Deze vijf coureurs blonken vorig jaar uit in een natte Canadese kwalificatie Analyse
Analyse

Deze vijf coureurs blonken vorig jaar uit in een natte Canadese kwalificatie

Deze vijf coureurs blonken vorig jaar uit in een natte Canadese kwalificatie

Vanavond om 22:00 uur Nederlandse tijd gaat de kwalificatie voor de Grand Prix van Canada van start. De verwachting is dat het vandaag de hele dag zal regenen in de buurt van Montreal, en dus krijgen de coureurs een ideale kans voorgeschoteld om hun kunsten onder uitdagende omstandigheden te vertonen. F1Maximaal zet vijf regenspecialisten op een rijtje.

Vorig jaar reden de Formule 1-coureurs ook al op een natte baan tijdens de kwalificatie voor de vervolgens droog verlopen Grand Prix van Canada. Destijds werd de helft van de kwalificatie, namelijk Q1 en het eerste deel van Q2, gebruikgemaakt van de full wets, waarna de intermediates de beste keuze bleken te zijn in het restant van de sessie. Vaak worden geluk en goede timing als bepalende factoren gezien op een nat wegdek, maar tijdens de verschillende meetmomenten tijdens de kwalificatie van vorig jaar waren het telkens dezelfde drie tot vijf namen die voorin terug te vinden waren.

Tijdens de kwalificatie waren er vijf goede meetmomenten, met als eerste de uitslag van Q1. Het tweede deel van de kwalificatie werd na zeven minuten stilgelegd vanwege een rodevlagsituatie, waardoor de tijden halverwege Q2 en aan het einde van Q2 vergeleken kunnen worden. Q3 werd zoals meestal het geval is, opgesplitst in twee stints, waarmee we nog eens twee extra meetmomenten krijgen. Zoals in Tabel 1 te zien is waren er drie coureurs die eigenlijk constant uitblonken: Max Verstappen, Fernando Alonso en Carlos Sainz.

Tabel 1. De posities en tijdsverschillen op de verschillende meetmomenten tijdens de Canadese kwalificatie van 2022.
Tabel 1. De posities en tijdsverschillen op de verschillende meetmomenten tijdens de Canadese kwalificatie van 2022.

Regenspecialisten kunnen vandaag aan de bak

Op de vijf verschillende meetmomenten was Verstappen altijd de snelste, met uitzondering van het eerste gedeelte van Q2, waar hij Alonso voor zich moest dulden. Belangrijk om te vermelden: Red Bull was vorig jaar aan het begin van het seizoen nog niet dominant. Ook Alonso was elke keer in de top drie terug te vinden, en dat is extra indrukwekkend als je beseft dat de Spanjaard toen nog in een niet al te sterke Alpine rondreed. De Aston Martin van dit seizoen presteert stukken beter, en dus zal Alonso zijn kans ruiken in de verbeterde Aston Martin, als het regent. Aston Martin deed het vorig jaar trouwens nog belabberd, aangezien Sebastian Vettel en Lance Stroll al in Q1 uitgeschakeld werden. De derde coureur die constant snel was, is Sainz. De Spanjaard viel alleen aan het einde van Q2 terug naar een vierde plek, maar verder waren het constant dezelfde drie coureurs die in de top drie terug te vinden waren. Dit is dus het trio om vandaag op te letten als de kwalificatie nat is.

Achter Verstappen, Alonso, en Sainz waren er nog twee coureurs die het goed deden, al konden ze niet aan het eerdergenoemde drietal tippen. George Russell en Esteban Ocon waren de enige andere twee coureurs die soms de tijden van Alonso en Sainz konden benaderen. Uiteindelijk valt de klassering van Russell aan het einde van Q3 tegen, omdat de jonge Brit als enige gokte op droogweerbanden, waar het nog te nat voor bleek te zijn, maar voor die tijd was hij constant bij de eerste vijf of zes coureurs terug te vinden. Russell en Ocon beschikken dit jaar ook over een ietwat competitievere bolide dan vorig jaar het geval was, waardoor het dit jaar goede outsiders kunnen zijn voor een plek bij de snelste drie coureurs. Daarmee hebben we vijf coureurs van vijf verschillende teams die in de gaten gehouden kunnen worden.

Hierbij moet wel gezegd worden dat Charles Leclerc vorig jaar niet serieus deelnam aan de kwalificatie. De onfortuinlijke Ferrari-coureur wist al dat hij vanwege motorgerelateerde gridstraffen achteraan moest starten en deed dus alleen mee aan Q1. De grote tegenvaller in de natte kwalificatie van vorig jaar was overigens Sergio Pérez. De Mexicaan had het in Q1 al lastig met een dertiende tijd, en was in Q2 de veroorzaker van de rode vlag, nadat hij crashte in bocht drie. Pérez zal dus wel geen regendansje doen, en lijkt in droge omstandigheden betere kansen te hebben om de negatieve spiraal te doorbreken.

Verstappen de torenhoge favoriet voor de zege van GP Canada! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws