Alonso bekritiseert bandenreglement sprint: 'Nu spel van wie de minste ronden rijdt' Formule 1
Formule 1

Alonso bekritiseert bandenreglement sprint: 'Nu spel van wie de minste ronden rijdt'

Alonso bekritiseert bandenreglement sprint: 'Nu spel van wie de minste ronden rijdt'

Tijdens de Grand Prix van China werd de eerste sprintrace van het 2024-seizoen gereden. Een van de aanpassingen aan het format dit jaar is dat teams met slechts twaalf, in plaats van dertien, sets banden aan de sprintrace mogen beginnen. Volgens Aston Martin-coureur Fernando Alonso leidt dit ertoe dat teams die de minste rondes rijden in de eerste vrije training de meeste voordelen ervaren tijdens de sprint, meldt Motorsport.com.

Volgens de nieuwe bandenreglementen hebben de coureurs tijdens sprintweekenden twee sets harde banden, vier sets medium banden, en zes sets zachte banden tot hun beschikking. Het vernieuwde sprintformat betekent ook dat de teams slechts een vrije training hebben voorafgaand aan de sprintkwalificatie.

Wie de minste ronden rijdt

Na de race in Shanghai waarbij Alonso als zevende over de finishlijn wist te komen, liet de Spanjaard weten zo zijn bedenkingen over het nieuwe bandenreglement te hebben. 'Ik denk dat het goed zou zijn meer banden (te hebben in vrije training, red.) aangezien het in de eerste vrije training nu een spel is van wie minder ronden kan rijden en minder sets banden kan gebruiken', zei de coureur. De Spanjaard voegde daaraan toe dat het effect van zulke strategieën tijdens de eerste vrije training is dat er minder te beleven valt voor de fans van de sport.

'Idealiter zou je niet gaan rijden in de eerste vrije training om alle banden te sparen en zou je niet in de sprint gaan rijden om ervoor te zorgen dat je geen extra strafpunten op je licentie kunt krijgen', stelt Alonso. Na een botsing met Ferrari-coureur Carlos Sainz tijdens de sprintrace in China ontving Alonso een tijdstraf van tien seconden en drie extra strafpunten op zijn racelicentie. 'Natuurlijk zouden we zo iets niet doen, want we moeten iets leren van de auto in Miami. Maar we moeten blijven nadenken, de sprint moet nog beter worden afgesteld.' Het aankomende raceweekend in Miami is ook een sprintweekend.

Mercedes-coureur George Russell zegt het eens te zijn met Alonso. 'Ik geniet van dit format. Ik denk alleen dat het beter zou zijn om het bandenreglement voor de vrije trainingen aan te passen. Misschien zouden we iedereen dezelfde set of hetzelfde aantal banden kunnen geven in de vrije training. Wat je in de vrije training doet zou geen invloed moeten hebben op de rest van je weekend.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws