F1-analist bestempelt vertrek Steiner als grote klap voor F1: 'Kan zich niet veroorloven om dat te verliezen' Opinie
Opinie

F1-analist bestempelt vertrek Steiner als grote klap voor F1: 'Kan zich niet veroorloven om dat te verliezen'

F1-analist bestempelt vertrek Steiner als grote klap voor F1: 'Kan zich niet veroorloven om dat te verliezen'

Formule 1-analist Joe Saward vindt het vertrek van Guenther Steiner een groot verlies voor Haas. Het ontslag kwam ook als een verrassing voor de analist, want de oprichting van Haas was volgens hem het idee van Steiner. Saward denkt wel te weten waardoor de samenwerking uiteindelijk niet meer door kon gaan, maar vlakt niet uit dat de Zuid-Tiroler nog een keertje terugkeert in de Formule 1.

'Dit is een echte aardverschuiving binnen de sport en een enorme verrassing', begint Saward zijn analyse over het vertrek van Steiner bij Haas, in zijn Green Notebook. Afgelopen woensdag werd het ontslag van de Haas-teambaas bekendgemaakt.

De analist geeft ook aan waarom het vertrek een complete schok voor hem was. 'Haas is Steiner. Het team was Guenthers idee en hij vond Gene Haas om het project financieel te steunen. Dat was tien jaar geleden. Het idee was slim: een F1-team oprichten dat niet gebaseerd was op enorme investeringen in infrastructuur, maar eerder op allianties en het kopen van alles wat op dat moment binnen de regels was toegestaan.' Hoewel er tegenwoordig dankzij nieuwe regels minder door een team gekocht mag worden bij andere fabrieken, maakt raceautofabrikant Dallara, bijvoorbeeld, nog altijd het chassis voor Haas.

Saward denkt echter dat het punt waarover Steiner en Haas te veel van mening verschilden was betreffende de volgende stap voor Haas: het meer investeren in het eigen fabrieksteam en minder kopen van leveranciers. Het is volgens de F1-analist de volgende logische stap voor Haas en de enige manier om goede prestaties te gaan leveren. Saward betwijfelt daarom ook of de volgende Haas-teambaas, Ayao Komatsu, wonderen kan verrichten. 'F1 is tegenwoordig complex en duur en om vooruitgang te boeken zijn geld en goede mensen nodig.' Ook bestempelt Saward het als 'vreemd' dat Haas niet buiten het team heeft gekeken naar een nieuwe teambaas.

Zal Steiner nog terugkeren in F1?

Naast een groot verlies voor het team zelf vindt Saward het vertrek van Steiner ook een verlies voor de Formule 1-sport in het algemeen. 'Steiner is belangrijk als één van de grootste sterren van de sport. Mensen zijn van Guenther gaan houden dankzij de Netflix-documentaire Drive to Survive. Ja, hij is een vreemd individu en eigenzinnig, maar hij is populair omdat hij niet zakelijk is. Hij zegt wat hij denkt, op een kleurrijke manier, en F1 kan het zich niet veroorloven om dat te verliezen. F1 heeft grootse figuren nodig om het publiek geboeid te houden.' De analist vlakt daarom niet uit als Steiner in een soort 'ambassadeursrol' terugkeert in de Formule 1.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws