Horner: ontbindingsclause Verstappen deelverklaring voor vroege promotie naar Red Bull Max Verstappen
Max Verstappen

Horner: ontbindingsclause Verstappen deelverklaring voor vroege promotie naar Red Bull

Horner: ontbindingsclause Verstappen deelverklaring voor vroege promotie naar Red Bull

Christian Horner heeft vrijgegeven dat druk van Mercedes deels de reden geweest is dat Max Verstappen in 2016 de stap naar Red Bull Racing al zette. Daniil Kvyat werd gedegradeerd naar zusterteam AlphaTauri (destijds nog Toro Rosso, red.) om de Nederlander een kans te geven. Horner denkt dat wanneer ze dit niet gedaan hadden, Mercedes de rijzende ster weg had gekaapt bij zijn team.

'Het is altijd lastig', stelt de teambaas als hem in een interview bij Cambridge Union gevraagd wordt naar de beslissing om Kvyat terug te zetten. 'Red Bull bevindt zich in een andere positie dan veel andere renstallen. Wij hebben namelijk twee teams onder ons. Daardoor kunnen wij met de coureurs schuiven onder deze twee teams.' Dat de Rus zijn plekje kwijtraakte bij het topteam betekende dus niet meteen een F1-exit.

De demotie van Kvyat kwam niet uit de lucht vallen. 'Er waren destijds enkele zaken die speelden. Kvyat had het moeilijk en kwam niet goed in die auto', herinnert de Engelsman zich. 'Er kwam dus steeds meer druk op hem te staan.' Met andere woorden: het ging slecht, en zou met nog meer druk nog veel slechter kunnen worden. Red Bull moest ingrijpen.

Verstappen en Mercedes

Ingrepen deed Red Bull, maar niet puur vanwege het feit dat goede prestaties uitbleven bij Kvyat. 'Ook zat er een ontbindingsclause in het contract van Verstappen', onthult Horner, zonder er verder over in detail te treden. 'We wisten dat Mercedes Verstappen zeer actief het hof aan het maken was. Dus het was de vraag of we een moeilijke keuze zouden maken voor Kvyat. Om Verstappen op de lange termijn aan ons de binden, moesten we de wijziging faciliteren.'

'Met twee teams konden we die wissel accommoderen, proberen door te bouwen aan de carrière van Kvyat, en Verstappen de kans te geven. Dat heeft zich uiteraard uitbetaald als we kijken naar de zeges en de wereldtitel die Verstappen binnengehaald heeft in 2021', concludeert de Red Bull-topman. Spijt heeft hij van de beslissing dus niet, maar hij werd dus toch gedwongener gemaakt dan tot op heden gedacht werd.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws