix van Nederland, red.). Ik heb al veel in Zandvoort gereden, dus vandaar dat we deze baan hebben gekozen voor het Supercup-debuut', legt de Van Eijndhoven uit.

'Ik verwacht wel dat de baan iets anders zal zijn door het Pirelli-rubber, dat heb ik nog nooit meegemaakt met F1-rubber', verklaart Van Eijndhoven. De baan evolueert namelijk anders met de Pirelli-banden die de Formule 1 gebruikt, dus dat zal even wennen zijn. Hoe dan ook heeft de Porsche-coureur er vertrouwen in. 'Alle engineers en het team zijn goed, dus ik verwacht dat we geen problemen krijgen', besluit Van Eijndhoven, die goedgehumeurd en met een positieve instelling richting zijn Supercup-debuut toewerkt. De 21-jarige had in Assen meervoudig wereldkampioen Larry ten Voorde als teamgenoot en zal ongetwijfeld de dingen die hij heeft geleerd meenemen naar Zandvoort.

Van Eijndhoven kan zich meten met zijn broer: 'Ik ben wel benieuwd'

Van Eijndhoven en zijn broer, die een gelijk pad in de Porsche-klassen heeft bewandeld, zijn echter nog nooit teamgenoten geweest, en hebben dus nog nooit met gelijk materiaal tegen elkaar gereden. 'Ja, een keer in de Supercar Challenge vroeger, maar toen reed Huub in een Porsche en ik in een BMW, dus dat is niet echt vergelijkbaar', legt de 21-jarige uit. 'Dit is wel de eerste keer dat we samen gaan werken en samen gaan racen met gelijke auto's, dus ik ben wel benieuwd', vervolgt Van Eijndhoven. 'We helpen elkaar, hij mij vooral. We zijn wel competitief ingesteld, natuurlijk, maar niet richting elkaar. We proberen elkaar vooruit te helpen, dus ik verwacht geen bonje!', lacht Van Eijndhoven, die dus in het weekend van 25-27 augustus zijn debuut zal maken in de Porsche Supercup. Het Porsche Carrera Cup Benelux-seizoen zal zich vervolgens in het weekend van 8-10 september voortzetten op Circuit Zolder.

Door: Shanna Lutgert

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws