Formule 1-teams gebrek aan visie verweten: 'Het is niet de show Friends' Opinie
Opinie

Formule 1-teams gebrek aan visie verweten: 'Het is niet de show Friends'

Formule 1-teams gebrek aan visie verweten: 'Het is niet de show Friends'

Voormalig teameigenaar Eddie Jordan en Grand Prix-winnaar David Coulthard maken zich boos over het feit dat er in 2024 geen nieuwe coureurs de Formule 1 betreden, en dat de deur ook dicht blijft voor nieuwe teams. Alle teams houden vast aan hun coureursduo van het einde van 2023, en waren ook niet bepaald enthousiast over een mogelijke deelname van Andretti aan de Formule 1.

Jordan was tot en met 2004 zelf de eigenaar van Jordan Grand Prix, en gaf meerdere jonge coureurs hun eerste kans in de koningsklasse van de autosport. Michael Schumacher en Eddie Irvine debuteerden bijvoorbeeld voor zijn team, en Jordan bood een jonge Ayrton Senna ook zijn eerste kansen in de Formule 3. In 2024 maakt echter elk team gebruik van hetzelfde coureursduo als aan het einde van 2023, en dat betekent dan ook dat er geen debutanten zijn.

'Ik geef de tien teams hier de schuld van', zegt Jordan in de Formula For Success-podcast, waarin hij samen met oud-coureur David Coulthard op de actualiteiten ingaat. 'Het is schandalig. Het is een gebrek aan visie. Alle teams, de grote én de kleine teams, moeten zich schamen dat ze jonge talenten geen kans bieden. Normaal heb je het erover wie de beste rookie van het jaar is, maar dat kan nu niet. Het klopt gewoon niet', geeft de excentrieke Ier aan.

Wie moeten het veld ruimen?

Meerdere coureurs scoorden in 2023 een ruime onvoldoende, en dat maakt het extra opvallend dat het contractverlengingen regende. 'Om het gewoon keihard te zeggen: Logan Sargeant presteerde afgelopen seizoen niet, en hij heeft wel een tweede kans gekregen', zegt Coulthard over de Williams-coureur. 'Hij is een hele aardige gast, en ik wens hem het beste, maar dit is niet de show Friends, maar de puntenshow, dus we gaan zien hoe hij het nu doet. Checo (Pérez, red.) eindigde tweede bij de coureurs, maar eindigde ver achter Max Verstappen. Hij is een bewezen racewinnaar, en dus een veilige optie', aldus de Schot over de zwakke schakel van Red Bull Racing in 2023.

Ook het Haas-duo wordt bekritiseerd. Het zwakste team van 2023 heeft namelijk de enige twee coureurs boven de dertig in dienst zonder minstens één Grand Prix-zege. 'Nico (Hülkenberg, red.) en Kevin (Magnussen, red.) zijn allebei redelijke coureurs, maar ik kan me niet voorstellen dat ze er in 2025 allebei nog zijn. Lance Stroll presteerde niet bij Aston Martin, vergeleken met Fernando Alonso', vervolgt Coulthard. 'Daniel Ricciardo heeft wel een grote persoonlijkheid, maar hij is 34 jaar oud. Hij moet meer laten zien. Hij moet Yuki Tsunoda omverblazen om eerlijk te zijn, want laten we eerlijk zijn: zien we Yuki als een toekomstige Verstappen of Hamilton?'

Tijd voor nieuw talent

Nu Coulthard de zwakste coureurs heeft aangestipt, mag Jordan enkele potentiële vervangers noemen. 'Ik zou absoluut naar Liam Lawson kijken. Hij deed het vorig seizoen geweldig. Daarnaast wil ik Felipe Drugovich zien', zegt Jordan over de Formule 2-kampioen van 2022. 'We hebben ook echt een Braziliaanse coureur nodig. Hij werd met grote afstand kampioen in de Formule 2, met een grotere voorsprong dan Oscar Piastri. Brazilië is ook een enorme markt. Het is absurd dat ze nu geen coureur hebben. Drugovich zou mijn eerste keuze zijn.'

Wat Jordan betreft ligt het probleem deels in het feit dat er maar twintig beschikbare stoeltjes zijn. 'Het is verontrustend dat er geen debutanten zijn, en het is verontrustend dat we niet meer dan tien teams hebben. Met meer dan tien teams, zou je misschien een jong meisje kunnen laten rijden, en er zijn zoveel talenten die een kans verdienen.'

De Ier reageerde ook op het statement van de Formule 1, dat Andretti voor de Formule 1 geen meerwaarde zou hebben, maar andersom wel. 'Het zou voor ons een eer zijn om Michael Andretti, en zijn vader Mario Andretti, in de sport te zien. Het is schandalig hoe de teams zich opstellen. Liberty Media zegt wel dat de teams hier geen invloed op hadden, maar dat is natuurlijk onzin. Ze hebben heel duidelijk gemaakt dat er geen nieuw team welkom is', weet Jordan.

Jordan suggereert ook meteen een mogelijke oplossing. 'Er zou een degradatiesysteem moeten zijn. Dat er nu tien teams zijn die kunnen zeggen dat alleen zij aan de Formule 1 mogen meedoen, is gewoon verkeerd. De zwakste teams moeten gewoon degraderen en vervangen worden door andere teams. Ik ben zo verdrietig erover dat ze Mario Andretti niet hebben toegelaten.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws