Onderweg naar F1 | Schumacher kampioen, Red Bull prijst zich gelukkig met twee talenten F2 & F3
F2 & F3

Onderweg naar F1 | Schumacher kampioen, Red Bull prijst zich gelukkig met twee talenten

Onderweg naar F1 | Schumacher kampioen, Red Bull prijst zich gelukkig met twee talenten

De Formule 1, het is de droom van alle jonge coureurs in de Formule 2 en de Formule 3. Ieder jaar komen er weer talenten bovendrijven in de veelgeprezen juniorenklassen. Jeugdwatchers Maurits Kappetijn, Christian Moerman en Gino Haverkamp selecteren in de rubriek Onderweg naar F1 iedere week de jonge coureurs die het afgelopen raceweekend in hun ogen opvielen. Deze week schijnen Christian Moerman en Gino Haverkamp hun licht op de jongelingen in de autosport.

Gino: Allereerst natuurlijk aandacht voor Mick Schumacher, die zich in Bahrein middels een zesde en achttiende plek kroonde tot de 2020-kampioen in de Formule 2. De hoofdrace ving hij aan als nummer achttien, maar middels een knappe inhaalwedstrijd besloot hij de race als zesde. De sprintrace ging wat minder, daar waar de Duitser genoodzaakt was een pitstop te maken nadat hij meermaals hard blokkeerde. Hij kwam uiteindelijk als achttiende over de meet, zijn eerste nulscore in vijftien races, maar dat deerde Schumacher niet. Titelconcurrent Callum Illot eindigde ook buiten de punten en dat was genoeg voor Schumacher om de titel op te eisen. Ik ben benieuwd wat hij laat zien in de Formule 1.

Voor dit weekend specifiek wil ik Jehan Daruvala uitlichten. De Red Bull-protegé moet het gehele seizoen zijn meerdere erkennen in teamgenoot Yuki Tsunoda, de Red Bull Junior die in Sakhir eerste en tweede werd, maar kent een uitstekende tweede helft van 2020. Waar de 21-jarige Indiër tot en met de Grand Prix van Italië mondjesmaat punten pakte, eindigde hij in vijf van de zes races daarna wel in de punten. Die sterke reeks bekroonde hij vorige week in Bahrein al met zijn eerste podium, een P3, en in de sprintrace op het mini-baantje van afgelopen weekend kwam hij zelfs als eerste over de meet.

Daruvala is een taaie, vraag maar aan Illot. De Brit zat na zijn pitstop in de hoofdrace rondenlang vast achter de Carlin-coureur en toen hij hem passeerde, sloeg Daruvala zelfs nog even terug. Op de zondag zat hij bijna de helft van de race in de versnellingsbak van polesitter Dan Ticktum om hem vervolgens strak te passeren doordat hij het meest verstandig met de bandenslijtage omging. Daruvala’s leercurve is wellicht niet zo steil als die van Tsunoda, maar hij is zeker wel een coureur om rekening mee te houden in 2021.

Christian: De Formule 2 stond het afgelopen weekend in het teken van de titelstrijd, maar Yuki Tsunoda wist de aandacht toch weer een beetje naar zich toe te trekken. De man die bij AlphaTauri op het verlanglijstje staat, wist tijdens de vrije training al de snelste tijd te klokken en zette zijn sterke vorm door gedurende de kwalificatie. Zo startte de Carlin-coureur vanaf poleposition aan de feature race in Sakhir. Op weg naar de eerste bocht slingerde de Red Bull-junior voor de aandringende coureurs achter hem en moest hij in bocht één de eerste plek vergeven aan Nikita Mazepin. Robert Shwartzman sloeg een bocht later toe en een tot toen toe uitstekend weekend resulteerde in een ongewoon moeilijke start voor de Japanner.

Aan de rauwe pace van Tsunoda valt echter niet meer te ontkomen in de subklasse van de Formule 1. Zodra hij zijn Carlin, die in Red Bull-kleuren over het asfalt schiet, in beweging gekregen heeft, richt hij zijn vizier op de twee Russen die hem in de openingsfase verschalkten. Eerst is Shwartzman aan de beurt. In ronde dertien heeft Tsunoda een goede exit uit de laatste bocht. Zijn charge op de Prema-man na het overkomen van de start-finishlijn blijkt succesvol, P2 voor Tsunoda. Enkele ronden later blijkt dat Mazepin last heeft van bandenslijtage en duikt hij naar binnen, zo erft Tsunoda de eerste plek die in eerste instantie ook van hem was.

Niet veel later duikt ook Tsunoda naar binnen, waarna hij het circuit weer op komt op de twaalfde plek. Het duurt echter niet lang voordat veel van de voorliggers hun pitstops maken. In de tussentijd vechten de gestopte Tsunoda en Shwartzman het uit. In een hevige strijd om de tweede plek is het uiteindelijk Tsunoda met genoeg overspeed om zijn rivaal definitief stof te laten happen. Met nog twaalf ronden te gaan moet hij op het kracht intensieve circuit twee seconden dichtrijden om Mazepin uit te dagen.

Spoedig loopt hij in op de toekomstige Haas-rijder en wederom imponeert de man wiens debuut bij AlphaTauri tijdens de Young Driver Tests in het naseizoen al komt. Met vijf ronden op de teller gaat hij voor een slotoffensief in dezelfde bocht waar hij aan het begin van de wedstrijd de eerste plek aan Mazepin verloor. Mazepin probeert zijn verloren plek nog goed te maken maar Tsunoda rijdt feilloos en ziet in zijn spiegels diverse concurrenten het met name elkaar moeilijk maken. Tsunoda geeft het niet meer uit handen en pakt een overtuigende derde overwinning van het seizoen.

Wegens de omgekeerde grid begon de Honda-protegé de volgende race vanaf de achtste plek. Zodoende moest hij zich terugvechten en bevond hij zich middenin het verkeer aan de start van de race. Na enkele plekken verloren te hebben aan het begin, baant hij zich snel een weg langs Marcus Armstrong, Mazepin, Felipe Drugovich, Shwartzman en Guanyu Zhou. Stuk voor stuk rekent hij gemakkelijk met de concurrenten af, terwijl hij lange tijd de snelste raceronde ook nog eens in handen heeft. Het optreden, waarin hij eigenlijk nauwelijks last lijkt te hebben van zijn tegenstanders, typeert het gemak, de souplesse en de natuurlijke manier waarop Tsunoda zijn stempel gedrukt heeft op het afgelopen seizoen.

Callum Ilott, die in een wanhoopspoging om de titel van Mick Schumacher af te snoepen zijn banden over de klif werkt, blijkt de laatste man voor wie Tsunoda in Bahrein een maatje te groot is. Weer mag hij naar het podium na een race op het ingekorte Bahrain International Circuit. Weer is het Tsunoda die de show steelt, terwijl het eigenlijk exclusief over de kampioenschapsstrijd had moeten gaan. Een meer dan verdiende derde plek in het rijdersklassement (200 punten, red.) heeft hem genoeg superlicentiepunten opgeleverd voor de Formule 1, waardoor zijn aankondiging bij AlphaTauri slechts een formaliteit lijkt. Als Tsunoda ook in de Formule 1 deze snelheid vast kan houden, gaan we volgend jaar heel erg genieten van deze aanstormende stier.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws