Update | Oxford Dictionary gaat drie woorden verwijderen na scheldtirade Verstappen Max Verstappen
Max Verstappen

Update | Oxford Dictionary gaat drie woorden verwijderen na scheldtirade Verstappen

Update | Oxford Dictionary gaat drie woorden verwijderen na scheldtirade Verstappen

Max Verstappen heeft veel stof doen opwaaien toen hij in Portugal Lance Stroll een 'mongool' noemde. Eerder werd al duidelijk dat hoofdsponsors van Red Bull Racing zich sterk verzetten tegen de uitspraken van de Limburger, nu blijkt dat zijn scheldtirade op Portimão nog meer gevolgen zal hebben. In Mongolië is men niet tevreden met hoe de uitbarsting van Verstappen momenteel afgedaan is en willen ze de definitie van de term aanscherpen in het woordenboek.

Autosport komt met het nieuws dat de Red Bull-coureur aangehaald is in een campagne waarin gepleit wordt voor een verduidelijking van het woord 'Mongool' in het woordenboek. Deze campagne is opgezet door Mongol Identity, een organisatie die de wereld bekend wil maken met de definitie van de term en geïnteresseerden wil informeren over over de Mongoolse cultuur.

'Formule 1-coureur Verstappen heeft voor veel ophef gezorgd toen hij een rivaal een 'Mongool' noemde. De reacties van mensen op social media naar aanleiding hiervan hebben aangetoond dat veel mensen geen idee hebben waarom het gebruik van dit woord als beledigend gezien kan worden', aldus berichtgeving van de Mongoolse organisatie.

Verstappens tirade is niet onopgemerkt gebleven en in Mongolië zijn ze niet tevreden met hoe de zaak nu afgehandeld is, hoewel de Nederlander zelf aangegeven heeft dat hij 'niemand wilde kwetsen' met zijn uitspraak. 'De extreem racistische en discriminerende intenties van het schelden met dit woord zijn eigenlijk nauwelijks erkend.'

Verduidelijking in het woordenboek door uitspraak Verstappen

Mongol Identity zag dat er online veel twijfel ontstond over wat nou precies de definitie van 'Mongol' is, en dat is niet geheel onterecht. Mongol wordt namelijk in het Engels gebruikt om iemand van Mongoolse afkomst aan te duiden. Hetzelfde woord zonder hoofdletter wordt echter gebruikt om te benadrukken dat iemand het syndroom van Down heeft.

Om in de toekomst onduidelijkheid weg te nemen met betrekking tot de diverse definities die aan dit woord hangen, is de Mongoolse instantie in gesprek met uitgevers van woordenboeken: 'Mongol Identity werkt nu samen met de uitgevers om er voor te zorgen dat de definities van dit woord duidelijk uiteengezet zijn.' Zo moet het onderscheid tussen de twee betekenissen in de nabije toekomst duidelijker worden.

Update 05-02 | Oxford Dictionary gaat drie woorden verwijderen na scheldtirade Verstappen

De Oxford Dictionary heeft besloten om drie 'verouderde' woorden uit hun woordenboek te halen. Dat meldt Formula1news.co.uk. Dit is naar aanleiding van de scheldtirade van Max Verstappen tijdens de eerste vrije training van de Grand Prix van Portugal vorig jaar. Na een aanvaring met Lance Stroll noemde hij de Canadees een 'mongool'.

De drie woorden in kwestie zijn 'mongool', 'mongolisme' en mongoloïde'. Een Mongoolse belangenorganisatie voerde na de uitspraken van Verstappen campagne om deze woorden uit het woordenboek te halen. En met succes, nu de organisatie achter het woorden boek heeft besloten de woorden te schrappen.

Uuganaa Ramsay, oprichter en directeur van de belangenorganisatie, hoopt nu dat meerdere woordenboeken het voorbeeld zullen volgen: 'Wij hopen dat dit nu genoeg bewijs is hoe verouderd de term is en dat het woord 'mongool' niet meer kan worden gebruikt in de 21e eeuw op de manier waarop het woord werd gebruikt.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws