Verstappen kiest wel voor nummer 1: waarom laat de coureur zijn fameuze 33 vallen? Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen kiest wel voor nummer 1: waarom laat de coureur zijn fameuze 33 vallen?

Verstappen kiest wel voor nummer 1: waarom laat de coureur zijn fameuze 33 vallen?

Max Verstappen heeft vorig seizoen zijn eerste wereldkampioenschap in de Formule 1 weten te winnen. Hierdoor mag de coureur een wijziging doorvoeren met betrekking tot zijn startnummer. De Nederlander heeft de keuze gekregen om zijn fameuze nummer 33 in te wisselen voor nummer 1 en die kans heeft Verstappen met beide handen aangepakt. Aankomend seizoen staat het nummer niet alleen op zijn bolide, maar de coureur heeft het ook al achterop zijn helm gezet.

Vanaf het seizoen van 2014 rijden de Formule 1-coureurs met een vast startnummer. Dit nummer zal de rijder tot aan het einde van zijn carrière dragen. Bovendien blijft een startnummer voor twee seizoenen nadat iemand stopt onbeschikbaar voor nieuwe coureurs. Nummer 7 en nummer 99, respectievelijk gedragen door voormalig Alfa Romeo-coureurs Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi, worden pas in 2024 weer beschikbaar. De 14 die Fernando Alonso in 2014 had gekozen, was weer beschikbaar voor 2021, maar toen keerde hij zelf terug.

Er zijn slechts enkele uitzonderingen op deze regel. Mocht een coureur voor wat voor reden dan ook tijdens een Grand Prix-weekend uitvallen dan is het mogelijk dat de reservecoureur het nummer voor die ene race over zal nemen. Hetzelfde geldt voor rijders die enkel meedoen aan een vrije training. De laatste uitzondering is speciaal voor de wereldkampioen, in dit geval Verstappen. De coureur die de wereldtitel weet te behalen, mag het seizoen erna kiezen voor nummer 1. De eerste en tevens enige die dat tot nu toe officieel deed onder het nieuwe reglement is Sebastian Vettel.

Waarom Verstappen koos voor 33

Verstappen debuteerde in het seizoen waarin de regel over de vaste nummers al in de reglementen stond. Toen het duidelijk werd voor de toenmalig Formule 3-coureur dat hij de stap zou maken naar de Formule 1 kon Verstappen niet kiezen voor het nummer waar hij het liefste onder zou rijden. Die was namelijk al bezet door één van zijn toekomstige teamgenoten. 'Mijn favoriete getal is drie. Ik plakte vroeger op alles waar ik in racete het nummer 3. Helaas was die al bezet door Daniel (Ricciardo, red.)', zei Verstappen in een filmpje van Formula 1 voorafgaand aan het afgelopen seizoen.

Toch hoefde de Red Bull Racing-rijder zijn favoriete getal niet volledig op te geven. 'Ik plakte er nog een drie achter, want misschien zou het mij dubbel zoveel geluk brengen. Bovendien vind ik het er wel heel cool uitzien.' Sindsdien is 'de man met startnummer 33' een synoniem geworden voor de Nederlander. De hashtag ‘#MaxV3rstapp3n’ werd in het leven geroepen en vanaf dat moment is het belangrijk geweest voor marketing. Wanneer een Formule 1-fan het nummer 33 ziet, denkt men gelijk aan Verstappen. Zo werden snelheidsborden in Zandvoort voorafgaand aan de Grand Prix van Nederland veranderd. Motorvoertuigen mochten voor één weekend drie kilometer per uur harder dan de standaard maximum snelheid.

Verstappen gaat voor 1

Aankomend seizoen neemt Verstappen voorlopig afscheid van zijn nummer 33. Het staat al achter op de nieuwe helm van de Red Bull-rijder en zal, wanneer de bolide in februari wordt onthuld, ook op de livery staan. Verstappen heeft twee redenen gegeven voor zijn keuze voor de overstap. 'Het is het beste nummer om te hebben', zei de coureur in een persconferentie na afloop van de Grand Prix van Abu Dhabi. 'Ik ga het op mijn auto zetten, want wie weet is het wel de enige keer in mijn carrière dat ik het nummer kan gebruiken', beargumenteerde Verstappen.

In een eerder interview dat Verstappen aflegde kwam de eventuele verandering ook al naar boven. Het was vreemd voor de coureur om daarover te beginnen, aangezien hij niet wilde nadenken over een eventueel feestje. Toch kwam Verstappen met een speciale reden voor de verandering. 'Het is goed voor de merchandise. Het zal een slimme zet zijn', zei de Nederlander enigszins grappend. Desondanks heeft hij geen ongelijk. Echte Max Verstappen-fans zullen de wereld wel willen laten weten wie de wereldkampioen was van 2021. Met 'MV1' wordt die boodschap natuurlijk alleen maar duidelijker.

Hamilton koos bewust niet voor nummer 1

Lewis Hamilton is in het hybride tijdperk van de Formule 1, dat begon na 2014, vijf van de zeven jaren wereldkampioen geworden. Toch heeft hij nooit zijn vertrouwde nummer 44 ingeruild voor het kampioensnummer. Hier koos de zevenvoudig wereldkampioen voor, omdat hij zichzelf voorafgaand aan een seizoen nooit als kampioen ziet. 'Elk seizoen begin je weer opnieuw', zei Hamilton in een eerder interview. 'Ik zie mezelf niet als kampioen dat jaar, maar als iemand die vecht om de wereldtitel. Je bent als coureur een jager en dat jagen begint elk seizoen weer opnieuw vanaf het moment dat je begint met trainen.'

Verstappen en Vettel de enigen

Verstappen en Vettel zijn de enige coureurs die het nummer 1 ook daadwerkelijk hebben gekozen. In 2013 won de Duitser zijn derde kampioenschap op rij en het seizoen daarna gingen de nieuwe reglementen in. Vettel koos voor nummer 5, maar liet het kampioensnummer op zijn Red Bull-bolide zetten. In 2015 maakte de coureur de overstap naar Ferrari en reed hij voor het eerst met nummer 5. 'Ook Schumacher en Mansell haalde met nummer 5 de wereldtitel binnen', zei de coureur.

Nico Rosberg is een andere coureur die de mogelijkheid had kunnen krijgen om te kiezen voor het racen onder nummer 1. Rosberg werd natuurlijk in 2016 wereldkampioen, maar besloot direct te stoppen met de sport. De coureur was zelf nog onzeker over een mogelijke overstap, omdat zijn gekozen nummer 6 speciaal is. Zijn vader, Keke Rosberg, pakte namelijk het wereldkampioenschap met nummer 6. Dit is ook uiteindelijk de reden geweest dat Räikkönen koos voor nummer 7 en niet nummer 6.

Alle andere keren dat coureurs met nummer 1 reden, was omdat zij het wereldkampioenschap hadden binnengehaald of dat het simpelweg zo geregistreerd stond. Tot 1973 was het startnummer van rijders elke Grand Prix weer verschillend. In 1973 ging de Formule 1 hier nog even mee door, maar in de tweede helft van het seizoen ging de sport het reguleren op basis van de stand in het constructeurskampioenschap, waarbij nummer 1 natuurlijk naar de wereldkampioen ging. Tot 2014 bleven deze regels intact, totdat de Formule 1 dus besloot dat coureurs zelf hun permanente nummer mochten kiezen. Verstappen, Hamilton, Rosberg en Vettel zijn dus de enige coureurs die de optie konden opnemen om het kampioensnummer daadwerkelijk te gebruiken. Verstappen is de tweede coureur in de geschiedenis van de sport die kiest om met nummer 1 op de bolide en de helm te rijden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws